Umiejętność przyrządzania potraw

  • Kupuj produkty dobrej jakości.
  • Przygotowując potrawy zadbaj o odpowiednie warunki higieniczne. Dzięki temu zapobiegniesz zatruciom pokarmowym.
  • Nie zamrażaj ponownie rozmrożonych potraw.
  • Staraj się przygotowywać potrawy lekkostrawne, w maksymalnym stopniu wykorzystujące składniki odżywcze produktów.
  • Najzdrowszymi metodami przyrządzania posiłków są: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub pergaminie, pieczenie na ruszcie lub rożnie, grillowanie oraz duszenie bez dodatku tłuszczu.
  • Zawsze używaj świeżego tłuszczu, zgodnie z jego przeznaczeniem.
  • Warzywa gotuj w małej ilości wody i tylko przez czas potrzebny do uzyskania przez nie miękkości, nie dłużej – unikniesz dzięki temu straty witamin i składników mineralnych.

Magdalena Wojdat, mgr zdrowia publicznego, dietetyk 

Konsultacja merytorycznarozwińzwiń

Magdalena Wojdat, mgr zdrowia publicznego, dietetyk 

Źródłarozwińzwiń