Zdrowe odżywianie to lepsze samopoczucie, dobra energia i większy poziom zaangażowania. Zdrowa dieta zwiększa odporność i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych.

"Jesteś tym co jesz" to nie tylko popularny slogan, ale hasło, które podsumowuje wiele aspektów zdrowia:

  • fizycznego, ponieważ zdrowa dieta i prawidłowe BMI (body mass index) przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów i chorób układu krążenia, a także zmniejszenia podatności na infekcje;
  • psychicznego, ponieważ wiele problemów psychicznych odbija się na apetycie lub wręcz bezpośrednio odnosi do zaburzeń odżywiania;
  • społecznego, ponieważ pomimo zmian w stylu życia, wspólne spożywanie posiłków i ich przygotowywanie jest silnym czynnikiem przywiązujących ludzi i jest istotne nie tylko w życiu prywatnym, np. w kontekście opieki nad rodziną czy budowania związków, ale również zawodowym, gdyż jest świetną okazją do integracji i nauki pracy w grupie.

Wiemy, że zdrowa i wygodna dieta są ważne dla wszystkich grup zawodowych, ale potrzeby poszczególnych pracowników są zróżnicowane. Pracownicy mogą mieć złe nawyki żywieniowe a ich zmiana stanowi duże wyzwanie.

Pracownicy biurowi – często żyjący w stresie i wiecznym „niedoczasie” chcieliby zadbać o swoje zdrowie, redukując masę ciała, bez konieczności planowania wielu wizyt u dietetyka i przygotowywania skomplikowanych posiłków. W czasie pracy w systemie „home office” problemy żywieniowe tej grupy się nasiliły, a złe nawyki mogły się utrwalić.

Długotrwałe przebywanie w domu sprzyjało niekontrolowanemu podjadaniu, nakładaniu większej niż zwykłe porcji czy poprawiania sobie humoru i samopoczucia alkoholem oraz kalorycznymi posiłkami.

Pracownicy zatrudnieni w szczególnych warunkach mikroklimatu np. w chłodniach czy pracujący na zewnątrz potrzebują pomysłów na posiłki dostarczające energii i rozgrzewające. Pracownicy mobilni potrzebują propozycji zimnych diet, łatwych i smacznych do spożycia poza domem.

Jak zadbać o zdrowe odżywianie w Twoich pracowników? Jak wesprzeć ich w budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i pomóc planować posiłki? W zależności od struktury pracowników możesz wybrać usługi z zakresu:

  • edukacji – wykłady i spotkania z pracownikami on-line bądź stacjonarnie. Nauczymy ich zdrowo się odżywiać, czytać etykiety i komponować samodzielnie posiłki, a także planować zakupy i posiłki na kolejne dni,
  • telefonicznej konsultacji z dietetykiem, który odpowie na pytania i przygotuje propozycje jadłospisów,
  • przygotowania jadłospisu w wersji tradycyjnej i wegetariańskiej, którym pracownicy mogą zarządzać online, bez konieczności umawiania dodatkowych konsultacji z dietetykiem.

Dopasuj ofertę do potrzeb swojej firmy