Pomarańcze pochodzą z Chin i wschodniej Azji, skąd zostały sprowadzone do Europy. Obecnie uprawiane są w ponad stu krajach świata. Owoce pomarańczy, doskonale wszystkim znane, mają zazwyczaj pomarańczową skórkę i włóknisty miąższ o słodko-kwaśnym smaku. Do ich największych producentów należy Brazylia, Stany Zjednoczone, Chiny, Indie, Hiszpania i Włochy.
Właściwości lecznicze pomarańczy
Pomarańcza to nie tylko smaczny owoc. Roślina ta posiada również właściwości lecznicze. Owoce pomarańczy stanowią bogate źródło:
- witamin (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E),
- beta-karotenu,
- kwasu foliowego,
- kwasu pantotenowego,
- minerałów (potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku),
- olejków eterycznych.
W medycynie ludowej i aromaterapii wykorzystywane są także skórki, liście, kwiaty i nasiona pomarańczy. Pozyskiwane z nich olejki stosuje się w leczeniu stresu, depresji, napięć nerwowych, menopauzy i bezsenności.
Zapach pomarańczy
Zapach owocu pomarańczy jest mocno orzeźwiający, soczysty i aromatyczny. Perfumy, w których można odnaleźć nutę pomarańczy, to między innymi Boss Orange Woman (Hugo Boss), Essence D’Orange (Cartier), Blossom (Robert Piguet), Coco Mademoiselle (Chanel).
Pomarańcza w kosmetyce
Pomarańcze posiadają doskonałe właściwości pielęgnacyjne. W kosmetyce wykorzystuje się ich działanie odmładzające, odświeżające i odżywcze. Wyciągi z pomarańczy można znaleźć w różnego rodzaju maseczkach, kremach, tonikach, żelach pod prysznic, mydłach i szamponach.
Pomarańczowe olejki eteryczne charakteryzują się właściwościami odprężającymi, stąd są stosowane w aromaterapii. Do produkcji wonnych olejków służą też kwiaty pomarańczy. Z płatków kwiatów pomarańczy gorzkiej pozyskuje się olejek zwany neroli, częsty składnik ekskluzywnych perfum.
Neroli to bardzo ceniony i niezwykle kosztowny produkt – do wytworzenia kilograma neroli potrzeba aż tony płatków. Nazwa olejku pochodzi od miejscowości Nerola we Włoszech. Żona jednego z książąt Neroli, Anna Maria de la Tremoille, perfumowała tym olejkiem swoje rękawiczki i dodawała go do kąpieli.
- Przeczytaj: Alergia na cytrusy
Pomarańcza gorzka (Citrus aurantium) jest najbardziej użytecznym gatunkiem drzewa pomarańczowego. Oprócz słynnego olejku neroli otrzymuje się z niej olejek petitgrain, produkowany z liści, zielonych gałęzi i niedojrzałych owoców, oraz olejek bigarade, wytwarzany ze skórek dojrzałych owoców.
Olejki z pomarańczy gorzkiej mają świeży, wyrazisty, lekko ostry zapach ze słodkimi i kwiatowymi nutami. Działają odmładzająco, odświeżająco i odżywczo, szczególnie korzystnie w przypadku skóry przesuszonej.
Pomarańcza w kuchni
Ze względu na walory smakowe pomarańcze znalazły szerokie zastosowanie w kulinariach. Są spożywane na surowo, a także w postaci różnych przetworów: soków, dżemów, konfitur, marmolad i galaretek. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest aromatyczną przyprawą dodawaną do ciast i deserów.
Dowiedz się więcej:
Effect of processing techniques at industrial scale on orange juice antioxidant and beneficial health compounds
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf020162+
Red orange: experimental models and epidemiological evidence of its benefits on human health
http://downloads.hindawi.com/journals/oximed/2013/157240.pdf
Flavonoid fraction of orange and bergamot juices protect human lung epithelial cells from hydrogen peroxide-induced oxidative stress
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/957031/abs/
„Twój Farmaceuta” nr 14, listopad/grudzień 2017
Prezentowanych informacji o charakterze medycznym nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz indywidualnie, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję w porozumieniu z pacjentem. W przypadku chęci realizacji badań nieobjętych wskazaniami lekarskimi, pacjent ma możliwość ich odpłatnego wykonania. |