• Cebula – właściwości lecznicze i wartości odżywcze cebuli

    Cebula – właściwości lecznicze i wartości odżywcze cebuli

    Cebula (łac. Allium cepa) jest wykorzystywana do celów spożywczych i medycznych od tysięcy lat. Obecnie wiadomo, że właściwości lecznicze cebuli wiążą się z zawartością wielu dobroczynnych składników, w tym przeciwutleniaczy (antyoksydantów) i związków siarki. Dzięki nim warzywo ma m.in. działanie antybakteryjne, obniżające stężenie cholesterolu i przeciwnowotworowe.
  • Superfoods – naturalna, zdrowa żywność

    Superfoods – naturalna, zdrowa żywność

    Choroby cywilizacyjne, w tym nowotwory, stanowią często dyskutowany problem zdrowotny. Jednym z podstawowych czynników odpowiedzialnych za występowanie chorób układu krążenia, cukrzycy czy chorób onkologicznych jest niewłaściwie skomponowana dieta. W ostatnim czasie dużo mówi się o tzw. superfoods czyli produktach spożywczych, które zawierają związki aktywne o szczególnych właściwościach...
  • Przetwory. Skarby zaklęte w słoiku

    Przetwory. Skarby zaklęte w słoiku

    Zapach powideł śliwkowych, ciężkich od słodkiego, przywołującego dzieciństwo aromatu. Ogórki ukiszone w punkt, gdzieś pomiędzy jędrnością świeżego warzywa a całym dobrodziejstwem kiszonek. Owocowa nalewka z nutą imbiru, chroniąca przed zimowymi chłodami. Powidła, soki, przeciery, kompoty, sosy bądź octy ziołowe i owocowe, które nie tylko przywołają wspomnienia, ale i zapewnią całoroczny dostęp do...
  • Miód - lecznicze właściwości miodu naturalnego

    Miód - lecznicze właściwości miodu naturalnego

    Wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia, przyspiesza gojenie ran, może obniżać ciśnienie, wpływa na metabolizm komórkowy i układowy. Wbrew twierdzeniom sceptyków to nie tylko cukry proste. Jednym słowem – miód.
  • Zielona herbata. Właściwości i działanie na organizm

    Zielona herbata. Właściwości i działanie na organizm

    Zielona herbata to najstarsza herbata świata, a według wielu także najzdrowsza. Dla Chińczyków picie tego cennego naparu jest rytuałem, który dociera swoimi korzeniami w głąb ich samych, pozwalając im na osiągnięcie harmonii i wyciszenia.
  • Wapń jako opoka zdrowia. Mineralny fundament organizmu

    Wapń jako opoka zdrowia. Mineralny fundament organizmu

    Wapń znany jest głównie z tego, że stanowi podstawowy budulec kości, zębów i paznokci. Pierwiastek ten ma jednak również istotny wpływ na szereg procesów, które zachodzą w naszym organizmie.
  • Żurawina wielkoowocowa. Borówka z mocą antybiotyku

    Żurawina wielkoowocowa. Borówka z mocą antybiotyku

    Żurawina (Vaccinium macrocarpon) jest rośliną wieloletnią, występującą dość powszechnie na torfowiskach Europy, Syberii, Stanów Zjednoczonych i Kanady. Jej owoce posiadają cierpki i mocno kwaskowaty smak, co sprawia, że raczej nie nadają się do spożycia na surowo.
  • Różeniec górski. Delikatny jak róża, twardy jak skała

    Różeniec górski. Delikatny jak róża, twardy jak skała

    Różeniec (Rhodiola rosea L.) to niewątpliwie jedna z najbardziej niezwykłych roślin. Jego nazwa gatunkowa pochodzi od charakterystycznego różanego zapachu kłączy, który wydziela się po ich przecięciu. Określany bywa również „złotym korzeniem”, „arktycznym korzeniem” lub „różanym korzeniem”. Występuje w Europie i Azji, gdzie rośnie na piaszczystych i suchych glebach położonych na dużych wysokościach....
  • Potas i rola potasu w organizmie: pierwiastek, który lubi równowagę

    Potas i rola potasu w organizmie: pierwiastek, który lubi równowagę

    Potas to jeden z najważniejszych makroelementów. Posiada istotny wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie, dlatego zarówno jego niedobór, jak i nadmiar może być groźny dla zdrowia i życia.
  • Oliwka europejska. Śródziemnomorska siła zdrowia

    Oliwka europejska. Śródziemnomorska siła zdrowia

    Drzewo oliwne, znane jako oliwka europejska (Olea europaea L.), to najbardziej rozpowszechnione drzewo owocowe w basenie Morza Śródziemnego. Przemysł spożywczy wykorzystuje przede wszystkim jego jadalne owoce (zielone lub czarne), w postaci nieprzetworzonej, jak również do produkcji oliwy. Olej i liście znajdują zastosowanie lecznicze.