Olej z czarnuszki właściwości - działanie na włosy i skórę

Olej z czarnuszki znany jest ze zdrowotnych właściwości już od czasów starożytnego Egiptu. W krajach muzułmańskich jest uważany za jeden z najważniejszych środków leczniczych. Wszystko dzięki zawartym w nim nienasyconym kwasom tłuszczowym, ale przede wszystkim tymochinonowi - substancji, która działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a nawet ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Olej z czarnuszki działanie.

Nasiona czarnuszki mogą być spożywane jako olej z czarnuszki, ale również jako suplement diety (w formie sproszkowanej lub jako kapsułki).

Czarnuszka rośnie w krajach południowej i południowo-zachodniej Azji, Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki. Dlatego jest popularnym składnikiem tamtejszej kuchni.

Olej z czarnuszki - właściwości

Olejowi z czarnuszki przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych:

  • obniża stężenie cholesterolu we krwi – efekt był zaobserwowany tylko dla formy sproszkowanej, a nie oleju; niemniej potrzeba dalszych badań, które rozjaśnią wpływ jej spożycia na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • obniża stężenie glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2, dlatego być może w przyszłości znajdzie zastosowanie w leczeniu cukrzycy, choć na razie brakuje przekonywujących danych,
  • ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze,
  • ma działanie przeciwutleniające,
  • może mieć działanie ochronne dla nerek,
  • może mieć działanie przeciwpadaczkowe,
  • może wpływać ochronnie na skórę,
  • może działać ochronnie na wątrobę,
  • może wpływać korzystnie na zdrowie serca i naczyń,
  • może wpływać na redukcję masy ciała,
  • może mieć potencjalne działanie antynowotworowe ‒ zatrzymywać rozwój komórek nowotworowych, a nawet je niszczyć. Badania laboratoryjne i prowadzone na zwierzętach pokazują, że olej z czarnuszki in. hamował wytwarzanie komórek nowotworu skóry, zmniejszył żywotność komórek raka wątroby, raka płuca i przyczynił się do zniszczenia komórek nowotworowych raka jelita grubego, białaczki i raka piersi.

Olej z czarnuszki właściwości.

Większość z wymienionych właściwości oleju z czarnuszki dotyczą badań eksperymentalnych (na zwierzętach), nie badań klinicznych (z udziałem ludzi). Aby zalecać stosowanie oleju z czarnuszki, konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań z udziałem osób z konkretnymi jednostkami chorobowymi. Ważne jest również rozróżnienie formy – olej z czarnuszki nie jest tożsamy z suplementami diety – część badań odnosi się do suplementów diety, a nie oleju z czarnuszki. Efekt działania dla tych dwóch form może się różnić.  

Olej z czarnuszki na włosy i skórę

Olej z czarnuszki jest szeroko wykorzystywany w kosmetologii. Przede wszystkim ma korzystne działa na włosy wzmacnia je, pielęgnuje i odżywia.

Aplikacja na skórę emulsji z olejkiem z czarnuszki może łagodzić podrażnienia skóry i wpływać korzystnie na zachowanie bariery naskórkowej oraz utrzymywać odpowiednie nawodnienie skóry, dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antyoksydacyjnemu. Pojawiły się również doniesienia, że może wspomagać leczenie zmian skórnych w przebiegu atopowego zapalenia skóry czy trądziku.

Olej z czarnuszki - dla kogo niewskazany?

Przede wszystkim nie należy go stosować w przypadku nadwrażliwości na jakikolwiek składnik preparatu. U kobiet w ciąży lub w trakcie laktacji spożycie/suplementację należy skonsultować z lekarzem.

Co to jest czarnuszka?

Czarnuszka siewna to roślina z gatunku jaskrowatych. Naturalnie rośnie na południu Europy, jest jednak uprawiana w wielu regionach świata, w tym w Polsce. Roślinę uprawia się ze względu na właściwości lecznicze oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno. Z czarnuszki robi się również przyprawę.

 

Czarnuszka właściwości zawdzięcza tymochinonowi. Z czarnuszki można pozyskiwać także przyprawy.

Źródła:

  1. http://www.herbapolonica.pl/magazines-files/5156139-13.pdf
  2. Daryabeygi-Khotbehsara R., Golzarand M., Ghaffari M.P. i wsp. Nigella sativa improves glucose homeostasis and serum lipids in type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Complementary Therapies in Medicine 2017; 35; 6-13.
  3. Akhondian J., Parsa A., Rakhshande H. The effect of Nigella sativa L. (black cumin seed) on intractable pediatric seizures. Med Sci Monit 2007; 13(12): CR555-559.
  4. Borusiewicz M., Janeczko Z. Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych. Post Fitoter 2015; 16(4): 223-236.
  5. Ahmad A., Husain A., Mujeeb M. i wsp. A review on therapeutic potential of Nigella sativa: a miracle herb. Asian Pac J Trop Biomed 2013; 3(5): 337-352.

Dowiedz się więcej

Lipidy nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.)

http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-9c09addd-2d9f-482b-9c93-b0a0f5b5185c

Badanie stabilności oleju lnianego i oleju z czarnuszki

http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2019/01/pf_2018_157-163.pdf

Zawartość lipidów i olejku eterycznego oraz właściwości biologiczne nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.)

https://www.researchgate.net/profile/Agnieszka_Najda/publication/320705694_Contents_of_lipids_and_ethereal_oil_and_biological_activity_of_seeds_of_black_cumin_Nigella_sativa_L/links/5ad1bd51458515c60f50544b/Contents-of-lipids-and-ethereal-oil-and-biological-activity-of-seeds-of-black-cumin-Nigella-sativa-L.pdf

Prezentowanych informacji o charakterze medycznym nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz indywidualnie, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję w porozumieniu z pacjentem. W przypadku chęci realizacji badań nieobjętych wskazaniami lekarskimi, pacjent ma możliwość ich odpłatnego wykonania.
autor Agata Socha
Data dodania 27.01.2020
Data ostatniej aktualizacji 31.01.2020