Sytuacja epidemiologiczna wniknęła w naszą codzienność, a wyzwania współczesnego świata wiążą się z wieloma szansami, ale też zagrożeniami. Warto pamiętać, że każda zmiana to kolejny krok w kierunku rozwoju, a konieczność pracy z domu może przynieść nam wiele dodatkowych umiejętności, np. organizacyjnych.
Jednak pozostaje tylko jedno „ale”… Jak nie przytyć podczas pandemii w trakcie pracy zdalnej i nie narazić się na przykre następstwa nadwagi i otyłości?
Praca w domu
Możliwość pracy w trybie home office był dla wielu pracowników przywilejem i wyczekiwanym benefitem. Według doniesień magazynu Forbes w 2016 roku:
„43% Amerykanów poświęciło część czasu pracując zdalnie”
W prognozie trenów zatrudnienia The World Economic Forum podano, że możliwość pracy zdalnej to jeden z głównych czynników wpływających na zmianę miejsca zatrudnienia. Obecnie, tryb zdalnego wywiązywania się ze służbowych zobowiązań to dla wielu firm epidemiologiczna konieczność.
Home office a podjadanie
Badanie ankietowe przeprowadzone w roku 2020 dotyczące nawyków żywieniowych dorosłych Polaków podczas pandemii COVID-19, przyniosło wiele odpowiedzi na pytanie: Czy podczas izolacji więcej podjadamy?
- 45,3% osób badanych przyznało, że w czasie lockdown’u spożywało więcej pokarmów w porównaniu z okresem przed pandemią;
- 51,8% ankietowanych częściej podjadało między posiłkami;
- blisko 30% respondentów zadeklarowało przyrost masy ciała w okresie izolacji.
Zatem słuszne wydają się być obawy, że zmiana trybu pracy (np. z mobilnej na stacjonarną, ze stacjonarnej w siedzibie firmy na zdalną w domu) sprzyja niekorzystnym tendencjom w zmianie masy ciała i może bezpośrednio wpłynąć na zdrowie i samopoczucie.

Home office to połączenie obowiązków zawodowych i środowiska prywatnego w którym funkcjonujemy na co dzień. Możliwość pracy zdalnej, jako odpowiedź na obecną sytuację epidemiologiczną, to pomysł idealnie łączący obydwa aspekty: pracy i domu, jednak niesie za sobą ryzyko zwiększonej masy ciała (podjadanie, brak ruchu).
Praca zdalna – zysk dla pracownika i przedsiębiorcy
Dzięki pracy w warunkach domowych, pracownicy teoretycznie powinni osiągnąć zdrową równowagę według koncepcji Work-Life Balance. Mają więcej czasu na sen, a mniej utraconego czasu na dojazdy, dzięki czemu mogą poświęcić znacznie więcej uwagi najbliższym członkom rodziny, partnerowi, dzieciom.
Pracując przy komputerze w domu Twoi pracownicy mają większą swobodę w kwestii np. ubioru, co może pozytywnie wpłynąć na ich komfort. Bywa jednak, że godziny pracy się rozmywają i praca zajmuje więcej czasu niż powinna albo odbywa się w niestandardowych godzinach. Często jednak taki model organizacji pracy może być korzystny dla obu stron.
Jak wynika z badań, pracodawcy zyskują:
- wyższy wskaźnik retencji pracowników z kluczowymi umiejętnościami (wskaźnik mierzy zdolność organizacji do zatrzymania tych pracowników w firmie);
- wyższy poziom produktywności pracowników z jednocześnie wyższą jakością wykonywanej przez nich pracy;
- pracowników o niższym poziomie odczuwanego stresu.
Praca w domu wymaga ukształtowania się nowych umiejętności np. zarządzania czasem. To bardzo przydatna kompetencja, która może wykształcić nowych liderów lub specjalistów w firmie. Home office jako system pracy, może stać się dla wielu pracowników szansą na awans.
Home office a ryzyko nadwagi i otyłości
Nie mamy wpływu na to, jak wygląda obecna sytuacja pandemiczna na świecie, ale mamy wybór jeśli chodzi o zdrowe nawyki żywieniowe. Pomimo wielu pozytywnych stron pracy w trybie zdalnym, u pracowników korzystających z home office wzrasta ryzyko nadwagi i otyłości.
Większa swoboda pracy zdalnej, na którą mogą sobie pozwolić pracownicy, sprzyja m.in. podjadaniu. Środowisko naturalne (dom) to większa dostępność produktów żywieniowych i bliskość lodówki.

Wyższy wskaźnik BMI u pracownika – wyższe ryzyko nadmiernej masy ciała
Niekontrolowany nawyk podjadania podczas pracy przy komputerze sprzyja nadwadze i otyłości, zwłaszcza jeśli przed pandemią pracownik borykał się z nadmierną masą ciała. Dodatkowe niebezpieczeństwo wynika również z faktu, że od kilku miesięcy pracownicy mają przymusową przerwę w dostępie do wielu obiektów sportowo-rekreacyjnych.
Zaobserwowano, że pracownicy z wyższym wskaźnikiem BMI są bardziej narażeni na nadwagę i rozwój otyłości podczas pracy zdalnej, niż ich koledzy z unormowanym (niższym) wskaźnikiem masy ciała.
Brak aktywności fizycznej sprzyja odkładaniu się zbędnych kilogramów. Dla kogoś przekąską będzie małe jabłko, marchewka lub garść orzeszków. Ktoś inny w ramach przerwy przekąsi batonika, chipsy lub słodzony napój gazowany.
Każde nadprogramowo spożywane kalorie, mogą doprowadzić do przekroczenia dobowego bilansu energetycznego (uwzględniającego płeć, wiek i ilość codziennej aktywności fizycznej). Zjadając więcej niż potrzebujemy, jednocześnie nie ćwicząc – tyjemy.
Dlaczego podjadamy?
Pomimo, że 76% Millenialsów (osób urodzonych pomiędzy 1980 a 1996 rokiem) i prawie tyle samo przedstawicieli Pokolenia Z (t.zw. Post-Millennials, osób urodzonych po roku 1995) twierdzi, że pandemia zainspirowała ich do zmiany swojego życia na lepsze, wiele osób będzie zmagać się ze zwiększonym ryzykiem np. chorób sercowo-naczyniowych po ustaniu pandemii, których przyczyną będzie nadwaga lub otyłość.
Z pozoru niewinne podjadanie, to początkowo lekki przyrost masy ciała, zwiększony obwód talii i pasa, a także jeszcze nie wywołujące alarmu „zbyt ciasne ubrania”. Niezdrowe nawyki żywieniowe, stres i brak ruchu, przyczyniają się do rozwoju otyłości I, II, a nawet III stopnia (t.zw. otyłość olbrzymia).
Podjadanie to spożywanie produktów żywieniowych pomiędzy posiłkami głównymi. Instytut Żywności i Żywienia (według głównych zasad prawidłowego żywienia) rekomenduje regularne spożywanie 5 posiłków dziennie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) w odstępach 3-4 godzinnych, zgodnie z zapotrzebowaniem energetycznym według norm żywienia człowieka.
(Nie)groźna przekąska
Prawidłowo zbilansowana dieta zapewnia lepszy metabolizm, sprzyja utrzymaniu sprawności umysłowej i fizycznej. Jeśli odżywamy się prawidłowo, nie powinniśmy sięgać po dodatkowe porcje żywności z powodu głodu i pragnienia, ponieważ nie będziemy ich odczuwać. Jednak kto z nas nie sięga po coś chrupiącego, słodkiego czy ładnie pachnącego?
Niegroźna przekąska – to groźny przeciwnik, ponieważ może być odpowiedzią na stres, nudę czy przepracowanie, a w konsekwencji prowadzi do nadmiernej masy ciała.
Dlaczego podjadamy?
Istnieje wiele powodów, dla których sięgamy po coś dodatkowego do przegryzienia:
- podjadanie to odpowiedź na potrzebę fizjologiczną, czyli uwarunkowana biologicznie chęć zaspokojenia głodu lub pragnienia;
- przekąszanie pomiędzy głównymi posiłkami może być uwarunkowane społecznie i wynikać m.in. z potrzeby bezpieczeństwa, przynależności, szacunku i uznania,
- dodatkowe spożywanie kalorii, może wynikać z reakcji na bodziec (stres, zmartwienie, lęk).
Jeśli sprawujemy kontrolę nad tym co i ile jemy – nie mamy powodu do większych zmartwień, jednak już przed okresem pandemii WHO informowało, że otyłość to choroba cywilizacyjna XXI wieku.
Coraz większe stają się koszty osobiste, ekonomiczne i społeczne z powodu licznych powikłań, generowanych przez otyłość. Osoby z nadmierną masą ciała są narażone na wyższe ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych i niepełnosprawności, a nawet przedwczesną śmierć

Nadmiar emocji – zajadanie stresu
Potrzeby psychiczne wynikające z osobowości (psychiki człowieka), które nie zostaną prawidłowo zaspokojone, prowadzą do nieprawidłowych lub zaburzonych reakcji. W wielu sytuacjach, trudne emocje takie jak lęk, strach, stres, niepokój, rozdrażnienie czy napięcie znajdują ujście właśnie w podjadaniu (wiele osób sięga częściej po niezdrowe przekąski).
Jak uniknąć problemu podjadania i nie przytyć na pracy w trybie zdalnym?
Edukacja w kwestii żywieniowej jest jednym z najistotniejszych elementów profilaktyki zdrowia. Warto zadbać o świadomość żywieniową swoich pracowników.
Medicover Dieta oferuje gotowe narzędzia służące poprawie nawyków żywieniowych Twoich pracowników. Mamy pomysły na angażujące i skuteczne treningi oraz szereg praktycznych porad na co dzień. Dbamy o Twoje potrzeby, bo Zdrowa Firma to zdrowi pracownicy.
Medicover Dieta to wygodne diety online, dzięki którym pracownicy nauczą się jak prawidłowo komponować posiłki, aby były smaczne i zdrowe.
Jak nie przytyć i nie podjadać podczas home office?
Rada 1
Eliminowanie przekąsek z zasięgu wzroku.
Komentarz: warto uświadomić swoim pracownikom, że wszystko to, co znajduje się pod ręką i nadaje się do spożycia, może kusić zapachem lub chrupkością podczas pracy przy komputerze.
Warto pić wodę (dbać o odpowiednie nawodnienie) i zmniejszyć tym samym uczucie głodu. Dodatkowo warto przyjrzeć się sytości posiłków – odczuwanie głodu może wynikać po prostu z niewłaściwie skomponowanych posiłków.
Rada 2
Unikanie wysokoprzetworzonej żywności, słodyczy, słonych przekąsek t.zw. „zapychaczy” i słodzonych napojów gazowanych.
Komentarz: Medicover Dieta to wiele smacznych pomysłów na zdrowe przekąski dla Twoich pracowników. Skuteczna edukacja i wdrożenie zdrowych nawyków żywieniowych przyniesie lepsze, długotrwałe efekty końcowe.
Warto wiedzieć:
- garść orzechów włoskich to 200 kcal – polecamy je jeść, ale należy pamiętać o umiarze, ponieważ podobną ilość kalorii może mieć obłożona warzywami kanapka z masłem i wędliną wraz z połową szklanki soku pomarańczowego,
- dwie kostki ptasiego mleczka to 100 kcal – tyle samo kalorii ma jedno, duże, soczyste jabłko,
- 5 garści chipsów to około 400 kcal – taką samą ilość kalorii możemy spożyć, przygotowując obiad: tradycyjny kotlet mielony (1 sztuka), ziemniak (1 sztuka), surówka colesław (mała miseczka) i szklanka soku pomidorowego.

Rada 3
Aktywność fizyczna
Komentarz: Powinno się dbać o aktywność przed, w trakcie i po pracy. Ważny jest aktywny wypoczynek, regularne rozciąganie i wzmacnianie mięśni – zarówno dla pracowników biurowych jak i fizycznych. Najnowsze zalecenia WHO odnoszą się do zwiększenia aktywności fizycznej dla wszystkich grup ludności. Jest to odpowiedź na zagrożenie wynikające z okresu pandemii, związanej m.in. z brakiem możliwości korzystania z obiektów-sportowych i niekorzystnego wpływu pracy/nauki zdalnej wymuszającej wielogodzinne siedzenie przed komputerem.
Rada 4
Stosowanie urozmaiconej diety
Komentarz: Warto każdego dnia spożywać różnorodne produkty, świeże warzywa i owoce. Prawidłowo zbilansowana dieta musi dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Odpowiednia podaż błonnika w diecie warunkuje sytość i zmniejsza odczuwanie głodu w ciągu dnia.
Rada 5
Posiłki należy spożywać w spokoju i w skupieniu
Komentarz: Należy zadbać o odpowiednią ilość odpoczynku. Twoi pracownicy powinni stosować przerwy w pracy nawet w trybie zdalnym.
Rozpraszanie się telewizją podczas spożywania pokarmu sprzyja przejadaniu się lub niedojadaniu. Dzięki koncentrowaniu się podczas jedzenia, wsłuchujemy się w wewnętrzne potrzeby organizmu. Dobrze prowadzona i zbilansowana dieta to mniejsze prawdopodobieństwo zajadania się przekąskami i niższe ryzyko nadwagi.
Źródła:
- https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/trudne-emocje-lub-depresja-podczas-pandemii-skad-sie-biora-jak-sobie-z-nimi-radzic,6882,n,192#izolacja-wskaz%C3%B3wki-dla-wszystkich
- https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/covid-19-zmiany-nawykow-zywieniowych-polakow,7053,n,192#covid-19-a-wieksze-spozycie-zywnosci-i-podjadanie-miedzy-posilkami
- https://www.mdpi.com/2072-6643/12/6/1657/htm
- https://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(20)30213-1/fulltext
- http://www.izz.waw.pl/strona-gowna/3-aktualnoci/aktualnoci/643-piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy
- https://www2.deloitte.com/pl/pl/pages/press-releases/articles/millenialsi-widza-w-pandemii-szanse.html
- https://journals.viamedica.pl/nadcisnienie_tetnicze_w_praktyce/article/view/71096
- https://mojafirma.infor.pl/manager/5165392,Jak-zadbac-o-diete-pracownika-na-home-office.html