Nadwaga i otyłość to w większości przypadków skutki złych nawyków żywieniowych, nieodpowiednio prowadzonej diety, spożywania pokarmów wysokokalorycznych, a ogólnie – przedłużający się stan zaburzonego bilansu energetycznego, kiedy energia spożyta przekracza energię wydatkowaną przez organizm ludzki .
Nadwaga i otyłość w liczbach
Statystyki dotyczące zwiększającej się liczby osób z nadwagą i otyłością są z roku na rok coraz wyższe i zastraszające. Na całym świecie liczba osób cierpiących na otyłość wzrosła ponad dwukrotnie od 1980 roku. Według danych World Health Organization (WHO) z roku 2011 wynika, że około miliarda osób dorosłych ma nadwagę, a u ponad 300 milionów stwierdza się otyłość.
Problem nadwagi i otyłości już kilka lat temu otrzymał miano problemu globalnego. Nadwagę ma już trzech na pięciu dorosłych Polaków, a co czwarty obywatel jest otyły .
Recepta na nadwagę i otyłość
Wzrost spożycia produktów wysokoprzetworzonych i wysokokalorycznych, z jednoczesnym brakiem edukacji żywieniowej i niepoprawnym kreowaniem zdrowych nawyków żywieniowych, to recepta na nadwagę i otyłość. Brak ruchu i zła dieta, to główne przyczyny nadmiernej masy ciała. Jako czynniki sprzyjające powszechnemu występowaniu tego zjawiska wymienia się:
- siedzący tryb życia,
- bierny odpoczynek,
- zaburzenie mechanizmu radzenia sobie ze stresem („zajadanie” problemów),
- łatwa dostępność pożywienia,
- kuchnia tradycyjna i zwyczaje kulturowe (tradycje rodzinne).
Nadwaga i otyłość - definicja
Przyjmuje się rozróżnienie nadwagi i otyłości, których granica wyznaczana jest m.in. poprzez wskaźnik BMI (podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach).
Nadwaga jest wyraźnym sygnałem ostrzegawczym, powinna skłonić nas do podjęcia działania i redukcji masy ciała. Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia przyjęto następujący podział według ww. współczynnika BMI:
BMI < 18,50 kg/m2 — niedowaga
BMI 18,50–24,99 kg/m2 — norma
BMI 25,00–29,99 kg/m2 — nadwaga
BMI > 30,00 kg/m2 — otyłość
Nadwaga i otyłość - skutki
Nadmierna masa ciała oraz siedzący tryb życia (brak lub ograniczona aktywność fizyczna), przyczynia się do powstawania chorób dietozależnych w tym cukrzycy typu 2 (zwiększone zapotrzebowanie na insulinę).
Według szacunków WHO, 71% światowej śmiertelności – czyli około 41 milionów zgonów rocznie – jest wynikiem występowania przewlekłych, nieinfekcyjnych chorób (noncommunicable dieseases, NCDs). Sporą częścią tych przypadków są właśnie choroby wynikające z braku aktywności fizycznej, nadwagi, otyłości i problemów układu sercowo-naczyniowego.
Jak temu zapobiegać?
Zauważa się, że pozytywnym skutkiem korzystania z transportu publicznego jest zwiększenie aktywności fizycznej społeczeństwa, a tym samym zmniejszenie ryzyka występowania otyłości. Do transportu miejskiego można dotrzeć pieszo, korzystając z roweru lub hulajnogi. W ramach dbania o zdrowy ruch, warto wysiąść o 1-2 przystanki wcześniej, aby pokonać określony dystans – pieszo. A zamiast ruchomych schodów czy windy – pokonywać stopnie siłą własnych mięśni.
Jak radzić sobie z nadwagą i otyłością?
Zmiana stylu życia
Nadmierna masa ciała wiąże się ze szkodliwymi skutkami zdrowotnymi, społecznymi oraz ekonomicznymi – na całym świecie. Nadwaga i otyłość obciążają organizm prowadząc do licznych chorób zwiększających wydatki systemu ochrony zdrowia.
Warto zadbać o zmianę dotychczasowego stylu życia, aby móc cieszyć się dobrym samopoczuciem fizycznym i psychicznym do późnej starości. W zdrowym ciele – zdrowy duch!

Odżywianie - zdrowe nawyki, unikanie błędów
Człowiek ma wpływ na swoje zdrowie. Pierwszym krokiem jest dbałość o posiłki, ich urozmaicenie, skład produktowy oraz ilość i jakość produktów żywnościowych. Zdrowe nawyki żywieniowe, to przede wszystkim unikanie błędów.
Rada 1
Warto myśleć o jedzeniu w trakcie posiłku. Nie powinno się rozpraszać się jednoczesnym oglądaniem telewizji, przeglądaniem wiadomości na smartfonie czy czytaniem książki. Celebrując moment posiłku, zmniejszamy ryzyko przejedzenia, uświadamiamy i rozpoznajemy uczucie sytości.
Rada 2
Warto wybierać świeże, urozmaicone produkty żywnościowe. Każdy dzień powinien obfitować w niezbędne składniki odżywcze. Dlatego stworzyliśmy program Medicover Dieta – znajduje się tam mnóstwo pomysłów i inspiracji, które pomogą utrzymać zdrowe nawyki żywieniowe dzięki smacznym i prostym jadłospisom.
Rada 3
Dla chcących zmienić swoje zwyczaje żywieniowe i potrzebujących profesjonalnego wsparcia, zalecane są usługi dietetyka, psychodietetyka lub trenera personalnego. W pełni zindywidualizowane plany dietetyczne ułatwiają proces zmiany i uczą unikania błędów żywieniowych – są skutecznym motywatorem w walce o zdrowie i dobre samopoczucie.
Aktywność fizyczna
Zwiększenie poziomu aktywności fizycznej to kluczowy aspekt w drodze po ustabilizowaną masę ciała. Uprawianie sportu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, wspiera proces odchudzania, poprawia samopoczucie.
„Można by zapobiec nawet 5 milionom zgonów rocznie, gdyby populacja świata była bardziej aktywna”
Dlaczego warto się ruszać?
- Aktywność fizyczna to skuteczna prewencja nadwagi i otyłości,
- Aktywność fizyczna wzmacnia stawy i zwiększa ich ruchomość, zwłaszcza u osób borykających się z nadmierną masą ciała,
- Aktywność fizyczna zapobiega chorobom niezakaźnym, takim jak: choroby sercowo-naczyniowe, niektóre nowotwory, cukrzyca typu 2,
- Aktywność fizyczna wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego (zwiększa wydolność oddechową),
- Aktywność fizyczna ma znaczące korzyści zdrowotne dla serca, ciała i umysłu,
- Aktywność fizyczna poprawia ogólne samopoczucie,
- Aktywność fizyczna zmniejsza objawy depresji i lęku
Zalecenia WHO – aktywność fizyczna
Dorośli w wieku 18–64 lata:- Wykonywanie co najmniej 150–300 minut aerobowej aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności;
lub
- Wykonywanie co najmniej 75–150 minut aerobowej aktywności fizycznej o dużej intensywności;
lub
- Porównywalna kombinacja umiarkowanej i energicznej aktywności przez cały tydzień
Ponadto:
- Wykonywanie ćwiczeń wzmacniających mięśnie, o umiarkowanej lub większej intensywności, obejmujące wszystkie główne grupy mięśni przez 2 lub więcej dni w tygodniu,
- Ograniczanie czasu spędzanego w pozycji siedzącej,
- Zastąpienie siedzącego trybu życia aktywnością fizyczną o dowolnej intensywności,
- Dorośli i osoby starsze powinny dążyć do wykonywania większej aktywności fizycznej niż zalecany poziom intensywności o umiarkowanej lub dużej intensywności.
Medicover Dieta - zmień swoje życie na zdrowsze
Medicover Dieta jest programem, dzięki któremu Twoi pracownicy dowiedzą się m.in. co jeść, jak jeść i jak ćwiczyć. Specjaliści, trenerzy Men’s Health oraz Women’s Health, zadbają o ich kondycję i sylwetkę. Dzięki wdrożeniu zdrowych nawyków żywieniowych oraz regularnej aktywności fizycznej będą mieli więcej energii, ich absencja chorobowa będzie rzadsza, a ogólne samopoczucie ulegnie poprawie. Wszystko to przekłada się na efektywność pracy, a więc i sukces firmy.
Zapewnij pracownikom dostęp do najlepszych narzędzi w drodze po zdrowie i sprawność. Skorzystaj z oferty dietetycznej dostępnej w ramach Zdrowej Firmy i podaruj im benefit, który może przynieść realne korzyści dla nich i dla Ciebie.
Źródła:
- Wpływ emocji na zachowania żywieniowe osób dorosłych (The influence of emotions on the nutritional behavior of adults); Agnieszka Reptowska, Akademia Morska w Gdyni Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa; Praca magisterska napisana w Katedrze Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością w roku akademickim 2016/2017 pod kierunkiem dr inż. Anna Platta
- M. Jarosz, B. Bułhak –Jachymczyk, Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wydawnictwo lekarskie PZWL, Warszawa 2015, s. 356-357
- https://medicoverdieta.pl/sign-up
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity
- https://www.who.int/initiatives/urban-health-initiative/health-impacts
- https://www.who.int/news-room/events/detail/2016/04/07/default-calendar/world-health-day-2016
- https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/otylosc-choroba-wagi-ciezkiej,7355.html