Dieta planetarna a problemy z żywnością

Założenia diety planetarnej
Główne założenia |
Głównym źródłem białka powinny być pokarmy pochodzenia roślinnego. Kilka razy w tygodniu powinno uwzględnić się w jadłospisie ryby i alternatywne źródła kwasów tłuszczowych omega-3. Umiarkowana ilość drobiu i jaj z równocześnie niskim spożyciem czerwonego mięsa, zwłaszcza mięsa przetworzonego, lub jego eliminacją. |
Przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców (500 g) dziennie (nie włączając w tę pulę ziemniaków i innych warzyw skrobiowych), w tym około 200 (100–300) g owoców i 300 (200–-600) g warzyw na dobę. |
Przynajmniej 50 (0–75) g orzechów i 75 (0–100) g suchych nasion roślin strączkowych (np. soczewicy, ciecierzycy, fasoli, soi) w ciągu doby. |
Nie więcej niż 75 (0–100) g mięsa czerwonego (wieprzowina, wołowina, jagnięcina), 203 g drobiu i 196 g ryb tygodniowo. |
Tłuszcz powinien pochodzić głównie z roślinnych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych, z niskim spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych i z eliminacją częściowo uwodornionych olejów; 40 (20–80) g olejów nienasyconych na dobę i nie więcej niż 11,8 g tłuszczu nasyconego dziennie. |
Węglowodany powinny pochodzić głównie z pełnych ziaren zbóż, z zachowaniem niskiego spożycia rafinowanych (oczyszczonych) ziaren zbóż i poniżej 5 proc. energii z cukru; 232 g produktów pełnoziarnistych dziennie, włączając w to ryż, pszenicę, kukurydzę, i przynajmniej 50 (0–100) g warzyw skrobiowych włączając ziemniaki i maniok. |
Umiarkowane spożycie mleka i produktów mlecznych, w ilości około 250 (0–500) g na dobę. |
Grupa pokarmów | Szacunkowe dzienne zalecane spożycie (w gramach) |
Produkty pełnoziarniste (ryż, pszenica, kukurydza, inne) | 232 |
Warzywa skrobiowe (np. ziemniaki) | 50 (0–100) |
Warzywa (z wyłączeniem skrobiowych) | 300 (200–600) |
Owoce | 200 (100–300) |
Mleko i produkty mleczne | 250 (0–500) |
Źródła białka: | |
Wołowina, jagnięcina, wieprzowina (mięso czerwone) | 14 (0–28) |
Kurczak i inne gatunki drobiu | 29 (0–58) |
Jaja | 13 (0–25) |
Ryby/owoce morza | 28 (0–100) |
Suche nasiona roślin strączkowych (np. ciecierzyca) | 75 (0–100) |
Orzechy | 50 (0–75) |
Tłuszcze dodane: | |
Nienasycone (np. oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, rzepakowy, z orzechów, sojowy) | 40 (20–80) |
Nasycone | 11,8 (0–11,8) |
Cukry dodane (wszystkie) | 31 (0–31) |
Zasady stosowania diety planetarnej
Ograniczenie spożycia mięsa czerwonego i cukru

Konsekwencje zmian klimatycznych
- nasilą procesy degradacji gleby,
- zintensyfikują opady,
- zwiększą częstość powodzi,
- spowodują wzrost częstości i intensywności susz,
- podniosą poziom mórz i oceanów.
Globalne ocieplenie
Dieta przyjazna planecie a trendy w gospodarce żywnościowej
- Obecnie 25–30 proc. produkowanej żywności jest marnowane.
- Spożycie energii na mieszkańca wzrosło nawet o 1/3, jednocześnie wciąż aż 821 milionów ludzi jest niedożywionych.
- Ponad 1/4 obszarów lądowych jest narażona na degradację związaną z działalnością człowieka, która jest dodatkowo potęgowana przez zmiany klimatyczne.
- Produkcja olejów roślinnych i mięsa od lat 60. XX w. wzrosła ponad dwukrotnie. Przekształcanie lądów pod tereny uprawne i hodowlane jest głównym czynnikiem, który grozi wielu gatunkom zwierząt wyginięciem.
- Nieprawidłowe i nadmierne stosowanie azotu i fosforu przy uprawach rolnych powoduje powstawanie martwych stref w jeziorach i terenach przybrzeżnych.
- Około 60 proc. łowisk jest całkowicie pozbawione ryb, a ponad 30 proc. jest przełowionych.
Dobro dla środowiska
Sposób, w jaki żywność jest produkowana, konsumowana i w jak dużym stopniu jest ona tracona lub marnowana kształtują w dużej mierze zdrowie człowieka i planety - Komisja EAT-Lancet.
Co mogę zmienić ja jako konsument?
Grupy o specjalnych wymaganiach żywieniowych
- Kobiety powinny być zachęcane do wyłącznego karmienia piersią przez przynajmniej pierwszych 6. miesięcy życia dziecka, ponieważ mleko kobiece jest pokarmem dostosowanym do indywidualnych potrzeb żywieniowych niemowlęcia, zapewniającym optymalny wzrost i rozwój organizmu.
- Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny stosować zdrową zbilansowaną dietę, której priorytetem jest zapewnienie podaży optymalnej ilości energii i składników odżywczych dla mamy i rozwijającego się płodu. Istotne jest również bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności. Produkty pochodzenia zwierzęcego są źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, które jest szczególnie ważne w trzecim trymestrze ciąży. Istnieją jednak dane, sugerujące, że zbilansowana dieta wegetariańska może być bezpiecznie stosowana przez kobiety ciężarne i w trakcie laktacji – zbilansowanie tej diety warto skonsultować z lekarzem i dietetykiem.
- Podobnie u dziewcząt, które doświadczają obfitych miesiączek, zapotrzebowanie na żelazo jest wyższe. Dobrymi źródłami tego pierwiastka jest zwłaszcza mięso czerwone, drób i ryby. Niemniej można spróbować spożywać pokarmy roślinne bogate w ten składnik, np. groch, soczewica, natka pietruszki, pełnoziarniste produkty zbożowe, w towarzystwie źródeł pokarmowych bogatych w witaminę C, które zwiększą przyswajalność tego pierwiastka (np. pomarańczy, papryki). Ponadto warto redukować w diecie produkty, które mogą ograniczać wchłanianie żelaza (np. kawę, herbatę, szpinak, ale też produkty mleczne). Warto skorzystać z konsultacji lekarza i dietetyka.
Piśmiennictwo:
- Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Climate Change and Land. Summary for Policymakers. Draft approved: 07 August 2019.
- EAT-Lancet Commission brief for Healthcare Professionals.
- EAT-Lancet Commission. Summary Report of the EAT-Lancet Commission. Healthy Diets From Sustainable Food Systems. Food Planet Health. 2019.
- Willett W, Rockström J, Loken B i wsp. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet 2019; 393: 447-92.
- Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO UN). Key Facts and findings, http://www.fao.org/news/story/en/item/197623/icode/.
- Aleksandrowicz Ł, Green R, Joy EJM i wsp. The Impacts of Dietary Changes on Greenhouse Gas Emissions, land Use, Water Use, and Health: A systematic review. PLoS ONE 11(11): e0165797.
- European Parliament. Infographic: how climate change is affecting Europe, http://www.europarl.europa.eu/resources/library/images/20180919PHT13822/20180919PHT13822_original.jpg.
- WWF, http://wwf.panda.org/our_work/biodiversity/ (dostęp; 16.08.2019).
- Medycyna Praktyczna. Zapotrzebowanie na żelazo u kobiet ciężarnych, https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/61951,zapotrzebowanie-na-zelazo-u-ciezarnych (dostęp: 16.08.2019).
Prezentowanych informacji o charakterze medycznym nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz indywidualnie, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję w porozumieniu z pacjentem. W przypadku chęci realizacji badań nieobjętych wskazaniami lekarskimi, pacjent ma możliwość ich odpłatnego wykonania. |