CA 19-9  jest białkiem, które w procesie diagnostycznym wykorzystuje się jako marker nowotworowy. Badanie to jest uznawane jako jedna z metod pozwalających potwierdzić rozpoznanie w niektórych chorób nowotworowych układu pokarmowego.

Wzrost stężenia CA 19-9  występuje m.in. u chorych z rakiem trzustki.

Spis treści:
  1. Co to jest antygen nowotworowy CA 19-9?
  2. Kiedy należy sprawdzić poziom markera?
  3. Przygotowanie do badania CA 19-9
  4. Normy CA 19-9
  5. Podwyższony poziom
  6. Badanie stężeina markera CA 19-9 cena

Co to jest antygen nowotworowy CA 19-9?

W warunkach fizjologicznych to białko antygenowe występuje w błonie komórkowej wielu komórek organizmu, dlatego w niewielkich ilościach znajduje się również we krwi niektórych ludzi zdrowych. Antygen w dużych ilościach jest natomiast wytwarzany i wydzielany do krwiobiegu przez komórki nowotworowe, dlatego jego oznaczanie może być przydatne w procesie diagnostyki głównie nowotworu trzustki, ale również nowotworów jelita grubego, czy żołądka. Antygen o dużym stężeniu obserwowany jest również w stanach nienowotworowych, takich jak stan zapalny trzustki lub marskość wątroby, dlatego interpretacja wyniku zawsze powinna być wykonana przez lekarza.

Kiedy należy sprawdzić poziom markera

Decyzja o skierowaniu pacjenta na badania podejmowana jest przez lekarza, jeśli uzna on, że występujące u pacjenta objawy mogą świadczyć o rozwoju choroby związanej z nowotworem.

Badanie jest szczególnie przydatne w przypadku podejrzenia raka trzustki i dróg żółciowych, a także w różnicowaniu nowotworowych i nienowotworowych zmian w obrębie trzustki (na przykład w przebiegu zapalenia trzustki).

Badanie zyskuje znaczenie również w monitorowaniu postępów terapii u pacjentów onkologicznych, u których zdiagnozowano i wdrożono leczenie w związku z nowotworami złośliwymi: żołądka, trzustki, odcinka grubego jelita, a także płuc.

Ponadto badanie markera wykonywane jest u pacjentów:

  • z podejrzeniem chorób nienowotworowych, jak stany zapalne przewodu pokarmowego, trzustki, wątroby, dróg żółciowych, a także w nowotworach macicyjajników,
  • u których zakończono leczenie związane z nowotworami trzustki, jako sposób na wczesną diagnostykę wznowy i/lub przerzutów.

Przygotowanie do badania CA 19-9

Badanie wykonywane jest na podstawie próbki krwi pobranej z żyły pacjenta. Jego zaletą jest to, że nie wymaga specjalnego przygotowania. Jednakże wskazane jest, by jak w przypadku każdego innego badania krwi, zastosować poniższe wskazówki:

  • materiał na badanie krwi powinno się pobierać na czczo, czyli z zachowaniem 8–12 godzinnej przerwy od czasu ostatniego posiłku. Zalecenie dotyczy wszystkich badań, ponieważ zmiany wywołane przyjęciem posiłku są trudne do przewidzenia, a uzyskane wartości interpretuje się wobec wartości referencyjnych ustalonych w standardowych warunkach,
  • w dniu poprzedzającym pobranie należy unikać obfitych i tłustych posiłków oraz spożywania alkoholu,
  • bezpośrednio przed pobraniem dozwolone jest wypicie niewielkiej ilości wody.
  • pora dnia może mieć wpływ na wiarygodność wyników badań. Zaleca się, pobieranie krwi w godzinach porannych (7:00–10:00). Jeżeli krew zostanie pobrana o innej porze dnia, należy wziąć to pod uwagę interpretując uzyskane wyniki,
  • bezpośrednio przed pobraniem wskazany jest 15 minutowy odpoczynek.
  • w miarę możliwości badanie należy przeprowadzić przed przyjęciem porannej porcji leków, ale taką decyzję należy zawsze skonsultować z lekarzem,
  • zawsze należy poinformować personel pobierający krew o przyjmowanych lekach, suplementach, preparatach ziołowych – zostanie to odnotowane podczas rejestracji.

Przebieg badania

Przebieg badania to klasyczna procedura pobrania krwi. W laboratorium skóra zostaje odkażona, a następnie pobierana jest krew do specjalnej probówki. Analiza próbki przeprowadzana jest metodą elektrochemiluminescencji.

Normy CA 19-9

U niektórych pacjentów antygen nie musi występować w ogóle, ponieważ nie każdy organizm go wytwarza. Jeżeli natomiast wartości te są wyższe, to wynik może świadczyć rozwoju choroby nowotworowej trzustki, żołądka, wątroby, dróg żółciowych, jelita grubego. Czasem wysokie stężenie obserwuje się również u pacjentek z nowotworem jajnika, ale podwyższony wynik może być wynikiem chorób nienowotworowych, jak marskość wątroby, zapalenie trzustki czy kamica pęcherzyka żółciowego.

Uzyskane wyniki badania należy zawsze skonsultować z lekarzem.

Podwyższony poziom CA 19-9

Stwierdzono, że podwyższone stężenie występuje w:

  • 70-80 proc. przypadków raka trzustki
  • 50-60 proc. przypadków raka żołądka
  • 50 proc. nowotworów wątroby i dróg żółciowych
  • 30 proc. raka jelita grubego
  • niektórych przypadkach nowotworu jajnika.

Należy jednak pamiętać, że nie nie zawsze udaje się zaobserować wartości podwyższone, ponieważ nie w każdym przypadku guz wytwarza to białko antygenowe. U pacjentów z powyższymi nowotworami, u których wyjściowe stężenie antygenu jest niskie, badanie może okazać się nieprzydatne.

Co oznacza wysoki poziom markera CA 19-9?

Badanie poziomu CA 19-9 cena

Badanie w placówkach Medicover w kierunku obecności markera nowotworu trzustki i innych nowotworów układu pokarmowego wykonywane jest na terenie całej Polski. Jego koszt zależy od tego, w jakim mieście będzie przeprowadzone, ale nie jest to duży wydatek, bo od 40 zł w Gliwicach, od 42 zł w Lublinie, od 45 zł w Bielsku-Białej, Katowicach, Krakowie, Poznaniu, 47 zł w Szczecinie, 62 zł w Warszawie.

Powiązane tematy: