Nutrigenetyka i nutrigenomika – dieta oparta na genach

Test DNA i dieta? Z pozoru nie mają nic wspólnego. A jednak, okazuje się, że dieta oparta o DNA może być niezwykle skuteczna. Genodieta to jednak nie tylko odchudzanie. Genodieta może również pomóc w zapobieganiu, a nawet leczeniu wielu chorób. Dlaczego jednym chorym na nowotwór mogą służyć brokuły a innym nie? Odpowiedzią są właśnie geny. Nutrigenetyka i nutrigenomika mogą wkrótce zrewolucjonizować nasze odżywianie.
Nutrigenetyka i nutrigenomika

Nutrigenetyka i nutrigenomika – dieta DNA najskuteczniejsza?

Dlaczego jedni nocą zakradają się do lodówki, żeby wyjadać kotlety, które zostały z obiadu, a mimo to całe życie są szczupli, podczas gdy inni, mimo, że ciągle się ograniczają, stosują diety, nawet restrykcyjne, ciągle tyją?

Dlaczego jedni źle się czują po zjedzeniu nabiału, a inni nie? Dlaczego jednym szkodzi gluten a innym cytrusy?

Odpowiedź jest na swój sposób oczywista - bo każdy z nas jest inny, a odpowiedzią są geny – to w nich zapisane są tajemnice naszego metabolizmu, to jak trawimy węglowodany czy tłuszcz, czy mamy jakieś nietolerancje pokarmowe, jak metabolizujemy witaminy i antyoksydanty.

Brytyjscy naukowcy odkryli nawet gen otyłości – to on ma być odpowiedzialny za składowanie tłuszczu w komórkach.

Skoro więc wszystko to można wyczytać z naszego ciała za pomocą testu DNA, dieta powinna być dla każdego z nas dopasowana indywidualnie.

Genodieta to nie kolejna moda - nutrigenomikanutrigenetyka to dziedziny nauki, które stoją u podstaw genodiety i będą miały coraz większy wpływ na to, jak się odżywiamy.

Nutrigenomika – co to jest?

Żywność nie jest bierną nieożywioną materią, która jest obojętna dla naszego organizmu. W tym, co jemy mogą znajdować bioaktywne substancje, które wpływają na nasze geny.

Takimi bioaktywnymi składniami są np.:

Magnez, cynk czy niacyna mają wpływ na funkcjonowanie genomu i ostatecznie całego naszego organizmu.

Tym właśnie zajmuje się nutrigenomika – zależnościami pomiędzy żywością, a odpowiedzią naszych genów na nią.

To dzięki nutrigenomice naukowcy stwierdzili, że żywność może zmieniać reaktywność naszych genów. Przykład? Aktywna cząsteczka betainy zawarta w burakach pomaga w walce z rakiem.

Dalszy rozwój tej dziedziny nauki może mieć również ogromne znaczenie w leczeniu i zapobieganiu tzw. chorobom dietozależnym jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, miażdżyca czy osteoporoza.

Testy DNA pozwalają na określenie swojego osobistego profilu żywieniowego

Nutrigenetyka – co to jest?

Nutrigenetyka zajmuję się z kolei tym, jakie są między ludźmi różnice genetyczne, które przekładają się na to, że każdy z nas inaczej reaguje na te same składniki diety.

Wiedza o tym pozwala unikać nam produktów, które nam nie służą, a wkomponować do diety te, które działają korzystnie na nasz organizm. Taka właśnie wiedza zdobyta na bazie testu DNA pozwala skonstruować odpowiednią dla nas genodietę.

Test DNA a genodieta

Testy DNA pozwalają na określenie swojego osobistego profilu żywieniowego i ustalenie najbardziej indywidualnej diety jak to tylko możliwe.

Nie oznacza to rewolucji w podejściu do zdrowej diety. Dotąd jednak dietetycy wszystkim zalecali podobny zestaw produktów żywnościowych oparty na głównych zasadach zdrowego żywienia.

Dziś dzięki badaniom DNA zalecenia dietetyczne mogą być bardziej szczegółowe i dopasowane do każdego z nas. Bo każdy z nas inaczej metabolizuje poszczególne składniki odżywcze. Jedni lepiej radzą sobie z tłuszczami i nie muszą ich unikać w diecie, ale źle metabolizują węglowodany, inni dokładnie odwrotnie.

Taka wiedza o naszym organizmie jest bezcenna.

Na podstawie badań DNA można również stwierdzić:

które utrudniają nam życie i powodują dyskomfort – nie działają gwałtownie jak alergia, ale powoli, dyskretnie powodują stany zapalne w naszym organizmie.

Często nie jesteśmy tego świadomi. Coś ewidentnie jest nie tak, wzdęty brzuch, poczucie dyskomfortu męczy nas od dawna. Ale dlaczego? Przecież jem zdrowo – myślisz. Jogurt naturalny z płatkami na śniadanie, twarożek na drugie śniadanie, na obiad młode ziemniaki z koperkiem i kefirem, bo sezon…  

Niby nic niezdrowego, dopóki nie okaże się, że nabiał to jest produkt, który ci nie służy.

Genodieta – czy warto się nią zainteresować?

Redukcja wagi i wykrycie nietolerancji pokarmowych to nie jedyne korzyści, jakie daje wiedza o naszych genach.

Powszechnie uważa się, że chorzy na raka powinni jeść dużo brokułów, które wspierają organizm w walce z nowotworem. Okazuje się, że wcale nie są korzystne dla każdego.

Badania pokazują, że u części osób nie działa prawidłowo gen GSTM1, który jest odpowiedzialny za dobroczynne działanie brokułów (a właściwie zawartego w nich sulforafanu).

Chorzy na nowotwór z dysfunkcją tego genu nie osiągną żadnej korzyści z brokułów, choćby jedli je tonami, dlatego, że sulforafan jest u nich bardzo szybko wydalany z organizmu przez nerki.

Nutrigenomika zajmuje się zależnościami pomiędzy żywością, a odpowiedzią naszych genów na nią

Dieta oparta o DNA może chronić nas także przed chorobami dietozależnymi jak:

Genodieta może wzmacniać nasz układ odpornościowy oraz pomóc wyeliminować:

Genodieta może być również korzystna dla kobiet w ciążytest DNA pozwala bowiem na analizę metabolizmu kwasu foliowego potrzebnego do prawidłowego rozwoju dziecka. Dieta zgodna z DNA może ponadto pomóc uniknąć przyszłej mamie cukrzycy ciężarnych czy nadciśnienia indukowanego ciążą.

Ustalenie genodiety - cena

Ile kosztuje wykonanie testu DNA, który pozwoli ustalić dietę zgodną z naszymi genami? To zależy od kliniki i zakresu badań. Ceny wahają się od 1 do 2,5 tys. zł.

Test DNA wystarczy zrobić raz i do końca życia nie trzeba go powtarzać, bo nasze DNA się nie zmienia. To oznacza, że zalecenia żywieniowe, czyli genodieta oparta na wynikach testu DNA obowiązuje całe życie.

Dowiedz się więcej:

Nutrigenetyka i nutrigenomika a leczenie otyłości i chorób towarzyszących

https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/28722/23491

Koncepcje nutrigenomiki

http://www.pfb.info.pl/files/kwartalnik/4_2009/01.%20Koziolkiewicz.pdf

Nutrigenetyka i nutrigenomika - zastosowanie technologii „omics” w optymalizacji żywienia człowieka

https://www.researchgate.net/publication/254863602_Nutrigenetyka_i_nutrigenomika_-_zastosowanie_technologii_%27omics%27_w_optymalizacji_zywienia_czlowieka

Prezentowanych informacji o charakterze medycznym nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz indywidualnie, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję w porozumieniu z pacjentem. W przypadku chęci realizacji badań nieobjętych wskazaniami lekarskimi, pacjent ma możliwość ich odpłatnego wykonania.
autor Agata Socha
konsultacja merytoryczna Aleksandra Woźniak, Specjalista ds. Informacji Medycznej Medicover
Data dodania 09.01.2019
Data ostatniej aktualizacji 10.04.2019