Hiperlipidemia. Ukryty wróg

O hiperlipidemii pacjenci zwykle dowiadują się za późno – gdy pojawią się poważniejsze dolegliwości, jak choroby układu krążenia, do których hiperlipidemia jest prostą drogą. Jest to bowiem najbardziej rozpowszechniony czynnik ryzyka schorzeń układu sercowo-naczyniowego.
Hiperlipidemia wywołana jest m;in. niezdrowym stylem życia.

Hiperlipidemia – co to jest?

Hiperlipidemia to zaburzenie, w którym występuje wysoki poziom lipidów, czyli cholesterolu i / lub trójglicerydów we krwi, powyżej przyjętych norm. Hiperlipidemia wrodzona występuje niezwykle rzadko, w większości przypadków wywołana jest nieprawidłowym odżywianiem, siedzącym trybem życia, nadwagą, predyspozycjami genetycznymi, nadużywaniem alkoholu, stresem. Również inne choroby, jak np. cukrzyca czy niedoczynność tarczycy, zwiększają produkcję cholesterolu w organizmie. Pierwszymi objawami hiperlipidemii są objawy związane z jej powikłaniami, np. choroby układu krążenia.

Leczenie hiperlipidemii

Głównym celem leczenia w dyslipidemiach (zaburzeniach w metabolizmie lipidów, czyli tłuszczów) jest zmniejszenie poziomu tzw. złego cholesterolu LDL. Według ekspertów, ocena profilu lipidowego powinna być przeprowadzana u chorych z rozpoznaną chorobą sercowo-naczyniową, nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą typu 2, obciążonych rodzinnie przedwczesną miażdżycą, otyłych, palących tytoń, z przewlekłą chorobą zapalną, przewlekłą chorobą nerek, rodzinną dyslipidemią w wywiadzie. Badanie powinno się również rozważyć u mężczyzn powyżej 40. i kobiet powyżej 50. roku życia, z wiekiem bowiem poziom cholesterolu rośnie.

Hiperlipidemia a dieta

Najlepszym sposobem jest modyfikacja stylu życia – zwiększenie aktywności fizycznej, redukcja masy ciała, jak również dieta niskotłuszczowa, także z ograniczeniem węglowodanów prostych. Osoby cierpiące na hiperlipidemię powinny unikać spożywania m.in.: tłustych gatunków mięs i wędlin, pełnotłustego mleka i produktów mlecznych (powinny one zostać zastąpione mlekiem i produktami mlecznymi o obniżonej zawartości tłuszczów), masła, pasztetów, słonych potraw, słodyczy oraz żywności typu fast food.

Tłuszcze zwierzęce warto zastąpić tłuszczami roślinnymi, np. olejem rzepakowym, oliwą z oliwek i innymi, zawierającymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Produkty te zmniejszają poziom złego cholesterolu LDL, a zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL.

Leki na hiperlipidemię

Farmakoterapia w hiperlipidemii polega przede wszystkim na podawaniu statyn, które zmniejszają syntezę cholesterolu w wątrobie. Terapia statynami jest bezpieczna i dobrze tolerowana. Według badań naukowców, zastosowanie żywności funkcjonalnej może prowadzić do zmniejszenia stężenia LDL-C o 10% (margaryny z fitosterolami i fitostanolami). Zastosowanie suplementu diety, zawierającego monakolinę K, otrzymaną w drodze fermentacji czerwonych drożdży chińskiego ryżu, pomaga uzyskać redukcję LDL-C o 20%. Podstawę piramidy modyfikacji lipidogramu i interwencji leczniczych w dyslipidemii stanowią: aktywność fizyczna i modyfikacja stylu życia, jej wierzchołek – intensywna terapia silnymi statynami, ewentualnie farmakoterapia skojarzona.

Decyzję o zastosowaniu leków i wyborze preparatu podejmuje lekarz wraz z pacjentem. Jednak podstawowym sposobem korzystnej modyfikacji lipidogramu jest postępowanie niefarmakologiczne – zbilansowana, prawidłowa dieta, właściwa aktywność fizyczna i dążenie do utrzymania prawidłowej masy ciała.

Oprac. na podst.: Aktualne problemy terapii dyslipidemii w Polsce. II Deklaracja Sopocka. Stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

autor Jolanta Witkowska
Data dodania 05.01.2018
Data ostatniej aktualizacji 17.01.2019