Dobra dieta w sezonie infekcji może być tym, co pomoże nam zmniejszyć ryzyko przeziębienia. W celu utrzymania właściwego funkcjonowania systemu immunologicznego naprawdę nie trzeba sięgać po leki.

Co jeść, aby uniknąć przeziębienia?

Spis treści: 

Przeziebienia a dieta | Co jeść, aby wzmocnić odporność? | Skład diety na przeziębienie | Woda i napoje w diecie na przeziębienie | Dieta na przeziębienie dla dziecka

Przeziębienia a dieta

Okres od późnej jesieni do wczesnej wiosny to czas wzmożonych zachorowań. Wpływ na to ma przede wszystkim zmienna aura. Za oknem jest chłodniej, wietrzniej, trudno ubrać się odpowiednio do pogody. W tym okresie pogarsza się też nasze samopoczucie. Jesteśmy ospali, zmęczeni. To wszystko powoduje, że łatwiej łapiemy infekcje.

Czy można temu zapobiec? Tak, o ile zaczniemy dbać o naszą odporność. Tylko silny organizm będzie gotowy stanąć do walki z wirusami.

– Warto pamiętać, że aby dbać o swoją odporność, niekoniecznie musimy sięgać po leki, czasami wystarczy to, co dała nam matka natura – mówi Natalia Ciesielczuk, dietetyk z Medicover.

Naturalnie budować odporność można poprzez zdrową, zbilansowaną dietę. Zasilanie organizmu niezbędnymi witaminami i składnikami mineralnymi pozwoli utrzymać właściwe funkcjonowanie systemu immunologicznego.

– Zdrowa i zbilansowana dieta pomoże nam zachować dobre zdrowie. Wiele produktów dostępnych na naszym rynku może znacząco poprawić odporność organizmu. Włączenie ich do swojego jadłospisu pomoże w dobrej kondycji przetrwać okres, w którym jesteśmy szczególnie podatni na infekcje, przeziębienia i choroby

– potwierdza dietetyk.

Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Dieta, która pozwoli wzmocnić system immunologiczny, powinna dostarczać dużą ilość witamin i składników mineralnych, w tym przeciwutleniaczy oraz naturalnych substancji ochronnych występujących w roślinach. Nie powinno w niej zabraknąć warzyw i owoców.

– Przede wszystkim należy sięgać po sezonowe owoce i warzywa, które zawierają bardzo dużo minerałów i witamin oraz substancji aktywnych biologicznie. Szczególnie ważne są ß-karoten, obecny np. w marchewce i warzywach dyniowatych oraz witamina C, obecna w burakach, pietruszce, porach i selerach. Co do owoców, warto wybrać jabłka, gruszki czy śliwki. Nie można także zapomnieć o produktach takich jak czosnek, cebula, cytryna czy miód, których do wzmocnienia odporności używały już nasze babcie. Dobrym pomysłem są także produkty kiszone, takie jak ogórki czy kapusta oraz mleczne produkty fermentowane, które dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych przy budowaniu odporności bakterii probiotycznych. Warto także w swoim jadłospisie umieścić orzechy czy różnego rodzaju pestki oraz nasiona. To bogate źródło kwasów omega-3 i selenu – radzi Natalia Ciesielczuk, dietetyk.

Dobrze zbilansowana dieta może uchronić nas przed infekcjami.

Skład diety na przeziębienie 

W jadłospisie podczas okresu wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienie, powinny zagościć także:

  • cukinia,
  • brukselka,
  • cykoria,
  • szpinak,
  • czerwona papryka.

Wszystkie są źródłem ß-karotenu. To prowitamina witaminy A. Ta z kolei odgrywa niebagatelną rolę w tworzeniu naturalnej odporności organizmu. Szpinak to także źródło żelazakwasu foliowego. Znajdziemy je także w innych liściastych warzywach: sałacie, natce pietruszki, rzodkiewce i różnego rodzaju fasolach.

Źródłem żelaza są również: czerwone mięso, soczewica i wątróbka. Warto sięgać po wołowinę, cielęcinę, jajka i nabiał. Produkty te bogate są w witaminę B2, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego.

Dieta na przeziębienie a kalorie

Dbanie o to, co jemy, powinno iść w parze z tym, jak jemy. Nasz układ odpornościowy potrzebuje bowiem odpowiedniej dawki energii, czyli kalorii.

– Aby utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji, powinniśmy przede wszystkim dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kalorii, która zależy od naszego wieku, płci, aktywności fizycznej oraz stanu fizjologicznego. Dobrze jest pamiętać o regularności spożywania posiłków, wedle zasady: 5 posiłków dziennie w około 3-godzinnych odstępach – mówi Natalia Ciesielczuk.

Woda i napoje w diecie na przeziębienie

Nie należy zapominać o piciu odpowiedniej ilości napojów. Dorosły człowiek powinien wypijać 1,5–2 litrów napojów dziennie przez cały rok, nie tylko latem. Woda mineralna dostarcza pierwiastków ważnych dla układu odpornościowego, m.in. wapniamagnezu.

Do wody w tym okresie można dodawać soki. Ale uwaga: z ich ilością nie należy przesadzać, gdyż zawierają dużo cukru.

Sok z czarnego bzu ma działanie przeciwwirusowe w odniesieniu do grypy. Warto zaopatrzyć się także w sok z malin. Działania zdrowotne malin dostrzegł już Hipokrates, a do walki z przeziębieniem polecał je w XVI wieku szwajcarski lekarz Konrad Gesner.

Maliny są źródłem ważnych dla organizmu substancji odżywczych: witamin C, E, A, PP, B1, B2, B6, kwasu pantotenowego oraz wapnia, potasu, cynku, miedzi, żelaza, magnezu i manganu.

Maliny mają dużo wartości odżywczych.

Dieta na przeziębienie a napoje rozgrzewające

Soki można dodawać także do herbaty. W okresie infekcji nic nie działa tak dobrze, jak napoje rozgrzewające. Herbata może być świetną bazą do ich przygotowania.

– Z powodzeniem możemy dodać do herbaty lub innego napoju szczyptę cynamonu, imbiru czy goździki. Aby spotęgować efekt, możemy także użyć miodu oraz cytryny – radzi dietetyk.

Należy jednak pamiętać, by miodu nie dodawać do wrzątku – traci wówczas swoje właściwości zdrowotne. Rozgrzewający napój można także zrobić na bazie wody, dodając imbir, cytrynę, miód i cynamon.

Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Nie bójmy się sięgać po przyprawy korzenne i ostre. Rozgrzewająco podziała na przykład chili.

Dieta na przeziębienie dla dziecka

W okresie ryzyka infekcji trzeba zadbać szczególnie o odporność dzieci. Ich układ immunologiczny, ze względu na to, że nie jest jeszcze w pełni ukształtowany, wymaga dużego wsparcia.

– Warto, aby w diecie pociech również znalazły się produkty zawierające korzystne dla zdrowia i wspomagające odporność probiotyki. Możemy je znaleźć głównie w mlecznych produktach fermentowanych, takich jak np. jogurty czy kefiry. W jadłospisie dziecka nie powinno zabraknąć owoców, które są niezwykle bogate w cały szereg wspomagających odporność witamin i składników mineralnych. Jeśli chcemy wytoczyć silniejsze działo, warto postawić na czosnek, cebulę oraz miód, czyli produkty, które zawierają substancje o działaniu podobnym do działania antybiotyków. Hamują one namnażanie się bakterii chorobotwórczych, przy czym nie niszczą naturalnej flory bakteryjnej organizmu

– radzi Natalia Ciesielczuk.

Dieta na przeziębienie a probiotyki.

Ile posiłków dziennie powinno jeść dziecko?

Należy pamiętać także o regularności posiłków. Dziecko powinno w ciągu dnia zjeść 5 wartościowych, niezbyt obfitych posiłków, każdy z nich z dodatkiem świeżych warzyw lub owoców.

W okresie, gdy nie ma jeszcze sezonowych owoców, należy podawać dziecku pomarańcze, mandarynki, grejpfruty – zawierają mnóstwo witaminy C połączonej w idealnych proporcjach z rutyną. Uszczelniają naczynia krwionośne i chronią przed przenikaniem wirusów do krwiobiegu. Zawierają też beta karoten.

Nie można zapominać o podawaniu dziecku napojów. Powinno ich wypijać 1–1,5 litra dziennie, w zależności od wieku. Najlepiej serwować pociechom niskozmineralizowaną wodę źródlaną oraz herbatę owocową: malinową, z żurawiną, cytryną i miodem.

Sporą dawkę witamin zapewnią też świeżo wyciskane soki, na przykład z pomarańczy. Starania popłacą. Silny organizm będzie gotowy na walkę z wirusami, a bariera ochronna w tym okresie przyda się jak o żadnej innej porze roku.

- Zdrowa i zbilansowana dieta pomoże nam zachować dobre zdrowie przez cały okres infekcji. Wiele produktów dostępnych na naszym rynku może znacząco poprawić odporność organizmu. Włączenie ich do swojego jadłospisu pomoże w dobrej kondycji przetrwać okres, w którym jesteśmy szczególnie podatni na infekcje, przeziębienia i choroby układu oddechowego – podsumowuje Natalia Ciesielczuk.

Autor: Justyna Sobolak

Prezentowanych informacji o charakterze medycznym nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz indywidualnie, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję w porozumieniu z pacjentem. W przypadku chęci realizacji badań nieobjętych wskazaniami lekarskimi, pacjent ma możliwość ich odpłatnego wykonania.

Dowiedz się więcej:

Nutrigenetyka i nutrigenomika – dieta oparta na genach