- Rodzaje diet roślinnych
- Korzyści
- Czy dieta roślinna zagraża zdrowiu?
- Dieta u dzieci opinie i rekomendacje
- Czy dieta roślinna zapewnia wszystkie składniki odżywcze?
- Najważniejsze informacje
- etyczny (np. walka o prawa zwierząt),
- zdrowotny (np. w profilaktyce niektórych chorób),
- ekologiczny (np. troska o klimat),
- inny (np. religijny – adwentyści dnia siódmego).
Rodzaje diet roślinnych
W zależności od zakresu eliminowanych z diety produktów pochodzenia zwierzęcego wyróżniono różne modele diety (wegetariańskiej) (patrz Tabela 1).
Tabela 1. Klasyfikacja diet opartych na produktach roślinnych
Model diety roślinnej | Grupa pokarmów | |||||
Mięso czerwone | Drób | Ryby | Owoce morza | Mleko i produkty mleczne | Jaja i produkty na bazie jaj | |
Semiwegetariańska |
|
|
|
|
|
|
Pescowegetariańska |
|
|
|
|
|
|
Laktoowowegetariańska |
|
|
|
|
|
|
Laktowegetariańska |
|
|
|
|
|
|
Owowegetariańska |
|
|
|
|
|
|
Wegańska |
|
|
|
|
|
|
Frutariańska |
|
|
|
|
|
|
Witariańska |
|
|
|
|
|
|
- Surowa dieta wegańska, dieta witariańska (ang. raw food diet albo raw vegan diet) jest modelem restrykcyjnym diety wegańskiej, który wyklucza, oprócz wszystkich pokarmów pochodzenia zwierzęcego, również obróbkę termiczną, z wyjątkiem krótkiej obróbki termicznej przeprowadzanej w celu inaktywacji składników antyodżywczych. Ilość pokarmów, które nie zostały poddane obróbce termicznej w tym modelu diety wegańskiej wynosi średnio 75-100 proc.
- Dieta frutariańska (ang. fruit diet) jest modelem diety opierającym się tylko na owocach, suszonych owocach, nasionach i niektórych warzywach.
- Dieta makrobiotyczna opiera się na pełnoziarnistych produktach zbożowych, zwłaszcza ryżu brązowym, warzywach, owocach, suchych nasionach roślin strączkowych i wodorostach. Sporadycznie dopuszcza spożycie białego mięsa, w tym ryb (raz lub dwa razy w tygodniu).
Korzyści ze stosowania diety roślinnej
- wzrost aktywności fizycznej,
- rezygnacja z palenia tytoniu,
- unikanie alkoholu.
- niższe ryzyko otyłości,
- niższe ryzyko chorób układu krążenia,
- cukrzycy typu 2,
- nadciśnienia tętniczego,
- choroby wieńcowej serca.
- niską gęstością energetyczną,
- wysoką zawartością błonnika,
- korzystnym profilem tłuszczów (niską ilością tłuszczów nasyconych),
- wysoką zawartością składników przeciwutleniających,
- wysoką zawartością niektórych składników odżywczych (witamin z grupy B, magnezu i potasu),
- sprzyjać redukcji i/lub zachowaniu masy ciała,
- wpływać korzystnie na profil lipidowy,
- pomagać kontrolować stężenie glukozy we krwi,
- obniżać ciśnienie tętnicze krwi,
- łagodzić stan zapalny.
Istnieje też dieta laktowegeteriaska, która dopuszcza spożycie mleka i jego przetworów.
Dieta roślinna u niemowląt i dzieci - potencjalne korzyści
- Niższe ryzyko nadwagi i otyłości niż u rówieśników nie stosujących diety – co może sprzyjać zachowaniu prawidłowej masy ciała w życiu dorosłym;
- Wyższa zawartość w diecie warzyw i owoców, przy jednoczesnym niższym spożyciu słodkich i słonych przekąsek oraz mniejszej całkowitej ilości tłuszczów nasyconych – co może przyczynić się do ukształtowania u malucha zdrowych nawyków żywieniowych, które przetrwają okres dzieciństwa.
Czy dieta roślinna zagraża zdrowiu?
WAŻNE: Wyłączne karmienie piersią jest zalecane przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka. Jeśli nie jest to możliwe, w pierwszym roku życia dziecka powinno być zastosowane tzw. mleko zastępcze – mleko modyfikowane odpowiednie dla wieku, potrzeb zdrowotnych i rozwojowych dziecka. Po ukończeniu 17. tygodnia życia, ale nie później niż przed ukończeniem 26. tygodnia życia dziecka (najwcześniej w 5., a najpóźniej w 6. miesiącu życia) należy rozpocząć rozszerzanie diety dziecka, zgodnie z aktualnymi wytycznymi. |
Sprawdź wytyczne dotyczące prawidłowego rozszerzania diety niemowląt: |
Akademia Żywienia i Dietetyki (2016): odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym wegańskie są zdrowe, realizują zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze , i mogą przynieść korzyści zdrowotne w zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób (…); są odpowiednie na każdym etapie życia (w ciąży, laktacji, niemowlęctwie, dzieciństwie, okresie nastoletnim, dorosłym i dla sportowców).
Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (2017): W trakcie żywienia uzupełniającego nie zaleca się stosowania diet wegańskich, choć z teoretycznego punktu widzenia, prawidłowo zbilansowana dieta powinna być w stanie realizować zapotrzebowanie na składniki odżywcze dziecka. Wymaga to suplementacji niektórych składników. Odradza się stosowanie diety wegańskiej u dziecka w tym okresie kierując się wysokim ryzykiem niestosowania się rodziców do zaleceń, co może być związane z zagrożeniem dla dziecka związanym z niedoborami niektórych składników odżywczych. Ten model diety u dzieci powinien być wprowadzony i stosowany pod okiem lekarza pediatry i dietetyka doświadczonego w tym obszarze.
Włoskie Towarzystwo Żywienia Człowieka (2017): dobrze zaplanowana dieta wegetariańska, która zawiera różnorodne produkty pochodzenia roślinnego i odpowiednie źródło witaminy B12 (żywność wzbogacana w witaminę B12 lub suplementy diety) ma odpowiednią wartość energetyczną i odżywczą.
Czy dieta roślinna zapewnia wszystkie składniki odżywcze?
Model diety roślinnej | Składnik odżywczy | ||||||||
Białko | Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (DHA) | Żelazo | Cynk | Wapń | Witamina | ||||
D | B12 | B2 | A | ||||||
Laktoowowegetariańska | ↓ | ↓ | ↓ | ↓ |
| ↓ |
|
|
|
Laktowegetariańska | ↓ | ↓ | ↓ | ↓ |
| ↓ |
|
|
|
Owowegetariańska | ↓ | ↓ | ↓ | ↓ | ↓ | ↓ | ↓ |
|
|
Wegańska | ↓ | ↓ | ↓ | ↓ | ↓ | ↓ | ↓ | ↓ | ↓ |
Energia
Białko
Tabela 3. Zalecania dotyczące wzrostu ilości spożywanego białka u dzieci stosujących dietę wegańską
Grupa wiekowa dzieci | Rekomendowany wzrost spożycia białka w porównaniu z przyjętymi normami w danej grupie wiekowej |
1.-2. rok życia | o 30-35 proc. |
2.-6. rok życia | o 20-30 proc. |
>6. roku życia | o 15-20 proc. |
- ryby,
- owoce morza,
- mleko,
- produkty mleczne, jaja, drób.
- soja i produkty na bazie soi, np. tofu, tempeh,
- suche nasiona roślin strączkowych (inne niż soja), np. fasola, groch, soczewica,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- orzechy arachidowe (fistaszki), masło orzechowe,
- orzechy (najwięcej: migdały, pistacje, nerkowce, włoskie, laskowe, brazylijskie),
- nasiona (np. pestki dyni, słonecznika, sezam).
Napoje roślinne zawierają tylko niewielką ilość białka (w zależności od produktu).
- jest najwyższa dla białka mleka krowiego,
- w dalszej kolejności dla białka soi,
- niższa jest dla białka grochu i pszenicy.
Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 (zwłaszcza DHA)
Tabela 4. Zalecenia dotyczące realizacji zapotrzebowania na DHA w różnych grupach wiekowych dzieci
< 1. roku życia | |
Niemowlęta karmione piersią | Mama regularnie spożywa 2-3 porcje tłustych ryby morskie tygodniowo (tj. śledź, łosoś, szprotka) (+ 200 mg DHA dziennie do 6 r.ż.). Jeśli nie, do rozważenia suplementacja DHA zgodnie z zaleceniem lekarza pediatry (400-600 mg dziennie do 6 r.ż.). |
Niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym | W zależności od zawartości DHA w mleku modyfikowanym, które może pokrywać zapotrzebowanie na ten składnik. Jeśli mniej niż 100 mg DHA dziennie, do rozważenia suplementacja zgodnie z zaleceniem lekarza pediatry (400-600 mg dziennie do 6 r.ż.). |
1. - 3. rok życia dziecka | |
Dieta dziecka zapewnia wystarczającą ilość DHA czyli 1-2 porcje tłustych ryb tygodniowo (tj. śledź, łosoś, szprotka). Jeśli nie (< 150-300 mg długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (LC PUFA)), do rozważenia suplementacja DHA zgodnie z zaleceniem lekarza pediatry. | |
2 – 18 rok życia dziecka |
Dieta dziecka zapewnia wystarczającą ilość czyli 1-2 porcje tłustych ryb tygodniowo (tj. śledź, łosoś, szprotka).
Źródła długołańcuchowych kwasów tłuszczowych w diecie
- ryby,
- owoce morza,
- jaja.
- wodorosty,
- ewentualnie suplementy diety.
Żelazo
- hemowej (w pokarmach pochodzenia zwierzęcego),
- niehemowej (w pokarmach pochodzenia roślinnego).
- pełnoziarniste produkty zbożowe, w tym pieczywo (także wzbogacane w żelazo),
- płatki śniadaniowe wzbogacane w żelazo,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- zielone warzywa liściaste (np. szpinak, jarmuż),
- suszone owoce,
- produkty na bazie soi.
Jak zwiększyć stopień wchłaniania żelaza niehemowego zawartego w pokarmach pochodzenia roślinnego?
Co zmniejsza stopień wchłaniania żelaza niehemowego? | Co zwiększa stopień wchłaniania żelaza niehemowego? |
Kawa i herbata, przez zawarte w nich związki – taniny, obniżają wchłanianie żelaza | Witamina C zwiększa stopień wchłaniania żelaza – w dawce 75 mg nawet 3-4-krotnie;
|
Pokarmy zawierające białko sojowe, suche nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i nasiona, przez zawarte w nich związki fitynowe (fityniany), które łącząc się z żelazem tworzą z nim nierozpuszczalne kompleksy, ograniczają stopień jego wchłaniania | Pieczywo na zakwasie i fermentowane produkty na bazie soi (np. tempeh) – niekorzystne związki fitynowe ulegają rozłożeniu, dzięki czemu żelazo z tych produktów jest lepiej wchłaniane niż z niefermentowanych odpowiedników |
Wapń
- Źródła wapnia bogate w szczawiany (szacowany stopień wchłaniania wapnia na poziomie ok. 5 proc.): szpinak i burak,
- Źródła wapnia ubogie w szczawiany (szacowany stopień wchłaniania wapnia na poziomie ok. 50 proc.): jarmuż, kapusta bok choy i rzepa,
- Źródła wapnia o zbliżonym stopniu wchłaniania jak mleko krowie: tofu, wzbogacane w wapń napoje roślinne,
- Źródła wapnia o umiarkowanym stopniu wchłaniania wapnia: migdały, fasola biała, figa, pomarańcza, tahini.
Cynk
- fermentowane produkty na bazie soi,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- orzechy,
- nasiona.
Witamina D
Tabela 5. Zalecenia dotyczące suplementacji witaminy D w różnych grupach wiekowych dzieci
Grupa wiekowa | Zalecana dawka suplementacji witaminy D |
0-6. m.ż. | 400 IU dziennie |
6.-12. m.ż. | 400-600 IU dziennie |
> 12. m.ż. | 600-1000 IU dziennie od września do kwietnia (z uwzględnieniem masy ciała dziecka). Jeśli nasłonecznienie nie jest wystarczające, do rozważenia suplementacja przez cały rok |
- produkty wzbogacane w witaminę D: mleko, niektóre produkty mleczne, płatki śniadaniowe, margaryna, niektóre soki owocowe,
- grzyby,
- jaja (żółtko),
- ryby.
Witamina B12
Błonnik
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- orzechy,
- nasiona,
- warzywa,
- owoce.
Najważniejsze informacje o diecie wykluczającej mięso
- Może być stosowana u niemowląt, dzieci i dzieci starszych pod warunkiem prawidłowego jej zbilansowania, w razie potrzeby uzupełnienia niektórych składników odżywczych suplementami diety.
- Powinna być prowadzona pod okiem lekarza pediatry i dietetyka.
- Nie zaleca się stosowania diety wegańskiej w okresie rozszerzania diety dziecka, z uwagi na wysokie ryzyko niestosowania się rodziców do zaleceń specjalistów.
- Warto zwrócić szczególną uwagę na źródła białka, żelaza, wapnia, cynku, długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, witaminy D i witaminy B12.
Źródła:
Plant-based diets and cardiovascular health. Trends in Cardiovascular Medicine 2018Satija A, Hu FB; 28: 437-441
Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian DietsJ Acad Nutr Diet 2016; 116: 1970-1980
Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on NutritionFewtrell M i wsp; JPGN 2017; 64(1): 119-132
Position paper on vegetarian diets from the working group of the Italian Society of Human Nutrition. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases 2017Agnoli C i wsp; 27: 1037-1052
Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieżySzajewska H, Horvath A.; Medycyna Praktyczna, Kraków 2017
Vegetarian diets for children. UpToDateDemory-Luce D, Motil KJ., Topic 5353 Version 15.0
The role of nuts consumption in the primary and secondary prevention of type 2 diabetesStróżyk AK, Pachocka L.; Clin Diabetol 2017; 6: 1
Values for digestibkle indispensable amino acid scores (DIAAS) for some dairy and plant proteins may better describe protein quality than values calculated using the concept for protein digestibility-corrected amino acid scores (PDCAAS)Mathai JK i wsp.; British Journal of Nutrition 2017; 117: 490-499
Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia DzieciSzajewska H i wsp.; Standardy Medyczne/Pediatria 2014; 11: 321-338Dowiedz się więcej:
- Wegetarianizm – rodzaje, co jeść, witaminy B12 i D, niedobór zelaza
- Źródła białka w diecie wegetariańskiej
- Rola diety w funkcjonowaniu układu odpornościowego
- Dieta i ćwiczenia - co jeść i jak ćwiczyć, by zachować zdrowie
- Lunch do pracy – wskazówki dietetyczne dla pracowników biurowych
- Dieta ketogenna w leczeniu epilepsji - na czym polega, zalecenia i wskazówki
- Dieta planetarna – czy jest zdrowa dla człowieka? Wpływ na środowisko
Prezentowanych informacji o charakterze medycznym nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz indywidualnie, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję w porozumieniu z pacjentem. W przypadku chęci realizacji badań nieobjętych wskazaniami lekarskimi, pacjent ma możliwość ich odpłatnego wykonania. Należy potwierdzić przy zakupie badania szczegóły do jego przygotowania. |