Uregulowanie pór posiłków

Nieregularne jedzenie posiłków może prowadzić do znacznych i gwałtownych zmian stężenia glukozy we krwi. Mogą się one objawiać zmęczeniem, zawrotami głowy, zaburzeniami równowagi i nudnościami. Zapobiega temu regularne spożywanie posiłków o w miarę stałej strukturze i wielkości, czyli odpowiednio częste dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilość energii i składników odżywczych. Dziennie powinieneś jeść 4-5 posiłków dziennie, co 3 - 4 godziny, a każdy posiłek powinien zawierać odpowiedni procentowy udział w całodziennym zapotrzebowaniu kalorycznym:

Rodzaj posiłku

4 posiłki

5 posiłków

Śniadanie

25 – 30%

25 – 30%

II śniadanie

5 – 10%

5 – 10%

Obiad

35 – 40%

35 – 40%

Podwieczorek

-

5 – 10%

Kolacja

25 – 30%

15 – 20%

 

Praktyczne rady

  • Zjedz śniadanie do 1 godziny od pobudki.
  • Kolację spożyj na 2-3 godziny przed snem.
  • Zaplanuj konkretne godziny dla poszczególnych posiłków. Dzięki temu zapobiegniesz pomijaniu posiłków i podjadaniu pomiędzy nimi.

Magdalena Wojdat, mgr zdrowia publicznego, dietetyk 

Konsultacja merytorycznarozwińzwiń

Magdalena Wojdat, mgr zdrowia publicznego, dietetyk 

Źródłarozwińzwiń