Prawidłowy stolec ma kolor od jasnego po ciemnobrązowy. To, jaki kolor przybiera stolec, może zależeć od tego, co jemy. Przykładowo spożywanie takich warzyw, jak: brokuły, szpinak czy jarmuż powoduje zmianę koloru kału.

Do innych przyczyn zielonej barwy stolca należą m.in.: choroba podstawowa, przyjmowanie antybiotyków, infekcja bakteryjna.

Niekiedy zbyt szybki pasaż treści pokarmowej przez jelita powoduje, że żółć trawiąca tłuszcze nie ma czasu na brązowienie, np. podczas biegunki. Stąd zielony kolor stolca.

Zielony stolec zwykle nie jest objawem choroby. Gdy zielony stolec pojawia się dłużej niż przez 1-2 dni, a do tego odczuwamy ból brzucha, warto skonsultować problem z lekarzem. Może być to objaw alergii pokarmowych lub innych schorzeń.

Zielony stolec przyczyny 

  • biegunka,
  • dieta bogata w zielone warzywa liściaste,
  • stosowanie indometacyny,
  • suplementacja żelaza,
  • niektóre barwniki spożywcze.

Zielony stolec zazwyczaj nie oznacza choroby.

Pełna lista objawów chorobowych >>

Prezentowanych informacji o charakterze medycznym nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz indywidualnie, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję w porozumieniu z pacjentem. W przypadku chęci realizacji badań nieobjętych wskazaniami lekarskimi, pacjent ma możliwość ich odpłatnego wykonania.