Nutrifit

Nutrifit to badania genetyczne, w których określa się tzw. osobisty profil żywieniowy pacjenta na podstawie analizy związku między składnikami pożywienia a wariantami genów danej osoby.

Spis treści:

  1. Nutrigenetyka i nutrigenomika
  2. Wpływ składników żywności na organizm
  3. Współczesna dietetyka
  4. Geny a otyłość
  5. Testy genetyczne na nietolerancje pokarmowe
  6. Badania nutrigenetyczne

Nutrigenetyka i nutrigenomika

Celem nutrigenetyki i nutrigenomiki jest określenie, jak badana osoba może reagować na konkretne składniki diety. Dzięki wykonanej analizie możliwe jest nie tylko dopasowanie diety do indywidualnych możliwości organizmu, ale także ustalenie, jaki typ treningu sprawdzi się najlepiej i przyniesie oczekiwane efekty. Znajomość związku między występowaniem polimorfizmu (odmian) pewnych genów a metabolizmem konkretnych składników odżywczych może ułatwić dopasowanie diety do możliwości wykorzystania jej składowych przez organizm.

Podstawowym założeniem nutrigenetyki i nutrigenomiki jest wpływ składników żywności na ekspresję genów, ale też rolę genów w wykorzystaniu tych składników przez organizm. Ten obszar nauki może stanowić kamień milowy w prewencji i leczeniu chorób dietozależnych poprzez indywidualne dopasowanie diety.

Wpływ składników żywności na organizm

Dostarczanie właściwej ilości składników odżywczych, jak i ich wykorzystanie jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak każdy ma inne zapotrzebowanie na poszczególne składniki mineralne (mikro- i makroelementy).

Współczesna dietetyka

Fundamentem współczesnej dietetyki jest indywidualizacja zaleceń żywieniowych do pacjenta w oparciu o m.in. jego stan zdrowia, preferencje żywieniowe, zwyczaje kulturowe i możliwości finansowe. Dobierane są one najczęściej na podstawie indywidualnych cech, z uwzględnieniem wyników badań pacjenta. Nutrigenetyka może pozwolić na jeszcze bardziej precyzyjne dopasowanie diety do potrzeb pacjenta.

Geny a otyłość

Otyłość uznawana jest za chorobę. Jednak czy geny mają wpływ na jej występowanie? Owszem. Obecnie coraz częściej mówi się o genetycznej predyspozycji do rozwoju otyłości. Jednym z trzech typów otyłości o podłożu genetycznym ( 95% przypadków) jest otyłość wielogenowa, wynikająca z występowania różnych odmian danego genu (tak zwanych polimorfizmów), które predysponują do rozwoju otyłości. Odpowiadają one za zmianę funkcji białek, wpływając na procesy zachodzące w organizmie. Na tej podstawie wskazać można pewne warianty genów, które zwiększają podatność na problemy z masą ciała i metabolizmem.

Testy genetyczne na nietolerancje pokarmowe

Stwierdzenie zwiększonego ryzyka nietolerancji określonych pokarmów bądź składników pokarmowych na podstawie obecności określonych wariantów danych genów pomaga określić potrzebę ich eliminacji bądź ograniczenia w diecie. Przed całkowitą eliminacją szerokiej grupy pokarmów, warto skonsultować się z lekarzem, który może zlecić dodatkowe badania.

Badania nutrigenetyczne

Badania wykonywane są na podstawie próbki, wymazu pobranego z wewnętrznej części policzka pacjenta. Przygotowanie materiału do badania genetycznego nie jest skomplikowane w związku, z czym próbka może zostać pobrana w warunkach domowych. Należy pamiętać, aby zapoznać się z instrukcją.

Dowiedź się więcej:

"Nutrigenetyka i nutrigenomika a leczenie otyłości i chorób towarzyszących"

https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/28722

"Nutrigenetyka i nutrigenomika–zastosowanie technologii „omics” w optymalizacji żywienia człowieka"

https://www.researchgate.net/profile/Mariusz_Panczyk/publication/254863602

"Nutrigenomika, nowy sposób na indywidualną dietę"

http://www.nutrilife.pl/index.php?art=72