• Wielkanocne obżarstwo - co i jak jeść podczas świąt wielkanocnych?

    Wielkanocne obżarstwo - co i jak jeść podczas świąt wielkanocnych?

    Wielkanocne nieposkromione ucztowanie może okazać się niebezpieczne, zwłaszcza dla restrykcyjnie poszczących przed świętami. Jednodniowe odejście od normy nie spowoduje problemu, ale zbyt obfite posiłki na co dzień grożą nie tylko nadwagą, niestrawnością czy wzdęciem, ale też ostrym zapaleniem trzustki lub pęcherzyka żółciowego. Jak zatem jeść zdrowo?
  • Nietolerancja laktozy - dieta przy nietolerancji laktozy

    Nietolerancja laktozy - dieta przy nietolerancji laktozy

    Nietolerancja laktozy to dysfunkcja polegająca na trudności w trawieniu laktozy, czyli cukru występującego w mleku i jego przetworach. Objawia się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego: uczuciem napięcia i pełności, bólami brzucha i biegunką. Symptomy te pojawiają się od około 30 minut do dwóch godzin od spożycia pokarmu z laktozą.
  • Odchudzanie z głową, czyli jak skutecznie schudnąć

    Odchudzanie z głową, czyli jak skutecznie schudnąć

    W artykule podpowiadamy jak skutecznie schudnąć. Czy należysz do osób, które od dawna zapewniają swoje otoczenie, że lada chwila wezmą się za zrzucenie zbędnych kilogramów? Czy za słowami idą czyny, czy po raz kolejny kończy się na oszukiwaniu samego/samej siebie? Brakuje silnej woli? Coś robisz nie tak? Zapoznaj się z tekstem, a odchudzanie z głową przestanie być dla Ciebie tajemnicą.
  • Nutrigenetyka i nutrigenomika – dieta oparta na genach

    Nutrigenetyka i nutrigenomika – dieta oparta na genach

    Test DNA i dieta? Z pozoru nie mają nic wspólnego. A jednak, okazuje się, że dieta oparta o DNA może być niezwykle skuteczna. Genodieta to jednak nie tylko odchudzanie. Genodieta może również pomóc w zapobieganiu, a nawet leczeniu wielu chorób. Dlaczego jednym chorym na nowotwór mogą służyć brokuły a innym nie? Odpowiedzią są właśnie geny. Nutrigenetyka i nutrigenomika mogą wkrótce zrewolucjonizować...
  • Zdrowe święta – co jeść podczas Świąt Bożego  Narodzenia?

    Zdrowe święta – co jeść podczas Świąt Bożego Narodzenia?

    Czy zdrowe święta to utopia, szczególnie gdy weźmie się pod uwagę kulinarne zwyczaje Polaków? Wigilijne przysmaki są zazwyczaj ciężkostrawne i mogą spowodować niestrawność, wzdęcia lub złe samopoczucie. Co i jak jeść w czasie świąt, aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu i czuć się dobrze?
  • Suplementy diety – co warto o nich wiedzieć?

    Suplementy diety – co warto o nich wiedzieć?

    Stres, zmęczenie, nadwaga, toksyny czy zanieczyszczone środowisko – to tylko kilka z wielu czynników, które powodują, że coraz chętniej sięgamy po różnego rodzaju suplementy diety. Stały się one powszechnie dostępne. Warto wiedzieć, na co zwracać uwagę, podejmując decyzję o ich zakupie.
  • Witamina K1 i K2. Rola witaminy K w organizmie

    Witamina K1 i K2. Rola witaminy K w organizmie

    Większość z nas nigdy nie słyszała o witaminie K2. O jej siostrze, witaminie K1, owszem, bo suplementuje się ją noworodkom, aby zapobiec chorobie krwotocznej. Najwyższa pora ten stan rzeczy zmienić. Aktualne doniesienia ze świata nauki czynią ją godną wyjątkowej uwagi.
  • dna moczanowa, podagra, artretyzm

    Dieta w dnie moczanowej [INFOGRAFIKA]

    Dna moczanowa (nazywana też podagrą lub artretyzmem) to choroba, która może doprowadzić nawet do niepełnosprawności, ponieważ uszkadza narząd ruchu i narządy wewnętrzne. Dieta jest bardzo ważnym czynnikiem w leczeniu dny moczanowej.
  • Świąteczne przejedzenie - leczenie dolegliwości trawiennych po Bożym Narodzeniu

    Świąteczne przejedzenie - leczenie dolegliwości trawiennych po Bożym Narodzeniu

    Święta to okres rodzinnych spotkań i wspólnego biesiadowania, po którym może nam grozić świąteczne przejedzenie. Nie walczmy z tą tradycją, ale bądźmy rozsądni. Na co dzień rzadko mamy czas, aby w tak licznym gronie zjeść smaczny posiłek.
  • Dieta bezglutenowa. Strach ma wielkie oczy

    Dieta bezglutenowa. Strach ma wielkie oczy

    Czym jest gluten? Co go zawiera? Jakie ma właściwości? Czy naprawdę szkodzi, a jeśli tak, to komu? Czy może straszenie glutenem to tylko wyrafinowany podstęp, dzięki któremu specjaliści od marketingu w firmach spożywczych i farmaceutycznych chcą dodatkowo zarobić na gronie odbiorców podatnych na dietetyczne nowinki?