Właściwości truskawek
- Truskawki są owocami bogatymi w witaminę C (średnio 65 mg%) – opowiada Katarzyna Jankowiak, dietetyczka z Centrum Medicover Puławska w Warszawie. -Oznacza to, że wystarczy 100 gram tych owoców, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Warto wiedzieć, że to więcej, niż cytryna, która w 100 gramach zawiera około 53 mg%.
Na tym jednak nie koniec zalet truskawek. Są dość zasobne w kwas foliowy, potas, wapń i magnez. Zawierają znaczne ilości flawonoidów (a zwłaszcza katechinę, kwercetynę i kampferol), związków organicznych wykazujących m.in. działanie przeciwutleniające, uszczelniające nabłonek oraz zwiększające elastyczność naczyń krwionośnych – wyjaśnia dietetyczka.
Ile kalorii mają truskawki
Należą do najmniej kalorycznych owoców. W 100 g są tylko 32 kalorie – to połowę mniej niż w jabłkach i trzy razy mniej niż w bananach.
Przyspieszają metabolizm i regulują trawienie. Zawierają pektyny, które wspomagają utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Mają właściwości moczopędne, oczyszczają organizm z toksyn.
Uczulenie na truskawki
Są jednymi z najbardziej alergizujących owoców.
- Należą do grupy produktów (tzw. histaminoliberatorów), które po spożyciu w ustroju działają na komórki zawierające histaminę, uwalniając ją w nadmiarze i powodując niepożądane objawy chorobowe - uprzedza ekspertka.
Charakteryzują się również wysoką zawartością salicylanów.
- To związki powodujące wzmożoną produkcję leukotrienów - mediatorów odpowiedzialnych za patologiczne reakcje kliniczne, wśród nich jako przykłady wymienić można ból brzucha, wzdęcia, występowanie obrzęków, a u osób chorujących na astmę duszność. Z tego względu truskawek nie mogą spożywać osoby uczulone na salicylany np. aspirynę, gdyż aspiryna to pochodna kwasu salicylowego – informuje Katarzyna Jankowiak.
Jakie truskawki kupować?
Jeśli masz możliwość, wybieraj te owoce, które dojrzewały na słońcu. Są nie tylko słodsze, ale także zdrowsze.
- Chemiczne właściwości odżywcze truskawek zależą od odmiany i warunków uprawy. Owoce dojrzewające przy słonecznej pogodzie są zasobniejsze w witaminę C (nawet do 100 mg) – podpowiada Katarzyna Jankowiak.
Ile trwa sezon na truskawki?
W Polsce owoce pojawiają się pod koniec maja – na początku są spod folii, a w czerwcu z upraw pod otwartym niebem. Zbiera się je około miesiąca. Czasem w sklepach można dostać truskawki już w marcu, ale są to odmiany deserowe głównie pochodzące z Hiszpanii. Mniej słodkie i mniej aromatyczne - nie dorównują smakiem krajowym owocom. Jeśli więc nie jesteś uczulony – nie zapomnij najeść się nimi na zapas!
Powiązane tematy
Prezentowanych informacji o charakterze medycznym nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz indywidualnie, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję w porozumieniu z pacjentem. W przypadku chęci realizacji badań nieobjętych wskazaniami lekarskimi, pacjent ma możliwość ich odpłatnego wykonania. |