• Zdrowe święta – co jeść podczas Świąt Bożego  Narodzenia?

    Zdrowe święta – co jeść podczas Świąt Bożego Narodzenia?

    Czy zdrowe święta to utopia, szczególnie gdy weźmie się pod uwagę kulinarne zwyczaje Polaków? Wigilijne przysmaki są zazwyczaj ciężkostrawne i mogą spowodować niestrawność, wzdęcia lub złe samopoczucie. Co i jak jeść w czasie świąt, aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu i czuć się dobrze?
  • Cebula – właściwości lecznicze i wartości odżywcze cebuli

    Cebula – właściwości lecznicze i wartości odżywcze cebuli

    Cebula (łac. Allium cepa) jest wykorzystywana do celów spożywczych i medycznych od tysięcy lat. Obecnie wiadomo, że właściwości lecznicze cebuli wiążą się z zawartością wielu dobroczynnych składników, w tym przeciwutleniaczy (antyoksydantów) i związków siarki. Dzięki nim warzywo ma m.in. działanie antybakteryjne, obniżające stężenie cholesterolu i przeciwnowotworowe.
  • Superfoods – naturalna, zdrowa żywność

    Superfoods – naturalna, zdrowa żywność

    Choroby cywilizacyjne, w tym nowotwory, stanowią często dyskutowany problem zdrowotny. Jednym z podstawowych czynników odpowiedzialnych za występowanie chorób układu krążenia, cukrzycy czy chorób onkologicznych jest niewłaściwie skomponowana dieta. W ostatnim czasie dużo mówi się o tzw. superfoods czyli produktach spożywczych, które zawierają związki aktywne o szczególnych właściwościach...
  • Dziedziczna nadwaga i dieta zgodna z DNA – jak badania genetyczne mogą pomóc schudnąć?

    Dziedziczna nadwaga i dieta zgodna z DNA – jak badania genetyczne mogą pomóc schudnąć?

    Całe życie słyszałeś, że zdrowa dieta to przede wszystkim warzywa na talerzu? Że mięso należy ograniczać, podobnie jak tłuszcze? Że sól to biała śmierć? Jest w tym sporo prawdy, ale nie do końca.
  • Przetwory. Skarby zaklęte w słoiku

    Przetwory. Skarby zaklęte w słoiku

    Zapach powideł śliwkowych, ciężkich od słodkiego, przywołującego dzieciństwo aromatu. Ogórki ukiszone w punkt, gdzieś pomiędzy jędrnością świeżego warzywa a całym dobrodziejstwem kiszonek. Owocowa nalewka z nutą imbiru, chroniąca przed zimowymi chłodami. Powidła, soki, przeciery, kompoty, sosy bądź octy ziołowe i owocowe, które nie tylko przywołają wspomnienia, ale i zapewnią całoroczny dostęp do...
  • Miód - lecznicze właściwości miodu naturalnego

    Miód - lecznicze właściwości miodu naturalnego

    Wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia, przyspiesza gojenie ran, może obniżać ciśnienie, wpływa na metabolizm komórkowy i układowy. Wbrew twierdzeniom sceptyków to nie tylko cukry proste. Jednym słowem – miód. Jakie są rodzaje i odpowiednie warunki przechowywania miodu?
  • Zielona herbata. Właściwości i działanie na organizm

    Zielona herbata. Właściwości i działanie na organizm

    Zielona herbata to najstarsza herbata świata, a według wielu także najzdrowsza. Dla Chińczyków picie tego cennego naparu jest rytuałem, który dociera swoimi korzeniami w głąb ich samych, pozwalając im na osiągnięcie harmonii i wyciszenia.
  • Suplementy diety – co warto o nich wiedzieć?

    Suplementy diety – co warto o nich wiedzieć?

    Stres, zmęczenie, nadwaga, toksyny czy zanieczyszczone środowisko – to tylko kilka z wielu czynników, które powodują, że coraz chętniej sięgamy po różnego rodzaju suplementy diety. Stały się one powszechnie dostępne. Warto wiedzieć, na co zwracać uwagę, podejmując decyzję o ich zakupie.
  • Wapń jako opoka zdrowia. Mineralny fundament organizmu

    Wapń jako opoka zdrowia. Mineralny fundament organizmu

    Wapń znany jest głównie z tego, że stanowi podstawowy budulec kości, zębów i paznokci. Pierwiastek ten ma jednak również istotny wpływ na szereg procesów, które zachodzą w naszym organizmie.
  • Żurawina wielkoowocowa. Borówka z mocą antybiotyku

    Żurawina wielkoowocowa. Borówka z mocą antybiotyku

    Żurawina (Vaccinium macrocarpon) jest rośliną wieloletnią, występującą dość powszechnie na torfowiskach Europy, Syberii, Stanów Zjednoczonych i Kanady. Jej owoce posiadają cierpki i mocno kwaskowaty smak, co sprawia, że raczej nie nadają się do spożycia na surowo.