Jak długo brać probiotyk?

Czas przyjmowania probiotyku zależy m.in. od sytuacji zdrowotnej danej osoby. Z reguły zaleca się, aby probiotyk brać przez cały okres antybiotykoterapii. Czas stosowania konkretnego probiotyku wynika ze wskazań lekarskich. Probiotyki często kojarzone są jako tzw. dobre bakterie (choć mogą to być również grzyby, np. Saccharomyces boulardii). Wiele osób sięga po nie w przypadku antybiotykoterapii. Antybiotyk, choć niweluje przyczynę choroby prowadząc do wyleczenia, to zaburza również równowagę w składzie i ilości drobnoustrojów zasiedlających jelita (mikrobioty jelitowej), która jest ważna i potrzebna. Odpowiednie probiotyki pozwalają na jej przywrócenie.
Ile czasu należy przyjmować probiotyki?

Źródła probiotyków

O probiotykach słyszy się najczęściej w kontekście antybiotykoterapii. Jednak należy zdać sobie sprawę, że również pewne produkty spożywcze zawierają żywe drobnoustroje. Kiszonki czy fermentowane produkty mleczne, jak jogurty lub kefiry mogą być spożywane każdego dnia. Coraz popularniejsze są również tempeh, miso, natto czy też niektóre napoje fermentowane (np. kombucha).

Kombucha zawiera żywe drobnoustroje.

Warto również sięgać po żywność zawierającą probiotyki (czyli drobnoustroje, które mają potwierdzoną korzyść zdrowotną) oraz prebiotyki i błonnik – pokarm dla jelitowych drobnoustrojów. Zdrowa dieta bądź dieta z dodatkiem żywności fermentowanej, bogata w błonnik, probiotyki, prebiotyki i/lub synbiotyki będzie korzystnie wpływać na różnorodność mikrobioty jelitowej.
Niestety tzw. dieta zachodnia obfita w tłuszcze nasycone i cukry proste może mieć negatywny wpływ na skład zasiedlających nasze jelita drobnoustrojów.

Jak działają probiotyki?

Żywe "dobre" drobnoustroje zawarte w pożywieniu mogą zasiedlać przewód pokarmowy, modulować działanie układu odpornościowego, poprawiać czynność jelit. Zawarte w preparatach probiotycznych składniki mają za zadanie zapobiegać rozwojowi pewnych zakażeń bakteryjnych.

"Dobre" drobnoustroje zasiedlające jelita wspomagają w organizmie produkcję kwasów organicznych
i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, oraz witamin. Dużą zaletą probiotyków jest wzmacnianie bariery jelitowej, wspieranie układu odpornościowego (w tym odpowiedzi z udziałem przeciwciał), poprawa pasażu treści jelitowej oraz pomoc w trawieniu pewnych składników pokarmowych (mogą produkować enzymy np. laktazę).

Dowiedz się więcej, na temat działania probiotyków 

Szczepy probiotyczne użyte w preparatach probiotycznych

Na uwagę zasługuje fakt, że nie wszystkie szczepy bakterii i drożdży mogą być skuteczne
w przypadku preparatów probiotycznych. Najczęściej wykorzystuje się pałeczki kwasu mlekowego
(z rodzaju Lactobacillus), a także bakterie z rodzaju Bifidobacterium oraz drożdże (Saccharomyces boulardii).

Skuteczność probiotyków zależy od kilku czynników. Właściwości danego probiotyku zależą od zastosowanego szczepu bakterii lub drożdży. Na podstawie badań naukowych określa się, który szczep probiotyczny przynosi korzystny efekt w danej sytuacji klinicznej (np. Lactobacillus rhamnosus GG w zapobieganiu biegunce poantybiotykowej u dorosłych i dzieci, a Lactobacillus reuteri DSM17938 w zmniejszaniu czasu płaczu u dzieci z kolką niemowlęcą karmionych piersią).

Probiotyki muszą być odporne na działanie kwasu żołądkowego oraz żółci – by mogły w postaci niezmienionej dotrzeć do jelit, dlatego zwykle są umieszczone w otoczce. Probiotyki mogą być dostępne w aptece jako leki i suplementy diety – jakość preparatów dostępnych jako lek jest zwykle lepsza i lepiej kontrolowana.

Przyjmowanie probiotyków

Wszelkie probiotyki powinny być przyjmowane zgodnie z zaleceniami lekarza i/lub zamieszczonymi
w ulotce. Nie należy samodzielnie podejmować decyzji o zwiększeniu dawki czy okresu ich stosowania. Rodzaj preparatu, dawkowania i okres stosowania probiotyków zależy od przyczyny,
dla której jest przyjmowany. W przypadku leczenia antybiotykami lekarz zwykle przepisuje od razu odpowiedni probiotyk i wskazuje dawkę oraz czas stosowania.

Szczegółowe informacje dotyczące przyjmowania probiotyku moga różnić się w zależności od preparatu (np. nie zaleca się przyjmowania Saccharomyces boulardii z gorącymi posiłkami), dlatego warto zapoznać się z ulotka dołączoną do opakowania.

Przeczytaj także: 

Dowiedz się więcej

Probiotyki - recepta na zdrowie?

https://kosmos.ptpk.org/index.php/Kosmos/article/

Probiotyki i prebiotyki w żywieniu i leczeniu dzieci

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/

Wpływ mikrobiomu jelitowego na mózg i psychikę

https://kosmos.ptpk.org/index.php/Kosmos/article/view/2634

Prezentowanych informacji o charakterze medycznym nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz indywidualnie, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję w porozumieniu z pacjentem. W przypadku chęci realizacji badań nieobjętych wskazaniami lekarskimi, pacjent ma możliwość ich odpłatnego wykonania.
Data dodania 08.03.2021
Data ostatniej aktualizacji 16.11.2021