Żelazo to bardzo istotny mikroelement, którego nie może zabraknąć w codziennej diecie, ponieważ jego niedobór grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Rolę właściwego odżywiania doceniano już w starożytności. Ale maksymę Hipokratesa, że pożywienie powinno być lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem, nadal traktujemy najczęściej jako pobożne życzenie. Warto jednak, zamiast szukać usprawiedliwienia dla niezdrowego trybu życia, przyjaźnie traktować nasz organizm, dostarczając mu odpowiednich składników odżywczych we właściwym czasie, by nie narażać się na...
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny pokrzywowatych (Urticaceae) występujący w stanie dzikim w Europie, Azji, Afryce Północnej i Ameryce Północnej.
Żeń-szeń koreański (Korean ginseng) to niewielka roślina wieloletnia, która rośnie na północnych terenach leśnych Chin, Mandżurii i Korei. Nazwa znana na Zachodzie pochodzi od chińskiej nazwy rénshēn znaczącej „człowiek-korzeń”, nawiązującej do kształtu kłącza. W większości języków europejskich żeń-szeń określa się jako ginseng. Polska nazwa „żeń-szeń” została zapożyczona z rosyjskiego i stąd bierze...
Słowem „pomarańcza” określa się niektóre gatunki roślin należące do rodziny cytrusów. Nazwa ta jest tylko zwyczajowa, nie stanowi odrębnej jednostki taksonomicznej. Odnosi się do kilku gatunków roślin: pomarańczy bergamoty, pomarańczy limety, pomarańczy chińskiej, pomarańczy gorzkiej, pomarańczy olbrzymiej i innych. Pomarańcza jest źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B.
Zasady zdrowego żywienia powinny ci towarzyszyć każdego dnia, a nie tylko w trakcie odchudzania. Dzięki zmianie nawyków unikniesz efektu jo-jo oraz zredukujesz masę ciała bez szkody dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jesień może być piękną porą roku. Zwłaszcza, gdy zaopatrzeni jesteśmy w jesienną apteczkę, która skutecznie uchroni nas przez kaszlem, katarem czy obniżoną odpornością. Czym wzmacniać organizm jesienią? Lepiej sięgać po leki czy naturalne składniki? A jeśli witaminy to w pigułce czy może w formie talerza pełnego owoców? Dowiedz się, jak spędzić jesień w pełnym zdrowiu i w pełni energii przywitać zimę.
Zioła traktujemy jako domowe sposoby na różne dolegliwości, jednak od wieków wykorzystywane są nie tylko w medycynie ludowej, ale i klasycznej, jako składnik wielu farmaceutyków. Na wiele dolegliwości są równie skuteczne jak preparaty syntetyczne, a nie powodują tylu skutków ubocznych.
Wiśnia to niewielki owoc pestkowy, który należy do tej samej rodziny różowatych co morele, brzoskwinie i śliwki. Rozróżnić można dwa typy wiśni: słodkie i kwaśne. Ich ojczyzną jest Europa i zachodnia Azja. Swoją angielską nazwę cherry wiśnia zawdzięcza starożytnemu tureckiemu miastu Cerasus. Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą sprzed ponad 300 lat p.n.e., kiedy to została opisana przez greckiego...
Grill pozwala wyczarować kulinarne cuda, dogodzić wszystkim gustom – zarówno mięsożercom, jak i wegetarianom, ale warto pamiętać o pewnych zasadach, by, oprócz niewątpliwej przyjemności z miło spędzonego czasu z przyjaciółmi i uczty dla podniebienia, nie przyczynił się on do kłopotów ze zdrowiem.