• Nowoczesne wypełnienia stomatologiczne

    Nowoczesne wypełnienia stomatologiczne

    Wypełnianie (plomba) w zębie ma na celu odtworzenie tkanek zęba lub rekonstrukcję wynikającą z potrzeb ortodontycznych czy protetycznych. Współczesna stomatologia dysponuje szeregiem nowoczesnych materiałów pozwalających odtworzyć nie tylko funkcję zęba, ale również jego walory estetyczne, jak kształt i kolor utraconych tkanek, dzięki czemu wypełnienie jest praktycznie niezauważalne.
  • Digital Smile Design (DSD) - cyfrowe projektowanie uśmiechu

    Digital Smile Design (DSD) - cyfrowe projektowanie uśmiechu

    Estetyka, precyzja oraz doskonałość w stomatologii jest wyznaczana dzięki kilku płaszczyznom takim jak: dokładna diagnostyka, planowanie leczenia, idealna komunikacja między pacjentem a lekarzem ułatwiająca realizowanie leczenia oraz opieka całościowa pacjenta.
  • Próchnica i wpływ próchnicy na cały organizm

    Próchnica i wpływ próchnicy na cały organizm

    Próchnica zębów jest chorobą twardych tkanek zęba, takich jak szkliwo, zębina i cement korzeniowy. Polega na demineralizacji części nieorganicznej tych tkanek, prowadząc do powikłań w postaci stanów zapalnych miazgi zęba i tkanek utrzymujących ząb w kości szczęk, co nie leczone nieuchronnie prowadzi do utraty zęba.
  • Koferdam – do ochrony przed śliną

    Koferdam – do ochrony przed śliną

    Obecnie w stomatologii kładzie się coraz większy nacisk na ograniczenie dostępu śliny do leczonego zęba. Dotyczy to zarówno leczenia próchnicy jak i późniejszego zakładania wypełnienia do oczyszczonego ubytku. Przede wszystkim koferdam jest jednak używany w trakcie leczenia kanałowego zarówno u dorosłych, jak u dzieci.
  • Zęby stałe – wyzwanie dla dziecka i… rodzica

    Zęby stałe – wyzwanie dla dziecka i… rodzica

    Proces wymiany uzębienia z mlecznego na stałe to trudny czas zarówno dla dziecka, jak i dla rodzica. Dla tego pierwszego dlatego, że musi radzić sobie z bólem i nową, nietypową sytuacją. Dla tego drugiego – ponieważ zmiany zachodzące w ciele malucha są nieodwracalne i jakiekolwiek popełnione błędy mogą mieć konsekwencje towarzyszące dziecku do końca życia. Jak sobie z tym zjawiskiem poradzić?
  • Kamień nazębny - jak się go pozbyć?

    Kamień nazębny - jak się go pozbyć?

    Któż z nas nie chce mieć pięknego uśmiechu? Na nasze uzębienie wpływa codziennie wiele różnych czynników, które powodują, że osiągnięcie upragnionego efektu może czasem wymagać od nas zachodu wykraczającego poza zakres codziennej higieny stomatologicznej. Jednym z podstawowych winowajców jest w tym przypadku kamień nazębny.
  • Implanty zębów za i przeciw

    Implanty zębów za i przeciw

    Mówi się, że uśmiech to wizytówka nas samych. Zabiegi poprawiające wygląd uzębienia stają się coraz bardziej popularne. Dobra wiadomość jest taka, że w sposobach uzupełnień ubytków pacjenci mogą wybierać. Sprawdzamy, jak się ma implantologia do klasycznych sposobów uzupełniania ubytków w zakresie protetyki zębowej.
  • Leczenie zębów w ciąży. Jakie zabiegi można robić u dentysty?

    Leczenie zębów w ciąży. Jakie zabiegi można robić u dentysty?

    Jak naprawdę jest z podawaniem znieczulenia w ciąży i czy można wyrywać zęby? Czy ciężarne pacjentki mogą bezpiecznie poddawać się zabiegom stomatologicznym u dentysty?
  • Materiały kompozytowe w rekonstrukcji zębów - białe wypełnienia

    Materiały kompozytowe w rekonstrukcji zębów - białe wypełnienia

    Materiały kompozytowe zwane „białymi wypełnieniami” są najczęstszym sposobem rekonstrukcji zębów. To aktywne żywice światłoutwardzalne (faza organiczna), w które wbudowane są nieaktywne cząsteczki wypełniaczy (faza nieorganiczna).
  • Ksylitol - przeciwpróchnicze właściwości cukru brzozowego

    Ksylitol - przeciwpróchnicze właściwości cukru brzozowego

    Cukry stosowane w różnych postaciach w żywieniu już u najmłodszych pacjentów przyczyniają się do występowania szeregu problemów zdrowotnych. Między innymi znacznie podnoszą ryzyko próchnicy. Wśród metod zapobiegania próchnicy wymienia się używanie ksylitolu (cukru brzozowego) zamiast zwykłego cukru. Jakie naprawdę właściwości ma ksylitol?