Jaką wodę pić? Szum wokół wody

Orzeźwia, dodaje energii do działania, nawilża skórę i usuwa toksyny z organizmu. Co do tego, że trzeba jej pić jak najwięcej, wątpliwości nie ma. Ale którą wodę wybrać i czy każdą można pić w dużych ilościach? Wokół wody sporo ostatnio szumu. Czy słusznie?
Przy tak szerokiej ofercie trudno się zdecydować jaką wodę pić najlepiej

Wpływ wody na organizm

Nasz organizm składa się w 60-70 proc. z wody. Jej zawartość w organizmie zależy od wieku i płci. Więcej mają jej mężczyźni, mniej kobiety. Każdemu jednak potrzebna jest w takim samym stopniu.

Woda uczestniczy niemal w każdej czynności organizmu:

  • jest niezbędna do przebiegu procesów przemiany materii i usuwania końcowych produktów metabolizmu,
  • reguluje temperaturę ciała,
  • uczestniczy w procesach oddychania,
  • amortyzuje stawy,
  • chroni narządy.

Woda ma też ogromny wpływ na nasz wygląd:

  • nawilża skórę,
  • spłyca zmarszczki,
  • niweluje powstawanie cellulitu.


POWIĄZANE PRODUKTY

Morfologia
 umów badanie już dziś!
od 14,00 zł

Kup online

Badanie CRP 
 umów badanie już dziś! 
od 22,00 zł

Kup online


Woda ma również inne właściwości:

  • dodaje energii,
  • orzeźwia,
  • poprawia koncentrację.

Prawidłowe nawodnienie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób, takich jak np.

Ten niepozorny, przezroczysty płyn to źródło zdrowia. Już niewielki jego brak może być groźny dla organizmu, a kilka dni bez wody poważnie zagraża życiu.

Woda a objawy odwodnienia

Badania wykazały, że zanim poczujemy pragnienie, w naszym organizmie już dochodzi do niewielkiego odwodnienia. Często objawów, jakie temu towarzyszą, nie wiążemy z brakiem wody, a są to:

  • odczucie zmęczenia,
  • ból głowy,
  • zaburzenia koncentracji,
  • rozdrażnienie,
  • spadek uwagi i czujności.

Brak wody w naszym organizmie objawia się także:

  • odczuciem pragnienia,
  • suchością skóry,
  • wysokim ciśnieniem,
  • zapadniętymi oczami,
  • popękanymi ustami,
  • chronicznym zmęczeniem,
  • bolesnymi zaparciami.

Zdaniem naukowców, nawet 2-procentowy ubytek wody zaburza zdolność rozwiązywania zadań, które wymagają natychmiastowego zapamiętywania. Ubytek do 20% prowadzi do śmierci.

Odwodnienie organizmu następuje na skutek wielu czynników. Należą do nich m.in.:

  • wymioty,
  • biegunki,
  • aktywność fizyczna,
  • stosowanie leków odwadniających.

Wodę tracimy każdego dnia także na procesy i reakcje zachodzące w organizmie. Zużywamy na to niemal 2 litry wody dziennie. Sporo tracimy jej także z potem.

Woda pozytywnie wpływa na urodę.

Ile wody dziennie pić?

Wodę powinniśmy pić każdego dnia, niezależnie od pogody. Wodę należy spożywać regularnie, przez cały dzień, małymi łykami, zanim zaczniemy odczuwać pragnienie.

– U zdrowych osób dorosłych dzienne zapotrzebowanie na wodę mieści się w przedziale 2-2,5 l. Z płynów powinno pochodzić około 1,5 l, a pozostała część z pożywienia oraz z zachodzących w organizmie przemian metabolicznych - wyjaśnia mgr Luiza Woźniak, dietetyk, specjalista ds. informacji medycznej Medicover. 

Ilość spożywanych płynów jest uwarunkowana wieloma czynnikami. Więcej powinny pić osoby uprawiające sport, przebywające w gorącym klimacie, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

– Zapotrzebowanie na wodę zależy m.in. od płci, wieku, stanu fizjologicznego, stosowanej diety, podejmowanej aktywności fizycznej oraz warunków pogodowych. Podaż płynów wzrasta również u osób z gorączką czy biegunką - dodaje Luiza Woźniak. 

Jaką wodę wybrać?

Co do tego, że wodę należy pić, wątpliwości nie ma. Mogą się on pojawić dopiero przy jej wyborze. A wszystko przez ogromny wybór wód, dostępnych na rynku. W sklepach zakupić można wody:

  • mineralne,
  • gazowane,
  • smakowe,
  • źródlane,
  • fit.

Dzięki szerokiemu wyborowi wód każdy znajdzie coś dla siebie.

Czym kierować się przy wyborze wody? Przede wszystkim stopniem mineralizacji, zawartością poszczególnych składników oraz naszymi osobistymi preferencjami, także smakowymi. Najczęściej konsumenci sięgają po wodę mineralną. Warto jednak pamiętać, że napis „woda mineralna” na etykiecie wcale nie oznacza, że dana woda jest źródłem minerałów.

Skład wody mineralnej

Ze względu na poziom mineralizacji wyróżnia się następujące rodzaje wody mineralnej:

  • wodę niskozmineralizowaną (do 500 mg/l),
  • średniozmineralizowaną (od 500 do 1500 mg/l),
  • wysokozmineralizowaną (ponad 1500 mg/l).
WAŻNE: Obecnie coraz rzadziej używa się podobnych przedziałów, a wodą mineralną nazywa się każdą wodę podziemną, która, ze względu na swoje pochodzenie, warunki geologiczne, skład chemiczny oraz charakterystyczny stabilny skład mineralny, powoduje korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi. Warto jednak czytać etykiety, bo nie każda woda mineralna nadaje się do codziennego spożycia.

Czy czytać etykiety na wodzie butelkowej?

Nie wolno przesadzać przede wszystkim z wodą wysokozmineralizowaną. Można po nią sięgać tylko od czasu do czasu, najlepiej w uzasadnionych przypadkach, w celu uzupełnienia ubytków pierwiastków. Nie powinno się jej podawać dzieciom ani gotować. Wytrąca się z niej dużo kamienia.

– U zdrowych osób dorosłych, w codziennej diecie najlepszym wyborem będzie woda średniozmineralizowana, natomiast u niemowląt i małych dzieci niskozmineralizowana. Wody wysokozminralizowane powinny być spożywane ze szczególną ostrożnością. Ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych, mogą być one dobrym rozwiązaniem u osób z niedoborami niektórych substancji odżywczych oraz u sportowców - radzi dietetyk Luiza Woźniak.

Znajomość poszczególnych składników mineralnych znajdujących się w danej wodzie jest także istotna w przebiegu różnych schorzeń. Dla przykładu, osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny spożywać wody o niskiej zawartości sodu.

Woda mineralna

Wody mineralne pochodzą z zasobów podziemnych, są chronione przed zanieczyszczeniami zewnętrznymi, a ich skład oceniony jako bezpieczny i korzystny dla zdrowia.

Woda źródlana

Woda źródlana jest znacznie mniej zmineralizowana. Zawartość składników mineralnych wynosi ok. 200-500 mg/dm3. Wodę źródlaną można podawać dzieciom i przygotowywać z niej posiłki dla najmłodszych.

Woda stołowa

Wody stołowe powstają w wyniku dodania do wody źródlanej lub niskozmineralizowanej wody mineralnej, wybranych składników mineralnych, takich jak np. wapń czy magnez.

Woda lecznicza

To wody, które ze względu na swój skład posiadają określone właściwości lecznicze. Charakteryzuję się wysoką zawartością składników mineralnych, niekiedy przekraczającą 4000 mg/l. Spożycie wód leczniczych powinno odbywać się w uzasadnionych sytuacjach, zgodnie z zaleceniami lekarza.

Woda jest niezbędna w procesie przemiany materii.

Woda gazowana czy woda niegazowana

Od naszych preferencji smakowych zależy, czy wybierzemy wodę gazowaną, czy nie. Są jednak pewne grupy osób, które nie powinny sięgać po wodę z bąbelkami. Nie poleca się jej:

  • dzieciom,
  • osobom, które mają problemy gastryczne,
  • kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Woda gazowana nie jest także zalecana do picia w przypadku:

  • stanów pooperacyjnych,
  • problemów żołądkowych,
  • choroby refluksowej przełyku
  • problemów z przewodem pokarmowym.

Woda i objawy odwodnienia.

Wody smakowe

Co w przypadku wód smakowych? Nie są co prawda szkodliwe, ale za to kaloryczne. Sięgając po nie, dokładnie sprawdźmy etykiety. Większość wód smakowych to napoje zawierające konserwanty, sztuczne barwniki i cukier. Dostarczają masę kalorii.

Testy konsumenckie wykazały, że 1,5-litrowa butelka napoju smakowego może dostarczyć tyle kalorii, ile pączek lub drożdżówka.

– Woda smakowa dostarcza znacznych ilości cukru - w 1,5 l butelce może to być nawet około 15 łyżeczek. Warto wiedzieć, że napoje takie są również źródłem innych substancji, które wykazują niekorzystny wpływ na nasz organizm. Dlatego, mimo że woda smakowa może przypominać wodę mineralną, nie należy jej traktować, jako stałego elementu naszej diety - przypomina Luiza Woźniak

Wody smakowe można traktować jako przejście od napojów słodkich do wody mineralnej. Pozwoli zrobić łatwiejszy krok w stronę zdrowego stylu życia. Ale nawet i w tym przypadku należy dokładnie czytać etykiety i szukać takiej wody, która słodzona jest naturalnymi sokami z owoców, bez dodatku konserwantów.

Wodę smakową możemy zrobić samodzielnie. Wystarczy do dzbanka z wodą dorzucić ulubione świeże lub mrożone owoce czy zioła, np. miętę. To dobry pomysł dla osób, które są na diecie i próbują odstawić słodkie napoje. 

Przepis na wodę smakową

Wodę smakową możesz zrobić samodzielnie. Wystarczy do dzbanka z wodą wkroić ulubione owoce i odczekać 10 minut. Do wody można dodać maliny, cytrynę, limonkę lub nadać jej smak płatkami róży lub mięty. Będzie smaczniej, a do tego zdrowiej, bo bez konserwantów.

Zdaniem naukowców, nawet 2-procentowy ubytek wody zaburza zdolność rozwiązywania zadań, które wymagają natychmiastowego zapamiętywania. Ubytek do 20% prowadzi do śmierci.

Rola wody w organizmie człowieka

  • stanowi środowisko dla wszystkich procesów życiowych,
  • jest rozpuszczalnikiem dla większości ważnych związków chemicznych,
  • jest środkiem transportu dla związków organicznych i nieorganicznych,
  • jest niezbędna w procesie przemiany materii,
  • usuwa z organizmu toksyny,
  • uczestniczy w trawieniu,
  • ułatwia przesuwanie masy kałowej,
  • reguluje temperaturę ciała.

Źródło: 

  1. Water and Healthier Drinks | Healthy Weight, Nutrition, and Physical Activity | CDC (dostęp z dnia: 01.02.2024).
  2. Salomon A., Regulska-Ilow B. Polskie butelkowane wody mineralne i lecznicze – charakterystyka i zastosowanie BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVI, 2013, 1, str. 53 – 65.
Prezentowanych informacji o charakterze medycznym nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz indywidualnie, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję w porozumieniu z pacjentem. W przypadku chęci realizacji badań nieobjętych wskazaniami lekarskimi, pacjent ma możliwość ich odpłatnego wykonania. Należy potwierdzić przy zakupie badania szczegóły do jego przygotowania.
Data dodania 14.12.2017
Data ostatniej aktualizacji 05.03.2024