Jak duży wpływ na nasze zdrowie mają dieta i styl życia, wszyscy wiemy. Ale często o tym zapominamy. Produkty, które spożywamy, oddziałują również na nasz wzrok. Chcesz wiedzieć, jak go wzmocnić? Co jeść? Jeśli tak, przeczytaj ten artykuł.

      Witaminy. Najważniejsze witaminy dla naszych oczu to: A, E, C i te z grupy B.

      Witamina A, czyli retinol, odpowiada za wrażliwość pręcików siatkówki na przyćmione światło. Jej niedobór może prowadzić do tak zwanej „kurzej ślepoty”. Braki witaminy A mogą powodować również nadmierną suchość rogówki i spojówki, co w skrajnych przypadkach może skutkować ślepotą. Witaminę A znajdziesz w takich produktach jak: tran, wątróbka, słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, szpinak i dynia.

     Witamina C (kwas askorbinowy) jest jednym z najpopularniejszych antyoksydantów. Badania wskazują, że to właśnie jej przeciwutleniające działanie zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy. Dodatkowo witamina ta przyczynia się do wzmocnienia naszych naczyń krwionośnych, więc chroni nas przez wylewami i krwotokami podspojówkowymi. Gdy mamy jej za mało, naczynia krwionośne stają się kruche, ponieważ proces syntezy kolagenu nie zachodzi poprawnie. Kwas askorbinowy jest też jednym ze składników naszych łez. Witaminy C jest dużo m.in. w natce pietruszki, aceroli oraz w czarnej porzeczce.

     Witaminy z grupy B. Witamina B2, znana jako ryboflawina, uczestniczy w przemianach retinolu, wspomagając wchłanianie wspomnianej wcześniej witaminy A. Znajdziemy ją w produktach mlecznych, brokułach i awokado. Witaminy B6 i B12 odpowiadają za regulację filmu łzowego, wpływając na nawilżenie oczu. Są w rybach, produktach mlecznych, pomidorach i jarmużu.

     Pamiętaj, że witaminy w nadmiarze mogą wpływać negatywnie na zdrowie.

     Kwasy omega. Suplementacja diety kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6 jest ważna przede wszystkim dla osób, które zmagają się z zespołem suchego oka. Film łzowy, odpowiadający za utrzymanie nawilżenia oka, składa się między innymi z warstwy lipidowej, na którą pozytywnie wpływają kwasy tłuszczowe. Kwasy omega-3 i -6 znajdują się również w siatkówce oka i biorą udział w procesie regeneracji rodopsyny. Badania wskazują, że wysokie spożycie kwasów omega-3 i -6 zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Produkty bogate w kwasy omega-3 i omega-6 to głównie: olej arachidowy, lniany, z pestek winogron, a także z łososia.

     Minerały. Cynk bierze udział w wytwarzaniu rodopsyny. Jego niedobór może więc negatywnie wpływać na widzenie zmierzchowe. Cynk zawierają takie produkty jak: fasola biała, groch, wątróbka i jaja. Selen i mangan pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki. Produktem bogatym w te minerały są orzechy. Miedź zmniejsza ilość wolnych rodników i utrzymuje wiązania kolagenowe, wzmacniając naczynia krwionośne. Znajdziesz ją w kakao.

     Woda! Pamiętaj, aby pić wodę. Badania wskazują, że odpowiednie nawodnienie organizmu może złagodzić objawy suchości oczu.

Dzięki odpowiedniej diecie możesz wzmocnić swój wzrok. Ważne jest jednak również, aby regularnie go badać i prowadzić zdrowy tryb życia.

 

Katarzyna Starzycka-Babik

 

Źródła:

https://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ciele/Zdrowe-zywienie/Zasady-zywienia/Co-jesc-a-czego-unikac-by-miec-dobry-wzrok-Radzi-prof.-Szaflik

https://vidiummedica.pl/wplyw-diety-na-kondycje-wzroku/