• Dlaczego warto się szczepić, zwłaszcza podczas pandemii

    Dlaczego warto się szczepić, zwłaszcza podczas pandemii

    Pandemia COVID-19 spowodowała, że podmioty świadczące opiekę zdrowotną zmieniły sposób działania. Ograniczono m.in. porady stacjonarne, a także wstrzymano do 18 kwietnia wykonywanie szczepień obowiązkowych dzieci i młodzieży. Celem tych ograniczeń było zapobieganie rozprzestrzenianiu się epidemii. Obecnie Ministerstwo Zdrowia oraz Główny Inspektor Sanitarny zalecają wykonywanie wszystkich szczepień...
  • Rola diety w funkcjonowaniu układu odpornościowego

    Rola diety w funkcjonowaniu układu odpornościowego

    Żywienie ma znaczenie! Często w mediach stosuje się sformułowania „dieta na odporność”, „produkty na odporność”, ale czy istnieje instrukcja, jak wzmacniać odporność? Punktem wyjścia do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego zarówno w zapobieganiu chorób, jaki i w radzeniu sobie z chorobą, jest stan odżywienia. Powszechnym problemem, bagatelizowanym przez służbę zdrowia, jest...
  • Ukąszenie przez żmiję - objawy i pierwsza pomoc

    Ukąszenie przez żmiję - objawy i pierwsza pomoc

    Trudno na pierwszy rzut oka ustalić, czy ugryzienie węża może być niebezpieczne czy nie, dlatego wszystkie ukąszenia należy traktować jako potencjalnie zagrażające życiu. Ważne jest również, aby pamiętać, że u niektórych osób ukąszenia węży mogą powodować ciężką ogólnoustrojową reakcję alergiczną (anafilaksję). Jedynym jadowitym wężem w Polsce jest żmija zygzakowata (Vipera berus). Jej ukąszenie...
  • Barszcz Sosnowskiego. Zdjęcia i objawy oparzenia

    Barszcz Sosnowskiego. Zdjęcia i objawy oparzenia

    Podczas wakacyjnych wędrówek musimy zachować szczególną ostrożność na wypadek kontaktu z barszczem Sosnowskiego. To niebezpieczna roślina, która może spowodować dotkliwe reakcje fototoksyczne, często objawiające się poważnymi oparzeniami. Warto wiedzieć, jak wygląda barszcz Sosnowskiego i nie zbliżać się do niego, a gdy dojdzie do niezamierzonego kontaktu, odpowiednio zareagować.
  • COVID-19 - zmiany nawyków żywieniowych Polaków

    COVID-19 - zmiany nawyków żywieniowych Polaków

    Okres kwarantanny związany z pandemią COVID-19 był sytuacją niespodziewaną i obarczoną wysokim stresem. Częstsze niż zazwyczaj przebywanie w domu z powodu opieki nad dzieckiem czy zmiana trybu pracy na wyłączną lub dominującą w warunkach domowych, wymusiła pewne zmiany w codziennych nawykach, również tych żywieniowych.
  • Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja) - przyczyny, objawy i leczenie

    Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja) - przyczyny, objawy i leczenie

    Anafilaksja to ciężka, potencjalnie zagrażająca życiu uogólniona reakcja nadwrażliwości alergicznej lub niealergicznej. W przypadku wystąpienia jej objawów kluczowe jest szybkie podanie adrenaliny domięśniowo. Jak udzielić pierwszej pomocy osobie z objawami anafilaksji? Warto być świadomym, bo twoja pomoc może nie raz uratować komuś życie.
  • Pierwsza pomoc podczas pandemii COVID-19

    Pierwsza pomoc podczas pandemii COVID-19

    Głównym problemem w udzielaniu pierwszej pomocy w okresie pandemii jest niewiedza czy osoba poszkodowana jest zakażona SARS-CoV-2 czy nie. Pracownicy karetek pogotowia ratunkowego są odpowiednio przygotowani i kierują się określonymi wytycznymi. Co robić, gdy my sami znajdziemy się w sytuacji wymagającej udzielenia pomocy osobie poszkodowanej np. podczas wypadku drogowego?
  • Mleko – fakty i mity

    Mleko – fakty i mity

    Mleko jest przede wszystkim znane jako źródło wapnia. Dla wielu osób jest to niezastąpiony produkt w zwyczajowej diecie, choć pojawiło się wokół niego sporo kontrowersji. Niektórzy uważają, że jest rakotwórczy i niezdrowy. Inni rezygnują z mleka, podejrzewając u siebie nietolerancję laktozy czy alergię. Wiele mam zastępuje mleko krowie napojami roślinnymi. Przedstawiamy kilka najczęstszych mitów i...
  • Diagnostyka molekularna alergii

    Diagnostyka molekularna alergii

    W Polsce na alergię cierpi nawet 40 proc. społeczeństwa. Najnowszym osiągnięciem diagnozowania chorób alergicznych jest diagnostyka molekularna, zwana również komponentową. W przeciwieństwie do tradycyjnych metod diagnostycznych, umożliwia ona ocenę swoistych przeciwciał E (sIgE) (komórek układu odpornościowego), nie tylko przeciwko ekstraktom (całym alergenom), lecz także wobec określonych molekuł...
  • Owoce – fakty i mity

    Owoce – fakty i mity

    Na temat owoców powstało wiele mitów. Nie sprzyjają kontroli masy ciała, mają sporo cukru, nie należy ich jeść wieczorem i mogą być zanieczyszczone pestycydami – które z tych twierdzeń są prawdziwe, a które są mitami? Owoce powinny być obecne w codziennym jadłospisie i należy dbać o ich różnorodność. Określono wiele barier, które ograniczają ich spożycie. Poznaj nasze wskazówki, jak spróbować sobie z...