Nutrigenetyka i nutrigenomika – dieta oparta na genach

Test DNA i dieta? Z pozoru nie mają nic wspólnego. A jednak, okazuje się, że dieta oparta o DNA może być niezwykle skuteczna. Geno dieta to jednak nie tylko odchudzanie. Genodieta może również pomóc w zapobieganiu, a nawet leczeniu wielu chorób. Dlaczego jednym chorym na nowotwór mogą służyć brokuły a innym nie? Odpowiedzią są właśnie geny. Nutrigenetyka i nutrugenomika mogą wkrótce zrewolucjonizować nasze odżywianie.
Nutrigenetyka i nutrigenomika

Nutrigenetyka i nutrigenomika – dieta DNA najskuteczniejsza?

Dlaczego jedni nocą zakradają się do lodówki, żeby wyjadać kotlety, które zostały z obiadu, a mimo to całe życie są szczupli, podczas gdy inni, mimo, że ciągle się ograniczają, stosują diety, nawet restrykcyjne, ciągle tyją?

Dlaczego jedni źle się czują po zjedzeniu nabiału, a inni nie? Dlaczego jednym szkodzi gluten a innym cytrusy?

Odpowiedź jest na swój sposób oczywista - bo każdy z nas jest inny, a odpowiedzią są geny – to w nich zapisane są tajemnice naszego metabolizmu, to jak trawimy węglowodany czy tłuszcz, czy mamy jakieś nietolerancje pokarmowe, jak metabolizujemy witaminy i antyoksydanty.

Brytyjscy naukowcy odkryli nawet gen otyłości – to on ma być odpowiedzialny za składowanie tłuszczu w komórkach.

Skoro więc wszystko to można wyczytać z naszego ciała za pomocą testu DNA, dieta powinna być dla każdego z nas dopasowana indywidualnie.

Genodieta to nie kolejna moda - nutrigenomikanutrigenetyka to dziedziny nauki, które stoją u podstaw genodiety i będą miały coraz większy wpływ na to, jak się odżywiamy.

Nutrigenomika – co to jest?

Żywność nie jest bierną nieożywioną materią, która jest obojętna dla naszego organizmu. W tym, co jemy mogą znajdować bioaktywne substancje, które wpływają na nasze geny.

Takimi bioaktywnymi składniami są np.:

Magnez, cynk czy niacyna mają wpływ na funkcjonowanie genomu i ostatecznie całego naszego organizmu.

Tym właśnie zajmuje się nutrigenomika – zależnościami pomiędzy żywością, a odpowiedzią naszych genów na nią.

To dzięki nutrigenomice naukowcy stwierdzili, że żywność może zmieniać reaktywność naszych genów. Przykład? Aktywna cząsteczka betainy zawarta w burakach pomaga w walce z rakiem.

Dalszy rozwój tej dziedziny nauki może mieć również ogromne znaczenie w leczeniu i zapobieganiu tzw. chorobom dietozależnym jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, miażdżyca czy osteoporoza.

Testy DNA pozwalają na określenie swojego osobistego profilu żywieniowego

Nutrigenetyka – co to jest?

Nutrigenetyka zajmuję się z kolei tym, jakie są między ludźmi różnice genetyczne, które przekładają się na to, że każdy z nas inaczej reaguje na te same składniki diety.

Wiedza o tym pozwala unikać nam produktów, które nam nie służą, a wkomponować do diety te, które działają korzystnie na nasz organizm. Taka właśnie wiedza zdobyta na bazie testu DNA pozwala skonstruować odpowiednią dla nas genodietę.

Test DNA a genodieta

Testy DNA pozwalają na określenie swojego osobistego profilu żywieniowego i ustalenie najbardziej indywidualnej diety jak to tylko możliwe.

Nie oznacza to rewolucji w podejściu do zdrowej diety. Dotąd jednak dietetycy wszystkim zalecali podobny zestaw produktów żywnościowych oparty na głównych zasadach zdrowego żywienia.

Dziś dzięki badaniom DNA zalecenia dietetyczne mogą być bardziej szczegółowe i dopasowane do każdego z nas. Bo każdy z nas inaczej metabolizuje poszczególne składniki odżywcze. Jedni lepiej radzą sobie z tłuszczami i nie muszą ich unikać w diecie, ale źle metabolizują węglowodany, inni dokładnie odwrotnie.

Taka wiedza o naszym organizmie jest bezcenna.

Na podstawie badań DNA można również stwierdzić:

które utrudniają nam życie i powodują dyskomfort – nie działają gwałtownie jak alergia, ale powoli, dyskretnie powodują stany zapalne w naszym organizmie.

Często nie jesteśmy tego świadomi. Coś ewidentnie jest nie tak, wzdęty brzuch, poczucie dyskomfortu męczy nas od dawna. Ale dlaczego? Przecież jem zdrowo – myślisz. Jogurt naturalny z płatkami na śniadanie, twarożek na drugie śniadanie, na obiad młode ziemniaki z koperkiem i kefirem, bo sezon…  

Niby nic niezdrowego, dopóki nie okaże się, że nabiał to jest produkt, który ci nie służy.

Genodieta – czy warto się nią zainteresować?

Redukcja wagi i wykrycie nietolerancji pokarmowych to nie jedyne korzyści, jakie daje wiedza o naszych genach.

Powszechnie uważa się, że chorzy na raka powinni jeść dużo brokułów, które wspierają organizm w walce z nowotworem. Okazuje się, że wcale nie są korzystne dla każdego.

Badania pokazują, że u części osób nie działa prawidłowo gen GSTM1, który jest odpowiedzialny za dobroczynne działanie brokułów (a właściwie zawartego w nich sulforafanu).

Chorzy na nowotwór z dysfunkcją tego genu nie osiągną żadnej korzyści z brokułów, choćby jedli je tonami, dlatego, że sulforafan jest u nich bardzo szybko wydalany z organizmu przez nerki.

Nutrigenomika zajmuje się zależnościami pomiędzy żywością, a odpowiedzią naszych genów na nią

Dieta oparta o DNA może chronić nas także przed chorobami dietozależnymi jak:

Genodieta może wzmacniać nasz układ odpornościowy oraz pomóc wyeliminować:

Genodieta może być również korzystna dla kobiet w ciążytest DNA pozwala bowiem na analizę metabolizmu kwasu foliowego potrzebnego do prawidłowego rozwoju dziecka. Dieta zgodna z DNA może ponadto pomóc uniknąć przyszłej mamie cukrzycy ciężarnych czy nadciśnienia indukowanego ciążą.

Ustalenie genodiety - cena

Ile kosztuje wykonanie testu DNA, który pozwoli ustalić dietę zgodną z naszymi genami? To zależy od kliniki i zakresu badań. Ceny wahają się od 1 do 2,5 tys. zł.

Test DNA wystarczy zrobić raz i do końca życia nie trzeba go powtarzać, bo nasze DNA się nie zmienia. To oznacza, że zalecenia żywieniowe, czyli genodieta oparta na wynikach testu DNA obowiązuje całe życie.

Dowiedz się więcej:

Nutrigenetyka i nutrigenomika a leczenie otyłości i chorób towarzyszących

https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/28722/23491

Koncepcje nutrigenomiki

http://www.pfb.info.pl/files/kwartalnik/4_2009/01.%20Koziolkiewicz.pdf

Nutrigenetyka i nutrigenomika - zastosowanie technologii „omics” w optymalizacji żywienia człowieka

https://www.researchgate.net/publication/254863602_Nutrigenetyka_i_nutrigenomika_-_zastosowanie_technologii_%27omics%27_w_optymalizacji_zywienia_czlowieka

autor Agata Socha
konsultacja merytoryczna Aleksandra Woźniak, Specjalista ds. Informacji Medycznej Medicover
Data dodania 31.07.2018