• Błonnik - w czym jest błonnik pokarmowy, rola w organizmie

    Błonnik - w czym jest błonnik pokarmowy, rola w organizmie

    Czy jakikolwiek składnik pożywienia, który jest trawiony przez ludzki organizm w niewielkim procencie, może być dla nas pożyteczny? Okazuje się, że tak. Tym dość zaskakującym komponentem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania jelit i nieocenionym przy profilaktyce takich chorób cywilizacyjnych, jak miażdżyca czy otyłość – jest błonnik pokarmowy. Jakie są produkty bogate w błonnik? O czym świadczy...
  • Wspomóc trawienie. Sposoby na metabolizm

    Wspomóc trawienie. Sposoby na metabolizm

    Siedzący tryb życia oraz przejadanie się to główne przyczyny dolegliwości ze strony układu trawiennego. Jak im zaradzić?
  • Przekąska – czy podjadanie na szybko może być zdrowe?

    Przekąska – czy podjadanie na szybko może być zdrowe?

    Przekąska z założenia powinna zaspokoić mały głód. Zazwyczaj sięgamy po nią, gdy nie mamy czasu usiąść, by zjeść coś w spokoju. Ale czy tylko wtedy? Może jesteśmy zdenerwowani i przytłacza nas długa lista nieprzekraczalnych terminów do dotrzymania? Albo wręcz przeciwnie – nudzimy się straszliwie i nie wiemy, co zrobić dla zabicia czasu? Lepiej uważać, to świetne wymówki, by wrzucić na ząb małe co...
  • Przyprawy i lecznicze właściwości przypraw

    Przyprawy i lecznicze właściwości przypraw

    Najlepszą przyprawą jest głód – tak przynajmniej twierdził Cyceron, charyzmatyczny rzymski mówca i polityk z I w. p.n.e. Na szczęście osoby ceniące dobrą kuchnię wiedzą, że w tej konkretnej kwestii lepiej nie wierzyć retorycznemu autorytetowi.
  • Herbata – właściwości i działanie herbaty

    Herbata – właściwości i działanie herbaty

    Herbata zwiększa koncentrację, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, reguluje poziom cholesterolu,ma liczne właściwości zdrowotne – takie korzystne działanie przypisywane jest bodaj najpopularniejszemu u nas napojowi. Każdy gatunek herbaty ma różne właściwości zdrowotne, dlatego wymaga odpowiedniego przygotowania.
  • Jaką wodę pić? Szum wokół wody

    Jaką wodę pić? Szum wokół wody

    Orzeźwia, dodaje energii do działania, nawilża skórę i usuwa toksyny z organizmu. Co do tego, że trzeba jej pić jak najwięcej, wątpliwości nie ma. Ale którą wodę wybrać i czy każdą można pić w dużych ilościach? Wokół wody sporo ostatnio szumu. Czy słusznie?
  • Zdrowa dieta. Apetyt na zdrowie

    Zdrowa dieta. Apetyt na zdrowie

    Wielu osobom słowo „dieta” kojarzy się wyłącznie albo przede wszystkim z modyfikacją sposobu żywienia, mającą na celu redukcję masy ciała, lub odwrotnie: przyrost masy tkanki mięśniowej, bądź z ograniczeniami, wynikającymi z przebywanych chorób. Kiedy zapytamy zdrowego człowieka, na jakiej jest diecie, zazwyczaj odpowie: „na żadnej”, mając na myśli to, że nie ogranicza ilości spożywanych pokarmów ani...
  • Jak schudnąć i zmienić swój styl życia na zdrowy? 4 zasady

    Jak schudnąć i zmienić swój styl życia na zdrowy? 4 zasady

    Zastanawiasz się, dlaczego twoje odchudzanie jest nieskuteczne? Każdy z nas miewał postanowienia powakacyjne lub noworoczne, w których obiecywał sobie, że tym razem postawi na zdrowy styl życia, zrzuci kilogramy, zapisze się na siłownię, rozpocznie dietę czy zwyczajnie zadba o siebie. Niestety większość tych postanowień nie zostaje nigdy zrealizowanych. Podpowiadamy, dlaczego tak się dzieje, jak temu...
  • Żelazo. Znaczenie żelaza dla organizmu

    Żelazo. Znaczenie żelaza dla organizmu

    Żelazo to bardzo istotny mikroelement, którego nie może zabraknąć w codziennej diecie, ponieważ jego niedobór grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
  • Alergia na mleko: objawy, leczenie, zamienniki w diecie

    Alergia na mleko: objawy, leczenie, zamienniki w diecie

    Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), alergia pokarmowa występuje u 1–3% dorosłych i 4–6% dzieci. Najczęstszą jej przyczyną u dzieci są: jajka, orzeszki ziemne, orzechy, ryby, skorupiaki, a przede wszystkim krowie mleko. Co istotne, produkt ten powoduje schorzenia u coraz większej liczby niemowląt i małych dzieci.