Dieta w chorobach serca

Serce wymaga specjalnej opieki i troski. To ono odpowiada za pompowanie krwi, która dostarcza do wszystkich komórek organizmu tlen oraz niezbędne substancje odżywcze. Gdy serce nie działa prawidłowo, efekty odczuwać może cały organizm. Jaka jest odpowiednia dieta dla serca i jakie składniki powinna zawierać? Na co należy zwrócić uwagę wybierając produkty spożywcze? Kto może pomóc w dopasowaniu odpowiedniej diety w chorobach serca?

Choroby serca

We współczesnym świecie serce musi zmagać się z wieloma wyzwaniami. Stres, nieodpowiednia dieta, zbyt mało aktywności fizycznej to czynniki, które mogą wpływać negatywnie na kondycję mięśnia sercowego. Ogromnym problemem cywilizacyjnym jest nadwaga, otyłość oraz nadciśnienie tętnicze. Zbyt dużo tkanki tłuszczowej lub zbyt wysokie ciśnienie krwi osłabia kondycję serca, co wpływa negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu.

Wśród najczęściej występujących chorób serca wymienić można miażdżycę tętnic wieńcowych, czyli chorobę wieńcową, prowadzącą w konsekwencji do zawałów serca.

Co jeść, gdy serce jest chore?

Osoby, u których zdiagnozowano chorobę wieńcową powinny zwrócić szczególną uwagę na czynniki wspomagające regenerację mięśnia sercowego. Pacjentom ze stwierdzoną miażdżycą naczyń tętniczych, w tym chorobą wieńcową, zaleca się praktykowanie dobrych nawyków żywieniowych. Dieta może istotnie poprawić kondycję serca, skutecznie wspomóc proces jego leczenia oraz zapobiec wielu powikłaniom miażdżycy.

Jakie produkty podwyższają poziom cholesterolu?

U osób ze stwierdzonymi chorobami serca na tle miażdżycy, z diety powinny zostać ograniczone produkty wpływające na wzrost cholesterolu. Podstawą leczenia dietą jest bowiem utrzymanie odpowiedniego profilu lipidowego. Dieta nie powinna zatem zawierać nasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na podwyższenie cholesterolu, a w konsekwencji progresję miażdżycy tętnic. Produkty, które zawierają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, to przede wszystkim tłuste mięso i wędliny, smalec, tłuste mleko czy też sery żółte oraz topione.

Badanie cholesterolu

SPRAWDŹ

Produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Ważnym, dobroczynnym elementem w diecie osób z chorobami serca są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy z grupy omega-3. Kwasy te zmieniają korzystnie profil lipidowy, co sprawia, że ryzyko wystąpienia chorób, takich jak miażdżyca, zawał czy choroba niedokrwienna istotnie maleje. Aby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę kwasów omega-3 warto wzbogacić dietę m.in. w ryby morskie. Najlepszym wyborem jest spożywanie makreli, łososia atlantyckiego, śledzia, a także tuńczyka czy halibuta.

Dowiedz się więcej o roli, jaką odgrywają kwasy omega w funkcjonowaniu naszego organizmu. Przeczytaj artykuł: Kwasy omega. Kwasy o mega właściwościach.

Z jakich produktów warto zrezygnować przy diecie dla chorych na serce?

Podsumowując - choroba niedokrwienna serca lub jej profilaktyka, wymaga zdrowej diety. Warto zrezygnować z tłustego, czerwonego mięsa na rzecz białego i chudego mięsa z kurczaka. Do smażenia, zamiast klasycznego oleju, najlepiej korzystać z niewielkiej ilości oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego. Produkty te wpływają korzystnie na poprawę profilu lipidowego, jednocześnie zmniejszając ryzyko wystąpienia stanów zapalnych. Oddziałują także korzystnie na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Osoby z chorobami serca powinny uwzględnić w diecie odpowiednią ilość warzyw i owoców. Szczególnie korzystne jest spożywanie zielonych warzyw, takich jak np. brokuły, sałata, natka pietruszki, a także roślin strączkowych, owoców, pełnoziarnistego pieczywa.

Kto może pomóc w dopasowaniu diety? 

Dostosowanie odpowiedniej diety powinno przebiegać pod okiem specjalisty dietetyka, który uwzględni indywidualne potrzeby pacjenta, związane ze stanem zdrowia. Dietetyk przygotowuje dietę zbilansowaną i różnorodną, dbając o to, by dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania składniki.

Przeczytaj artykuł: Dietetyk - czym się zajmuje i jak może pomóc?

Prezentowanych informacji o charakterze medycznym nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz indywidualnie, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję w porozumieniu z pacjentem. W przypadku chęci realizacji badań nieobjętych wskazaniami lekarskimi, pacjent ma możliwość ich odpłatnego wykonania. Należy potwierdzić przy zakupie badania szczegóły do jego przygotowania.
Data dodania 05.08.2021
Data ostatniej aktualizacji 31.03.2023