Magnolia. Wonna inspiracja

Magnolia (Magnolia L.) to rodzaj niezwykle efektownego drzewa lub krzewu, należącego do rodziny magnoliowatych (Magnoliaceae). Uważa się ją za jedną z najstarszych roślin kwitnących. Naturalnie występuje w Azji Wschodniej i Ameryce, jako roślina ozdobna natomiast bywa hodowana w wielu miejscach na świecie, między innymi w Polsce. Ma zastosowanie m.in. w kosmetyce, uwielbiają ją perfumiarze i coraz częściej magnolia jest składnikiem kosmetyków do skóry.
Zapach kwiatów magnolii jest fascynujący dla perfumiarzy.

Znanych jest około dwustu pięćdziesięciu gatunków magnolii. Do najbardziej popularnych zalicza się magnolię wielkokwiatową (Magnolia grandiflora), magnolię japońską (Magnolia kobus), magnolię wirginijską (Magnolia virginiana), magnolię nagą (Magnolia denudata) oraz magnolię lekarską (Magnolia officinalis). Nazwę rodzaju „magnolia” ustanowiono na cześć słynnego francuskiego odkrywcy i botanika Pierre’a Magnola.

Okazałe kwiaty magnolii mają barwę od białej do czerwonej, poprzez różne odcienie różu. Niezwykle ciekawy jest fakt, że w Korei Północnej te przepiękne kwiaty traktowane są jak insygnia narodowe, w Chinach z kolei utożsamia się je z czystością i szczerością. W Stanach Zjednoczonych magnolia wielkokwiatowa stanowi oficjalny kwiat stanu Luizjana, a drzewo i kwiat magnolii zostały symbolami stanu Missisipi.

Zapach magnolii

Zapach kwiatów magnolii jest fascynujący dla perfumiarzy, którzy opisują go jako mieszankę idealną, połączenie jaśminu, konwalii majowej oraz róży. Kojarzony z kwiatowym, lecz z domieszką cytryny. Uznawany za świeży, ale bujny i bogaty. W perfumach magnolia występuje często nie tylko jako składnik bukietów zapachowych, ale również jako ich główna nuta. Jedne z najstarszych perfum, które powstały na bazie woni tych kwiatów, to między innymi: Magnolia (Delletrez), Rose Magnolia i White Magnolia (Helena Rubinstein), Majestic Magnolia (Houbigant) oraz Tendres Nuits (Lancôme), gdzie magnolia tworzyła drugą nutę zapachową. Zapach kwiatów magnolii znalazł się także w składzie mydeł i kremów, co wpłynęło na rozwój jego popularności, i z czasem zaczął być kojarzony z uczuciem czystości.

Magnolia w kosmetyce

Magnolia coraz częściej pojawia się w kosmetykach pielęgnujących skórę. Wyciąg z płatków ma właściwości silnie nawilżające, wygładzające oraz przeciwrodnikowe – zapobiega starzeniu się skóry. Również wyciąg z kory wiąże wolne rodniki. Poza tym działa on antybakteryjnie, przeciwzapalnie oraz kojąco – łagodzi podrażnienia nawet bardzo wymagającej skóry, wrażliwej i skłonnej do alergii.

Inne ważne zastosowania magnolii

Niektóre gatunki magnolii, między innymi wielkokwiatowej, nagiej, japońskiej i lekarskiej, posiadają właściwości lecznicze. Surowcem leczniczym są pączki i kora magnolii. Najważniejsze składniki aktywne to związki o strukturze fenolowej: magnolol i honokiol. Mają one właściwości uspokajające, przeciwlękowe, przeciwdepresyjne oraz znaczące działanie przeciwutleniające – niektóre źródła wskazują, że nawet tysiąckrotnie silniejsze niż witamina E. Preparaty z magnolii mogą być stosowane przez astmatyków, alergików i pacjentów ze stanami zapalnymi. Ponadto magnolia znalazła zastosowanie jako przyprawa. Marynowane płatki kwiatowe magnolii nagiej i sproszkowane liście magnolii japońskiej są używane na Dalekim Wschodzie do przyprawiania ryżu.

„Twój Farmaceuta” nr 8, listopad/grudzień 2016

autor mgr farmacji Dorota Nowak-Idzikowska
Data dodania 04.01.2018
Data ostatniej aktualizacji 17.01.2019