Co musisz wiedzieć o truskawkach? Ekspert wyjaśnia

Sezon na krajowe truskawki jest krótki. Zaczyna się na początku czerwca i trwa około miesiąca. Te owoce to bomba witaminowa – więc warto po nie sięgać, planując codzienną dietę. Jedzone w nadmiarze mogą jednak zaszkodzić, należy również pamiętać o tym, że nie wszyscy mogą je jeść. Dzięki temu, że mają mało kalorii, mogą być świetnym uzupełnieniem diety osób zrzucających zbędne kilogramy.

Witaminy i minerały. Co zwiera truskawka?

- Truskawki są owocami bogatymi w witaminę C (średnio 65 mg%) – opowiada Katarzyna Jankowiak, dietetyczka z Centrum Medicover Puławska w Warszawie. Oznacza to, że wystarczy 100 gram tych owoców, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Warto wiedzieć, że to więcej, niż cytryna, która w 100 gramach zawiera około 53 mg%.

Na tym jednak nie koniec zalet truskawek. Są dość zasobne w kwas foliowy, potas, wapń i magnez. Zawierają znaczne ilości flawonoidów (a zwłaszcza katechinę, kwercetynę i kampferol), związków organicznych wykazujących m.in.  działanie przeciwutleniające, uszczelniające nabłonek oraz zwiększające elastyczność naczyń krwionośnych – wyjaśnia dietetyczka.

Jakie truskawki kupować?

Jeśli masz możliwość, wybieraj te owoce, które dojrzewały na słońcu. Są nie tylko słodsze, ale także zdrowsze. - Chemiczne właściwości odżywcze truskawek zależą od odmiany i warunków uprawy. Owoce dojrzewające przy słonecznej pogodzie są zasobniejsze  w witaminę C (nawet do 100 mg) – podpowiada Katarzyna Jankowiak.

Truskawki na schudnięcie

Owoce przyspieszają metabolizm i regulują trawienie. Zawierają pektyny, które wspomagają utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Mają właściwości moczopędne, oczyszczają organizm z toksyn. Należą do najmniej kalorycznych owoców. W 100 g są tylko 32 kalorie – to połowę mniej niż w jabłkach i trzy razy mniej niż w bananach. 

Nie każdy może jeść truskawki

Owoce mogą też zaszkodzić. Truskawki są jednymi z najbardziej alergizujących owoców. - Należą do grupy produktów (tzw. histaminoliberatorów), które po spożyciu w ustroju działają na komórki zawierające histaminę, uwalniając ją w nadmiarze i powodując niepożądane objawy chorobowe - uprzedza ekspertka.

Truskawki charakteryzują się również wysoką zawartością salicylanów.  - To związki powodujące wzmożoną produkcję leukotrienów - mediatorów odpowiedzialnych za patologiczne reakcje kliniczne, wśród nich jako przykłady wymienić można ból brzucha, wzdęcia, występowanie obrzęków, a u osób chorujących na astmę  duszność. Z tego względu truskawek nie mogą spożywać osoby uczulone na salicylany np. aspirynę, gdyż aspiryna to pochodna kwasu salicylowego – informuje Katarzyna Jankowiak.

Ile trwa sezon na truskawki?

W Polsce owoce pojawiają się pod koniec maja – na początku są spod folii, a w czerwcu z upraw pod otwartym niebem. Zbiera się je około miesiąca. Czasem w sklepach można dostać truskawki już w marcu, ale są to odmiany deserowe głównie pochodzące z Hiszpanii. Mniej słodkie i mniej aromatyczne - nie dorównują smakiem krajowym owocom. Jeśli więc nie jesteś uczulony – nie zapomnij najeść się nimi na zapas!

Czy owoce są zdrowe? Nie do końca… Dowiedz się więcej!

Autor: Izabela Procyk-Lewandowska  
Konsultacja merytoryczna: Aleksandra Woźniak Specjalista ds. Informacji Medycznej Medicover