Pomarańcza - lecznicze właściwości pomarańczy

Słowem „pomarańcza” określa się niektóre gatunki roślin należące do rodziny cytrusów. Nazwa ta jest tylko zwyczajowa, nie stanowi odrębnej jednostki taksonomicznej. Odnosi się do kilku gatunków roślin: pomarańczy bergamoty, pomarańczy limety, pomarańczy chińskiej, pomarańczy gorzkiej, pomarańczy olbrzymiej i innych. Pomarańcza jest źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B.
Pomarańcza to nie tylko smaczny owoc - roślina posiada też właściwości lecznicze

Pomarańcze pochodzą z Chin i wschodniej Azji, skąd zostały sprowadzone do Europy. Obecnie uprawiane są w ponad stu krajach świata. Owoce pomarańczy, doskonale wszystkim znane, mają zazwyczaj pomarańczową skórkę i włóknisty miąższ o słodko-kwaśnym smaku. Do ich największych producentów należy Brazylia, Stany Zjednoczone, Chiny, Indie, Hiszpania i Włochy.

Właściwości lecznicze pomarańczy

Pomarańcza to nie tylko smaczny owoc. Roślina ta posiada również właściwości lecznicze. Owoce pomarańczy stanowią bogate źródło:

  • witamin (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E),
  • beta-karotenu,
  • kwasu foliowego,
  • kwasu pantotenowego,
  • minerałów (potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku),
  • olejków eterycznych.

W medycynie ludowej i aromaterapii wykorzystywane są także skórki, liście, kwiaty i nasiona pomarańczy. Pozyskiwane z nich olejki stosuje się w leczeniu stresu, depresji, napięć nerwowych, menopauzy i bezsenności.

Zapach pomarańczy

Zapach owocu pomarańczy jest mocno orzeźwiający, soczysty i aromatyczny. Perfumy, w których można odnaleźć nutę pomarańczy, to między innymi Boss Orange Woman (Hugo Boss), Essence D’Orange (Cartier), Blossom (Robert Piguet), Coco Mademoiselle (Chanel).

Pomarańcza w kosmetyce

Pomarańcze posiadają doskonałe właściwości pielęgnacyjne. W kosmetyce wykorzystuje się ich działanie odmładzające, odświeżające i odżywcze. Wyciągi z pomarańczy można znaleźć w różnego rodzaju maseczkach, kremach, tonikach, żelach pod prysznic, mydłach i szamponach.

Pomarańczowe olejki eteryczne charakteryzują się właściwościami odprężającymi, stąd są stosowane w aromaterapii. Do produkcji wonnych olejków służą też kwiaty pomarańczy. Z płatków kwiatów pomarańczy gorzkiej pozyskuje się olejek zwany neroli, częsty składnik ekskluzywnych perfum.

Jedzenie pomarańczy korzystnie wpływa na zdrowie

Neroli to bardzo ceniony i niezwykle kosztowny produkt – do wytworzenia kilograma neroli potrzeba aż tony płatków. Nazwa olejku pochodzi od miejscowości Nerola we Włoszech. Żona jednego z książąt Neroli, Anna Maria de la Tremoille, perfumowała tym olejkiem swoje rękawiczki i dodawała go do kąpieli.

Pomarańcza gorzka (Citrus aurantium) jest najbardziej użytecznym gatunkiem drzewa pomarańczowego. Oprócz słynnego olejku neroli otrzymuje się z niej olejek petitgrain, produkowany z liści, zielonych gałęzi i niedojrzałych owoców, oraz olejek bigarade, wytwarzany ze skórek dojrzałych owoców.

Olejki z pomarańczy gorzkiej mają świeży, wyrazisty, lekko ostry zapach ze słodkimi i kwiatowymi nutami. Działają odmładzająco, odświeżająco i odżywczo, szczególnie korzystnie w przypadku skóry przesuszonej.

Pomarańcza w kuchni

Ze względu na walory smakowe pomarańcze znalazły szerokie zastosowanie w kulinariach. Są spożywane na surowo, a także w postaci różnych przetworów: soków, dżemów, konfitur, marmolad i galaretek. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest aromatyczną przyprawą dodawaną do ciast i deserów.

Dowiedz się więcej:

Effect of processing techniques at industrial scale on orange juice antioxidant and beneficial health compounds

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf020162+

Red orange: experimental models and epidemiological evidence of its benefits on human health

http://downloads.hindawi.com/journals/oximed/2013/157240.pdf

Flavonoid fraction of orange and bergamot juices protect human lung epithelial cells from hydrogen peroxide-induced oxidative stress

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/957031/abs/

 

„Twój Farmaceuta” nr 14, listopad/grudzień 2017

autor mgr farmacji Dorota Nowak-Idzikowska
Data dodania 06.11.2017
Data ostatniej aktualizacji 14.02.2019