• Potas i rola potasu w organizmie: pierwiastek, który lubi równowagę

    Potas i rola potasu w organizmie: pierwiastek, który lubi równowagę

    Potas to jeden z najważniejszych makroelementów. Posiada istotny wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie, dlatego zarówno jego niedobór, jak i nadmiar może być groźny dla zdrowia i życia.
  • Oliwka europejska. Śródziemnomorska siła zdrowia

    Oliwka europejska. Śródziemnomorska siła zdrowia

    Drzewo oliwne, znane jako oliwka europejska (Olea europaea L.), to najbardziej rozpowszechnione drzewo owocowe w basenie Morza Śródziemnego. Przemysł spożywczy wykorzystuje przede wszystkim jego jadalne owoce (zielone lub czarne), w postaci nieprzetworzonej, jak również do produkcji oliwy. Olej i liście znajdują zastosowanie lecznicze.
  • Len zwyczajny. Najbardziej przydatna roślina świata

    Len zwyczajny. Najbardziej przydatna roślina świata

    Len zwyczajny (Linum usitatissimum L.) to gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny lnowatych (Linaceae). Pochodzi z Bliskiego Wschodu i obecnie nie występuje w stanie dzikim. Znany jest wyłącznie z upraw, które prowadzi się w wielu krajach, w tym również w Polsce.
  • Kwasy omega. Kwasy o mega właściwościach

    Kwasy omega. Kwasy o mega właściwościach

    Wszechobecne kwasy omega – gdzie się nie obejrzeć, jest ich mnóstwo – prężą się dumnie na aptecznych półkach, składają kuszące obietnice w reklamach i wyskakują w witrynach sklepów internetowych. Jakby tego było mało, mówią do nas niezrozumiałym językiem.
  • Imbir lekarski. Mocarz wśród korzeni

    Imbir lekarski. Mocarz wśród korzeni

    Imbir to ciepłolubna bylina o rozgałęzionych kłączach, należąca od rodziny imbirowatych (Zingiberaceae). Pochodzi z południowej Azji, ale można go spotkać również w Indonezji, Malezji, Brazylii i Australii. Jest blisko spokrewniony z kurkumą i kardamonem. Jako przyprawa nadaje potrawom bardzo charakterystycznego, ostrego cytrynowego smaku.
  • Magnez dobry na wszystko

    Magnez dobry na wszystko

    Szybkie tempo życia, nieodpowiednie odżywianie i nieustanny stres sprawiają, że powinniśmy regularnie sięgać po preparaty magnezu. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z ogromnego wpływu, jaki makroelement ten wywiera na nasze zdrowie i samopoczucie.
  • Kurkuma czyli ostryż długi - przyprawa, która leczy

    Kurkuma czyli ostryż długi - przyprawa, która leczy

    W wielu krajach kurkuma (Curcuma longa L.) nazywana jest indyjskim szafranem. Francuzi mówią więc na nią safran des Indes, Anglicy – Indian saffron, Portugalczycy – açafrão da Índia, a Polacy – szafran indyjski. Przez bardzo długi czas na Starym Kontynencie kurkumę traktowano głównie jako przyprawę w kuchni. Okazało się jednak, że nadawanie potrawom charakterystycznego smaku, zapachu oraz koloru to...
  • Lucerna siewna. Zwyczajna roślina, niezwykłe właściwości

    Lucerna siewna. Zwyczajna roślina, niezwykłe właściwości

    Lucerna (Medicago sativa L.) to należy roślin pastewnych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie pod nazwą „alfalfa” stosowana jest od dawna jako środek leczniczy oraz zwiększający witalność. Do Europy przywiózł ją Aleksander Wielki, który docenił jej wartość w postaci… paszy dla koni. Alfalfa z arabskiego znaczy „ojciec”, co prawdopodobnie ma związek z nadzwyczajnym działaniem wzmacniającym i...
  • Lebiodka pospolita czyli oregano w kuchni i w aptece

    Lebiodka pospolita czyli oregano w kuchni i w aptece

    Oregano (Origanum vulgare L.) , czyli lebiodka pospolita, nazywana również dzikim majerankiem, to znana i popularna roślina, ale… głównie w kuchni. Z pewnością warto poznać i wykorzystać również jej drugie oblicze – rośliny leczniczej. Właściwości zdrowotne oregano doceniali już nawet Hipokrates i Arystoteles. W starożytnej Grecji roślinę tę uważano za symbol radości i szczęścia. Grecy i Rzymianie...
  • Grejpfrut. Energia i orzeźwienie

    Grejpfrut. Energia i orzeźwienie

    Grejpfrut (ang. grapefruit, Citrus paradisi Macfad.) to gatunek wiecznie zielonej rośliny z rodziny rutowatych. Jego nazwa pochodzi od zebranych w grona owoców: grape – grono i fruit – owoc. Dawniej grejpfruty określano „shaddockami”, co nawiązywało do nazwiska kapitana Jamesa Shaddocka, który sprowadził je z Polinezji na karaibską wyspę Barbados.