Szkliwo zębów a kwasy. Jak przeciwdziałać kwasowej erozji szkliwa?

Przestrzeganie diety bogatej w owoce, warzywa i soki to ciągłe wyzwanie dla wielu z nas i powód do zadowolenia dla tych, którym udaje się jej przestrzegać. Owocowo-warzywna dieta niesie jednak pewne zagrożenia – może prowadzić do osłabienia szkliwa zębów. Jak zapobiegać kwasowej erozji szkliwa, by nie rezygnować z ulubionych posiłków?
Sprawdź, co niszczy szkliwo zębów.

Jak objawia się kwasowa erozja szkliwa?

Kiedy szkliwo staje się przezroczyste, na zębach pojawiają się przebarwienia i nasze zęby stają się bardziej wrażliwe na temperaturę, to znaczy, że wystąpiła u nas kwasowa erozja szkliwa. Nam wszystkim, a w szczególności miłośnikom kwaśnego smaku, powinna zapalić się wówczas czerwona lampka. Kwasowa erozja szkliwa zmniejsza bowiem twardość szkliwa i jest przyczyną jego ścierania, co może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń.

Działanie kwasów na zęby

Nie da się całkiem wyeliminować działania kwasów na zęby, ponieważ są one nieodłącznym składnikiem produktów spożywanych, w szczególności surowych owoców i warzyw, soków owocowych, napojów gazowanych czy wina. Dzięki kilku prostym zachowaniom można natomiast przeciwdziałać postępowaniu kwasowej erozji szkliwa. Niezwykle ważna jest profilaktyka.

Jak dbać o szkliwo?

Przede wszystkim należy płukać zęby po każdym posiłku, nawet jeśli nie mamy dostępu do pasty i szczoteczki, używać szczoteczek z miękkim włosiem, które nie ścierają szkliwa, oraz dedykowanych past z fluorem o niskim współczynniku ścieralności.

Najlepiej nie myć zębów zaraz po spożyciu kwaśnych pokarmów czy napojów, ponieważ wówczas szkliwo jest najbardziej „osłabione” i podatne na ścieranie. Ponadto należy unikać powolnego sączenia soków, wina czy napojów gazowanych.

Data dodania 13.09.2017
Data ostatniej aktualizacji 17.01.2019