Sytuacja epidemiologiczna wniknęła w naszą codzienność, a wyzwania współczesnego świata wiążą się z wieloma szansami, ale też zagrożeniami. Warto pamiętać, że każda zmiana to kolejny krok w kierunku rozwoju, a konieczność pracy z domu może przynieść nam wiele dodatkowych umiejętności, np. organizacyjnych.

Jednak pozostaje tylko jedno „ale”… Jak nie przytyć podczas pandemii w trakcie pracy zdalnej i nie narazić się na przykre następstwa nadwagi i otyłości?

Praca w domu

Możliwość pracy w trybie home office był dla wielu pracowników przywilejem i wyczekiwanym benefitem. Według doniesień magazynu Forbes w 2016 roku:

„43% Amerykanów poświęciło część czasu pracując zdalnie”

W prognozie trenów zatrudnienia The World Economic Forum podano, że możliwość pracy zdalnej to jeden z głównych czynników wpływających na zmianę miejsca zatrudnienia. Obecnie, tryb zdalnego wywiązywania się ze służbowych zobowiązań to dla wielu firm epidemiologiczna konieczność.

Home office a podjadanie

Badanie ankietowe przeprowadzone w roku 2020 dotyczące nawyków żywieniowych dorosłych Polaków podczas pandemii COVID-19, przyniosło wiele odpowiedzi na pytanie: Czy podczas izolacji więcej podjadamy?

  • 45,3% osób badanych przyznało, że w czasie lockdown’u spożywało więcej pokarmów w porównaniu z okresem przed pandemią;
  • 51,8% ankietowanych częściej podjadało między posiłkami;
  • blisko 30% respondentów zadeklarowało przyrost masy ciała w okresie izolacji.

Zatem słuszne wydają się być obawy, że zmiana trybu pracy (np. z mobilnej na stacjonarną, ze stacjonarnej w siedzibie firmy na zdalną w domu) sprzyja niekorzystnym tendencjom w zmianie masy ciała i może bezpośrednio wpłynąć na zdrowie i samopoczucie.

Home office to połączenie obowiązków zawodowych i środowiska prywatnego w którym funkcjonujemy na co dzień. Możliwość pracy zdalnej, jako odpowiedź na obecną sytuację epidemiologiczną, to pomysł idealnie łączący obydwa aspekty: pracy i domu, jednak niesie za sobą ryzyko zwiększonej masy ciała (podjadanie, brak ruchu).

Praca zdalna – zysk dla pracownika i przedsiębiorcy

Dzięki pracy w warunkach domowych, pracownicy teoretycznie powinni osiągnąć zdrową równowagę według koncepcji Work-Life Balance. Mają więcej czasu na sen, a mniej utraconego czasu na dojazdy, dzięki czemu mogą poświęcić znacznie więcej uwagi najbliższym członkom rodziny, partnerowi, dzieciom.

Pracując przy komputerze w domu Twoi pracownicy mają większą swobodę w kwestii np. ubioru, co może pozytywnie wpłynąć na ich komfort. Bywa jednak, że godziny pracy się rozmywają i praca zajmuje więcej czasu niż powinna albo odbywa się w niestandardowych godzinach. Często jednak taki model organizacji pracy może być korzystny dla obu stron.

Jak wynika z badań, pracodawcy zyskują:

  • wyższy wskaźnik retencji pracowników z kluczowymi umiejętnościami (wskaźnik mierzy zdolność organizacji do zatrzymania tych pracowników w firmie);
  • wyższy poziom produktywności pracowników z jednocześnie wyższą jakością wykonywanej przez nich pracy;
  • pracowników o niższym poziomie odczuwanego stresu.

Praca w domu wymaga ukształtowania się nowych umiejętności np. zarządzania czasem. To bardzo przydatna kompetencja, która może wykształcić nowych liderów lub specjalistów w firmie. Home office jako system pracy, może stać się dla wielu pracowników szansą na awans.

Home office a ryzyko nadwagi i otyłości

Nie mamy wpływu na to, jak wygląda obecna sytuacja pandemiczna na świecie, ale mamy wybór jeśli chodzi o zdrowe nawyki żywieniowe. Pomimo wielu pozytywnych stron pracy w trybie zdalnym, u pracowników korzystających z home office wzrasta ryzyko nadwagi i otyłości.

Większa swoboda pracy zdalnej, na którą mogą sobie pozwolić pracownicy, sprzyja m.in. podjadaniu. Środowisko naturalne (dom) to większa dostępność produktów żywieniowych i bliskość lodówki.

Wyższy wskaźnik BMI u pracownika – wyższe ryzyko nadmiernej masy ciała

Niekontrolowany nawyk podjadania podczas pracy przy komputerze sprzyja nadwadze i otyłości, zwłaszcza jeśli przed pandemią pracownik borykał się z nadmierną masą ciała. Dodatkowe niebezpieczeństwo wynika również z faktu, że od kilku miesięcy pracownicy mają przymusową przerwę w dostępie do wielu obiektów sportowo-rekreacyjnych.

Zaobserwowano, że pracownicy z wyższym wskaźnikiem BMI są bardziej narażeni na nadwagę i rozwój otyłości podczas pracy zdalnej, niż ich koledzy z unormowanym (niższym) wskaźnikiem masy ciała.

Brak aktywności fizycznej sprzyja odkładaniu się zbędnych kilogramów. Dla kogoś przekąską będzie małe jabłko, marchewka lub garść orzeszków. Ktoś inny w ramach przerwy przekąsi batonika, chipsy lub słodzony napój gazowany.

Każde nadprogramowo spożywane kalorie, mogą doprowadzić do przekroczenia dobowego bilansu energetycznego (uwzględniającego płeć, wiek i ilość codziennej aktywności fizycznej). Zjadając więcej niż potrzebujemy, jednocześnie nie ćwicząc – tyjemy.

Dlaczego podjadamy?

Pomimo, że 76% Millenialsów (osób urodzonych pomiędzy 1980 a 1996 rokiem) i prawie tyle samo przedstawicieli Pokolenia Z (t.zw. Post-Millennials, osób urodzonych po roku 1995) twierdzi, że pandemia zainspirowała ich do zmiany swojego życia na lepsze, wiele osób będzie zmagać się ze zwiększonym ryzykiem np. chorób sercowo-naczyniowych po ustaniu pandemii, których przyczyną będzie nadwaga lub otyłość.

Z pozoru niewinne podjadanie, to początkowo lekki przyrost masy ciała, zwiększony obwód talii i pasa, a także jeszcze nie wywołujące alarmu „zbyt ciasne ubrania”. Niezdrowe nawyki żywieniowe, stres i brak ruchu, przyczyniają się do rozwoju otyłości I, II, a nawet III stopnia (t.zw. otyłość olbrzymia).

Podjadanie to spożywanie produktów żywieniowych pomiędzy posiłkami głównymi. Instytut Żywności i Żywienia (według głównych zasad prawidłowego żywienia) rekomenduje regularne spożywanie 5 posiłków dziennie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) w odstępach 3-4 godzinnych, zgodnie z zapotrzebowaniem energetycznym według norm żywienia człowieka.

(Nie)groźna przekąska

Prawidłowo zbilansowana dieta zapewnia lepszy metabolizm, sprzyja utrzymaniu sprawności umysłowej i fizycznej. Jeśli odżywamy się prawidłowo, nie powinniśmy sięgać po dodatkowe porcje żywności z powodu głodu i pragnienia, ponieważ nie będziemy ich odczuwać. Jednak kto z nas nie sięga po coś chrupiącego, słodkiego czy ładnie pachnącego?

Niegroźna przekąska – to groźny przeciwnik, ponieważ może być odpowiedzią na stres, nudę czy przepracowanie, a w konsekwencji prowadzi do nadmiernej masy ciała.

Dlaczego podjadamy?

Istnieje wiele powodów, dla których sięgamy po coś dodatkowego do przegryzienia:

  • podjadanie to odpowiedź na potrzebę fizjologiczną, czyli uwarunkowana biologicznie chęć zaspokojenia głodu lub pragnienia;
  • przekąszanie pomiędzy głównymi posiłkami może być uwarunkowane społecznie i wynikać m.in. z potrzeby bezpieczeństwa, przynależności, szacunku i uznania,
  • dodatkowe spożywanie kalorii, może wynikać z reakcji na bodziec (stres, zmartwienie, lęk).

Jeśli sprawujemy kontrolę nad tym co i ile jemy – nie mamy powodu do większych zmartwień, jednak już przed okresem pandemii WHO informowało, że otyłość to choroba cywilizacyjna XXI wieku.

Coraz większe stają się koszty osobiste, ekonomiczne i społeczne z powodu licznych powikłań, generowanych przez otyłość. Osoby z nadmierną masą ciała są narażone na wyższe ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych i niepełnosprawności, a nawet przedwczesną śmierć

Nadmiar emocji – zajadanie stresu

Potrzeby psychiczne wynikające z osobowości (psychiki człowieka), które nie zostaną prawidłowo zaspokojone, prowadzą do nieprawidłowych lub zaburzonych reakcji. W wielu sytuacjach, trudne emocje takie jak lęk, strach, stres, niepokój, rozdrażnienie czy napięcie znajdują ujście właśnie w podjadaniu (wiele osób sięga częściej po niezdrowe przekąski). 

Jak uniknąć problemu podjadania i nie przytyć na pracy w trybie zdalnym?

Edukacja w kwestii żywieniowej jest jednym z najistotniejszych elementów profilaktyki zdrowia. Warto zadbać o świadomość żywieniową swoich pracowników.

Medicover Dieta oferuje gotowe narzędzia służące poprawie nawyków żywieniowych Twoich pracowników. Mamy pomysły na angażujące i skuteczne treningi oraz szereg praktycznych porad na co dzień. Dbamy o Twoje potrzeby, bo Zdrowa Firma to zdrowi pracownicy.

Medicover Dieta to wygodne diety online, dzięki którym pracownicy nauczą się jak prawidłowo komponować posiłki, aby były smaczne i zdrowe.

Jak nie przytyć i nie podjadać podczas home office?

Rada 1 
Eliminowanie przekąsek z zasięgu wzroku.

Komentarz: warto uświadomić swoim pracownikom, że wszystko to, co znajduje się pod ręką i nadaje się do spożycia, może kusić zapachem lub chrupkością podczas pracy przy komputerze.

Warto pić wodę (dbać o odpowiednie nawodnienie) i zmniejszyć tym samym uczucie głodu. Dodatkowo warto przyjrzeć się sytości posiłków – odczuwanie głodu może wynikać po prostu z niewłaściwie skomponowanych posiłków.

Rada 2  
Unikanie wysokoprzetworzonej żywności, słodyczy, słonych przekąsek t.zw. „zapychaczy” i słodzonych napojów gazowanych.

Komentarz: Medicover Dieta to wiele smacznych pomysłów na zdrowe przekąski dla Twoich pracowników. Skuteczna edukacja i wdrożenie zdrowych nawyków żywieniowych przyniesie lepsze, długotrwałe efekty końcowe.

Warto wiedzieć:

  • garść orzechów włoskich to 200 kcal – polecamy je jeść, ale należy pamiętać o umiarze, ponieważ podobną ilość kalorii może mieć obłożona warzywami kanapka z masłem i wędliną wraz z połową szklanki soku pomarańczowego,
  • dwie kostki ptasiego mleczka to 100 kcal – tyle samo kalorii ma jedno, duże, soczyste jabłko,
  • 5 garści chipsów to około 400 kcal – taką samą ilość kalorii możemy spożyć, przygotowując obiad: tradycyjny kotlet mielony (1 sztuka), ziemniak (1 sztuka), surówka colesław (mała miseczka) i szklanka soku pomidorowego.    


Rada 3 
Aktywność fizyczna

Komentarz: Powinno się dbać o aktywność przed, w trakcie i po pracy. Ważny jest aktywny wypoczynek, regularne rozciąganie i wzmacnianie mięśni – zarówno dla pracowników biurowych jak i fizycznych. Najnowsze zalecenia WHO odnoszą się do zwiększenia aktywności fizycznej dla wszystkich grup ludności. Jest to odpowiedź na zagrożenie wynikające z okresu pandemii, związanej m.in. z brakiem możliwości korzystania z obiektów-sportowych i niekorzystnego wpływu pracy/nauki zdalnej wymuszającej wielogodzinne siedzenie przed komputerem.

Rada 4 
Stosowanie urozmaiconej diety

Komentarz: Warto każdego dnia spożywać różnorodne produkty, świeże warzywa i owoce. Prawidłowo zbilansowana dieta musi dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Odpowiednia podaż błonnika w diecie warunkuje sytość i zmniejsza odczuwanie głodu w ciągu dnia.

Rada 5 
Posiłki należy spożywać w spokoju i w skupieniu

Komentarz: Należy zadbać o odpowiednią ilość odpoczynku. Twoi pracownicy powinni stosować przerwy w pracy nawet w trybie zdalnym.

Rozpraszanie się telewizją podczas spożywania pokarmu sprzyja przejadaniu się lub niedojadaniu. Dzięki koncentrowaniu się podczas jedzenia, wsłuchujemy się w wewnętrzne potrzeby organizmu. Dobrze prowadzona i zbilansowana dieta to mniejsze prawdopodobieństwo zajadania się przekąskami i niższe ryzyko nadwagi.

 

Dopasuj ofertę do potrzeb swojej firmy

 

Źródła: