• Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja) - przyczyny, objawy i leczenie

    Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja) - przyczyny, objawy i leczenie

    Anafilaksja to ciężka, potencjalnie zagrażająca życiu uogólniona reakcja nadwrażliwości alergicznej lub niealergicznej. W przypadku wystąpienia jej objawów kluczowe jest szybkie podanie adrenaliny domięśniowo. Jak udzielić pierwszej pomocy osobie z objawami anafilaksji? Warto być świadomym, bo twoja pomoc może nie raz uratować komuś życie.
  • Pierwsza pomoc podczas pandemii COVID-19

    Pierwsza pomoc podczas pandemii COVID-19

    Głównym problemem w udzielaniu pierwszej pomocy w okresie pandemii jest niewiedza czy osoba poszkodowana jest zakażona SARS-CoV-2 czy nie. Pracownicy karetek pogotowia ratunkowego są odpowiednio przygotowani i kierują się określonymi wytycznymi. Co robić, gdy my sami znajdziemy się w sytuacji wymagającej udzielenia pomocy osobie poszkodowanej np. podczas wypadku drogowego?
  • Mleko – fakty i mity

    Mleko – fakty i mity

    Mleko jest przede wszystkim znane jako źródło wapnia. Dla wielu jest to niezastąpiony produkt w zwyczajowej diecie. Choć pojawiło się wokół niego sporo kontrowersji. Część osób uważa go za rakotwórczy i niezdrowy. Wiele osób rezygnuje z mleka podejrzewając u siebie nietolerancję laktozy czy alergię. Wiele mam zastępuje mleko krowie napojami roślinnymi. Przedstawiamy kilka najczęstszych mitów i...
  • COVID-19. Dlaczego powinniśmy być wciąż ostrożni?

    COVID-19. Dlaczego powinniśmy być wciąż ostrożni?

    Złagodzenie obostrzeń nałożonych na Polaków w związku z pandemią koronawirusa spowodowało, że wiele osób przestało nosić maseczki i zachowywać dystans w miejscach publicznych takich jak sklepy, środki transportu publicznego i budynki publiczne.
  • Diagnostyka molekularna alergii

    Diagnostyka molekularna alergii

    W Polsce na alergię cierpi nawet 40 proc. społeczeństwa. Najnowszym osiągnięciem diagnozowania chorób alergicznych jest diagnostyka molekularna, zwana również komponentową. W przeciwieństwie do tradycyjnych metod diagnostycznych, umożliwia ona ocenę swoistych przeciwciał E (sIgE) (komórek układu odpornościowego), nie tylko przeciwko ekstraktom (całym alergenom), lecz także wobec określonych molekuł...
  • Owoce – fakty i mity

    Owoce – fakty i mity

    Na temat owoców powstało wiele mitów. Nie sprzyjają kontroli masy ciała, mają sporo cukru, nie należy ich jeść wieczorem i mogą być zanieczyszczone pestycydami – które z tych twierdzeń są prawdziwe, a które są mitami? Owoce powinny być obecne w codziennym jadłospisie i należy dbać o ich różnorodność. Określono wiele barier, które ograniczają ich spożycie. Poznaj nasze wskazówki, jak spróbować sobie z...
  • Bezpieczne wakacje podczas pandemii COVID-19

    Bezpieczne wakacje podczas pandemii COVID-19

    Wiele osób zmęczonych stresem i obostrzeniami związanymi z pandemią COVID-19 marzy o odpoczynku. Zarówno w Polsce, jak i w innych krajach znoszone są już restrykcje i ograniczenia, dlatego wielu z nas zdecyduje się na wyjazd. Ważne jest, aby nadal podejmować kroki w celu ochrony przed COVID-19. Dowiedz się, jak bezpiecznie podróżować i odpoczywać.
  • Ćwiczenia na zdrowe plecy. Aktywność fizyczna po pandemii

    Ćwiczenia na zdrowe plecy. Aktywność fizyczna po pandemii

    Od kilku miesięcy, w związku z pandemią COVID-19, wiele osób pracuje i uczy się w domu. Wydawać by się mogło, że praca w domowym zaciszu, to idealne warunki. Korzyści jest wiele: nie tracisz czasu na dojazdy, masz dodatkowy czas na przytulanie ze swoimi dziećmi i zwierzętami. Niektórzy jednak zapewne wymieniliby te domowe wygody, miękkie poduchy, kanapy na ergonomiczne stanowiska w biurze. Dlaczego?
  • Szczepionka przeciw gruźlicy a COVID-19

    Szczepionka przeciw gruźlicy a COVID-19

    Aktualnie nie ma skutecznego leku ani szczepionki chroniącej przed zachorowaniem na COVID-19. Niedawno w mediach pojawiła się teoria sugerująca, że szczepienie przeciwko gruźlicy we wczesnym dzieciństwie może chronić przed zachorowaniem na COVID-19 w wieku dorosłym lub wiązać się z jej łagodniejszym przebiegiem. Podstawą tej teorii były różnice w zapadalności na COVID-19 między populacjami...
  • Jak czytać i rozumieć etykiety? Instrukcja dla konsumenta

    Jak czytać i rozumieć etykiety? Instrukcja dla konsumenta

    Konsumenci zwracają uwagę na różne informacje zawarte na etykiecie produktów spożywczych. Alergik głównie poszukuje informacji o alergenach, z kolei osoba z otyłością na diecie redukcyjnej zwraca większą uwagę na skład produktu i jego wartość odżywczą (zwłaszcza energetyczną). Osoby ceniące bezpieczeństwo i jakość żywności szukają terminu przydatności do spożycia. Z perspektywy dietetyka, szczególnie...