Lotos. Synonim nieskazitelnej czystości

Nazwa rodzajowa „lotos” obejmuje właściwie tylko dwa gatunki roślin: lotos orzechodajny (Nelumbo nucifera) i lotos żółty (Nelumbo lutea). Te pięknie kwitnące byliny wodne występują głównie w Ameryce Północnej i Azji. Z wyglądu są podobne do grzybieni, jednak u lotosów ponad powierzchnię wody wznoszą się nie tylko kwiaty, ale również liście.
Wyciągi z kwiatów lotosu stosuje się m.in. w kremach, pudrach, tonikach, maseczkach, żelach pod prysznic.

Lotos (Nelumbo Adans.) jest narodową rośliną Indii i Wietnamu. Jego kwiat stanowi głęboko zakorzeniony w tamtejszych religiach i kulturach element tradycji. Od wieków odgrywa ważną rolę w religii buddystów i hinduistów, gdzie symbolizuje piękno, czystość i boskość. Buddyści wierzą, że kwiaty lotosu zakwitają w miejscach, po których stąpał Budda, hinduiści z kolei, że z kwiatu lotosu urodził się bóg Śiwa. Ten niezwykły kwiat był również symbolem Górnego Egiptu, stąd można go spotkać na kapitelach świątynnych kolumn, między innymi w Luksorze i Karnaku. Starożytni Egipcjanie wierzyli, że narodził się z niego bóg Amon. Lotos jest jednak ceniony nie tylko ze względu na symboliczne znaczenie, lecz także ze względu na wspaniałe właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne.

Zapach lotosu

Zapach kwiatów lotosu jest delikatny i kobiecy. Przypomina puder z lekką nutą słodyczy. Olejek pozyskiwany z kwiatów lotosu nadaje kompozycjom zapachowym lekkość i czystość. Działa relaksująco i odprężająco. Perfumy w pełni prezentujące czystość kwiatu lotosu to White Lotus (Kenzoki). W połączeniu z innymi wodnymi kwiatami lotos występuje w L'eau d'Issey (Issey Miyake) raz w pięknym, intensywnym zapachu Eden (Cacharel). Pojawia się także w owocowo-kwiatowych perfumach Green Tea Lotus (Elizabeth Arden), nietypowo zestawiony z zieloną herbatą.

Lotos w kosmetyce

Wyciągi z kwiatów lotosu stosuje się w kremach, pudrach, tonikach, maseczkach, żelach pod prysznic, szamponach, odżywkach i wielu innych kosmetykach. Wykazują one działanie rozluźniające, relaksujące, odświeżające i tonizujące. Zapobiegają uszkodzeniom komórek powodowanym przez wolne rodniki oraz łagodzą podrażnienia skóry.

Inne ważne zastosowania lotosu

Lotos wykorzystywany jest nie tylko w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Posiada on również wszechstronne zastosowanie kulinarne i lecznicze. Prawie wszystkie części tej rośliny wykorzystuje kuchnia chińska, japońska i indyjska. Nasiona, łodygi kwiatowe i korzeń spożywa się tu na surowo bądź po upieczeniu. W Chinach poddaje się je najczęściej kandyzowaniu, paleniu lub marynowaniu. W Indiach młode liście, łodygi i kwiaty spożywane są zazwyczaj jako warzywa. Cała roślina bogata jest w składniki odżywcze, w tym w minerały (miedź, żelazo, cynk, magnez) i witaminy, stąd w krajach azjatyckich stanowi cenny artykuł zdrowotny. Kłącze lotosu zawiera duże ilości skrobi. Jednocześnie jest bardzo dobrym źródłem błonnika, witaminy C i witamin z grupy B.

„Twój Farmaceuta” nr 13, wrzesień/październik 2017

autor mgr farmacji Dorota Nowak-Idzikowska
Data dodania 11.10.2017
Data ostatniej aktualizacji 16.01.2019