Rozwój cywilizacji, zmiana stylu i przewlekły stres przyczyniły się do wzrostu zapadalności na choroby zwane cywilizacyjnymi.

Warto odżywiać się prawidłowo – stosować do zaleceń specjalistów z zakresu dietetyki, uprawiać sport, dbać o komfort psychiczny. Pamiętasz o tym? A może zauważasz u siebie lub u swoich pracowników problemy z zapamiętywaniem i koncentracją? Mamy na to radę!

PAMIĘĆ I KONCENTRACJA

Do listy korzyści wynikających ze zdrowego sposobu odżywiania można dopisać zbawienny wpływ diety na zdolność do zachowywania informacji w mózgu. Prawidłowa dieta, zbilansowane posiłki, odpowiednia ilość składników odżywczych – to recepta na zdrowie, poprawę pamięci i koncentracji (w tym osłabienia funkcji poznawczych):

karotenoidy, witamina C i witamina B6 zostały zidentyfikowane jako składniki pokarmowe o największej zdolności ochronnej przed MCI , potencjalnie ze względu na ich właściwości przeciwutleniające

Pamięć to proces i zdolność do:
•    rejestrowania – kodowania, zapamiętywania informacji z otoczenia;
•    przechowywania wiadomości;
•    odtwarzania informacji.

Wraz z wiekiem ta umiejętność, zaczyna działać mniej sprawnie zwłaszcza gdy jest niećwiczona i – jak wynika z badań – „niedokarmiona”. Pamięć można a nawet należy ćwiczyć.

Nie bez znaczenia pozostaje również umiejętność koncentracji, która umożliwia skupienie uwagi na danej czynności bez rozpraszania innymi czynnikami – zewnętrznymi (związanymi np. z otoczeniem, środowiskiem, oświetleniem) i wewnętrznymi (wynikającymi z predyspozycji organizmu, stanu emocjonalnego, odporności na sytuacje stresowe).

POPRAW JAKOŚĆ ŻYCIA DZIĘKI ZDROWEMU ODŻYWIANIU

Prawie połowa Polaków uważa, że najważniejszym elementem udanego życia jest dobre zdrowie  (2014 r. – 49% badanych; 2020 r. – 47% badanych). Z innego badania CBOS wynika, że aż 78% respondentów deklarowało zadowolenie ze swojego życia w roku 2020 jednak:
•    ze swojego zdrowia było zadowolonych 6 na 10 badanych osób (61%);
•    część badanych wyrażało przeciętne zadowolenie swoim zdrowiem (22%);
•    17% ankietowanych deklarowało niezadowolenie ze swojego zdrowia.

Na jakość życia wpływa kilka czynników i wskaźników je określających, głównie związanych ze stanem zdrowia:
•    zdrowie psychiczne i emocjonalne (w tym: panowanie nad własnym zachowaniem, emocjami i myślami; pamięć i koncentracja; rodzaj i częstość uczuć pozytywnych i negatywnych);
•    ogólne postrzeganie zdrowia (samoocena stanu zdrowia);
•    zdrowie fizyczne (w tym ograniczenia w wykonywaniu codziennych czynności; ograniczenia w poruszaniu się; konieczność pomocy w podstawowych czynnościach).

DIETA NA PAMIĘĆ I KONCENTRACJĘ

„Czy istnieje dieta na pamięć i koncentrację?”. Oczywiście! Prawidłowo zbilansowana, zdrowa dieta, dostarczająca niezbędnych składników odżywczych wspiera te kluczowe, niezbędne w codziennym funkcjonowaniu procesy: w nauce, w pracy, w domu, podczas prowadzenia samochodu, w trakcie uprawiania sportu czy też robienia zakupów.

WOLNE RODNIKI I STRES OKSYDACYJNY

Wolne rodniki i antyoksydanty – to definicje, które już powszechnie (i słusznie) funkcjonują w tematyce okołożywieniowej. Owiane niezbyt chlubną sławą wolne rodniki, to nic innego jak atomy lub cząsteczki chemiczne, które nie posiadają sparowanych elektronów. Są obecne w przyrodzie, powstają podczas procesów biochemicznych a organizm człowieka wytworzył mechanizmy chroniące przed ich zgubnym wpływem.

Pomimo, że wolne rodniki powstają w wielu naturalnych reakcjach chemicznych organizmu i biorą udział np. w ochronie immunologicznej przed drobnoustrojami, ich nadmiar nie jest korzystny dla zdrowia, ponieważ przyczyniają się m.in. do:
•    rozwoju miażdżycy,
•    choroby Alzhaimera,
•    choroby Parkinsona,
•    przedwczesnego starzenia się skóry.

POKARM DLA MÓZGU

Mózg dorosłego człowieka waży ok. 1400g, zużywa do 25% energii dostarczanej organizmowi, odpowiada za większość funkcji wyższych – w tym rozumienie wiadomości. Jest również ośrodkiem wielu czynności umysłowych takich jak logiczne myślenie i emocje.

Tak istotny dla zdrowia i życia narząd, potrzebuje porządnie się „najeść” i dlatego należy dbać o prawidłową dietę dedykowaną ośrodkowemu układowi nerwowemu.

„Co lubi mózg?”:
•    wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, DHA, EPA
- np. tłuste ryby morskie, oleje roślinne, orzechy, awokado
•    składniki mineralne: żelazo, cynk, magnez, potas, fosfor
- np. warzywa, produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych

„Czego nie lubi mózg?”
•    Nasyconych kwasów tłuszczowych
- np. tłuste mięso
•    Izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych
- pieczywo cukiernicze (w tym m.in. ciasta, ciastka, tortowe, francuskie, drożdżowe)
- chipsy, frytki

CENNE ANTYOKSYDANTY

Jeśli prawidłowa równowaga pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników a usuwaniem ich z organizmu zostanie zachwiana, następuje wzrost reakcji utlenienia co nazywane jest stresem oksydacyjnym. Na jego działanie najmniej odporny jest:
•    mózg,
•    układ oddechowy,
•    układ krążenia,
•    narząd wzroku.

Aby nie dopuścić do ryzykownych niedoborów w organizmie, warto zaopatrzyć się wraz z dietą – w cenne antyoksydanty, nazywane także zmiataczami wolnych rodników. Wzrost aktywności antyoksydacyjnej chroni przed czynnikami degeneracyjnymi.

Źródła antyoksydantów:
•    witamina E (oleje roślinne),
•    beta-karoten (warzywa i owoce),
•    inne karotenoidy (np. likopen zawarty w znacznej ilości w pomidorach),
•    witamina C,
•    flawonoidy (np. herbata, cebula, czerwone wino),
•    selen, cynk, mangan (np. ciemne pieczywo, kasza gryczana, skorupiaki.

Warto zadbać o to, aby na talerzu nie zabrakło warzyw i owoców sezonowych. Działaniem oksydacyjnym wykazują się np. owoce jagodowe, warzywa krzyżowe (jarmuż, kalafior, brukselka), kakao czy też zielona herbata.

Wpływ antyoksydantów na zdrowie i samopoczucie:
•    obniżenie ryzyka wystąpienia demencji,
•    obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera,
•    redukowanie utraty zdolności poznawczych,
•    wpływ na zdolność zapamiętywania,
•    dotlenienie mózgu,
•    zapobieganie uszkodzeniom komórek nerwowych.

WPŁYW DIETY I STYLU ŻYCIA NA PROCESY MYŚLOWE – FAKTY:

Badania naukowe dostarczają pozytywnych informacji o wpływie diety na funkcje poznawcze, motywację i poczucie własnej skuteczności. Intelektualne funkcje mózgu zwiększają jednocześnie efektywność naszej pracy.

Zła dieta jest potencjalnym czynnikiem ryzyka
rozwoju zaburzeń poznawczych

Jedną z propozycji diety zalecanej na pamięć i koncentrację, może być dieta śródziemnomorska, która według U.S. News & World Report – Best Diet Rankings 2021, znalazła się na pierwszym miejscu w klasyfikacji najlepszych i najzdrowszych diet.

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Brigham and Women's Hospital dowiodło, że kobiety dostarczające wraz z dietą więcej kwasów nasyconych „wypadały gorzej w testach myślenia i pamięci niż kobiety, które jadły najmniejsze ilości tych tłuszczów”.

Spośród 6183 starszych uczestników badania Women's Health Study za pomocą seryjnych testów poznawczych stwierdzono, że wyższe spożycie MUFA  było związane z lepszym globalnym poznaniem i pamięcią werbalną

Aktywność fizyczna wpływa pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie umysłu, wspomaga sprawność intelektualną oraz koncentrację.  

PAMIĘTAĆ O SWOJEJ KONCENTRACJI!

Sposób odżywiania ma wpływ na intelektualne funkcje mózgu. Możesz zaoferować swoim pracownikom gotowe rozwiązania wspierające pamięć i koncentrację niezbędną w trakcie wykonywania służbowych obowiązków.

Medicover Dieta to gotowe porady od naszych specjalistów. Dzięki naszym benefitowym ofertom dbasz o swoich pracowników, ich zdrowie, samopoczucie a tym samym wydajność i efektywność pracy.

 

Dopasuj ofertę do potrzeb swojej firmy

 

Źródła: