• Superfoods – naturalna, zdrowa żywność

    Superfoods – naturalna, zdrowa żywność

    Choroby cywilizacyjne, w tym nowotwory, stanowią często dyskutowany problem zdrowotny. Jednym z podstawowych czynników odpowiedzialnych za występowanie chorób układu krążenia, cukrzycy czy chorób onkologicznych jest niewłaściwie skomponowana dieta. W ostatnim czasie dużo mówi się o tzw. superfoods czyli produktach spożywczych, które zawierają związki aktywne o szczególnych właściwościach...
  • Nutrigenetyka i nutrigenomika – dieta oparta na genach

    Nutrigenetyka i nutrigenomika – dieta oparta na genach

    Test DNA i dieta? Z pozoru nie mają nic wspólnego. A jednak, okazuje się, że dieta oparta o DNA może być niezwykle skuteczna. Geno dieta to jednak nie tylko odchudzanie. Genodieta może również pomóc w zapobieganiu, a nawet leczeniu wielu chorób. Dlaczego jednym chorym na nowotwór mogą służyć brokuły a innym nie? Odpowiedzią są właśnie geny. Nutrigenetyka i nutrugenomika mogą wkrótce zrewolucjonizować...
  • Odchudzanie z głową [INFOGRAFIKA]

    Odchudzanie z głową [INFOGRAFIKA]

    Czy należysz do osób, które od dawna zapewniają swoje otoczenie, że lada chwila wezmą się za zrzucenie zbędnych kilogramów? Czy za słowami idą czyny, czy po raz kolejny kończy się na oszukiwaniu samego/samej siebie? Brakuje silnej woli? Coś robisz nie tak? Podpowiadamy jak skutecznie schudnąć.
  • Dziedziczna nadwaga i dieta zgodna z DNA – jak badania genetyczne mogą pomóc schudnąć?

    Dziedziczna nadwaga i dieta zgodna z DNA – jak badania genetyczne mogą pomóc schudnąć?

    Całe życie słyszałeś, że zdrowa dieta to przede wszystkim warzywa na talerzu? Że mięso należy ograniczać, podobnie jak tłuszcze? Że sól to biała śmierć? Jest w tym sporo prawdy, ale nie do końca.
  • Nietolerancja laktozy i dieta

    Nietolerancja laktozy i dieta

    Nietolerancja laktozy to dysfunkcja polegająca na trudności w trawieniu laktozy, czyli cukru występującego w mleku i jego przetworach. Objawia się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego: uczuciem napięcia i pełności, bólami brzucha i biegunką. Symptomy te pojawiają się od około 30 minut do dwóch godzin od spożycia pokarmu z laktozą.
  • Dieta zimą

    Dieta zimą. Żywienie naturalnym sprzymierzeńcem odporności

    Zima to okres, w którym szczególnie powinniśmy dbać o swoją odporność. Nietrudno wtedy o infekcje. W celu utrzymania właściwego funkcjonowania systemu immunologicznego wcale nie trzeba sięgać po leki. Czasami wystarczy to, co dała nam matka natura.
  • Przetwory. Skarby zaklęte w słoiku

    Przetwory. Skarby zaklęte w słoiku

    Zapach powideł śliwkowych, ciężkich od słodkiego, przywołującego dzieciństwo aromatu. Ogórki ukiszone w punkt, gdzieś pomiędzy jędrnością świeżego warzywa a całym dobrodziejstwem kiszonek. Owocowa nalewka z nutą imbiru, chroniąca przed zimowymi chłodami. Powidła, soki, przeciery, kompoty, sosy bądź octy ziołowe i owocowe, które nie tylko przywołają wspomnienia, ale i zapewnią całoroczny dostęp do...
  • Miód. Lecznicze właściwości miodu naturalnego

    Miód. Lecznicze właściwości miodu naturalnego

    Wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia, przyspiesza gojenie ran, może obniżać ciśnienie, wpływa na metabolizm komórkowy i układowy. Wbrew twierdzeniom sceptyków to nie tylko cukry proste. Jednym słowem – miód.
  • Zielona herbata. Właściwości i działanie na organizm

    Zielona herbata. Właściwości i działanie na organizm

    Zielona herbata to najstarsza herbata świata, a według wielu także najzdrowsza. Dla Chińczyków picie tego cennego naparu jest rytuałem, który dociera swoimi korzeniami w głąb ich samych, pozwalając im na osiągnięcie harmonii i wyciszenia.
  • Witamina E. Witamina młodości

    Witamina E. Witamina młodości

    Wpływ witaminy E na zdrowie człowieka jest nie do przecenienia. Witamina ta bierze udział w wielu ważnych procesach zachodzących w naszym organizmie. Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i chorób serca, wspomaga pracę mięśni oraz wpływa na płodność. Jeśli chcemy zachować zdrowie i urodę, powinniśmy zadbać o jej prawidłowy poziom w diecie.