Bezpieczne żywienie

Brudne ręce lub zanieczyszczona drobnoustrojami woda, pokarmy i napoje mogą być przyczyną nie tylko biegunki, ale też innych chorób, z których część wymaga leczenia szpitalnego i grozi niebezpiecznymi powikłaniami. Są to:

  • wirusowe zapalenie wątroby typu A (można się jednak przeciwko niemu zaszczepić)
  • wirusowe zapalenie wątroby typu E
  • dur brzuszny (można się jednak przeciwko niemu zaszczepić)
  • cholera (można się jednak przeciwko niej zaszczepić)
  • choroby pasożytnicze
  • choroba Heinego-Medina (można się jednak przeciwko niej zaszczepić)

Jak się uchronić?

  • Przestrzegaj zasad higieny – często myj ręce wodą z mydłem lub odkażaj płynem dezynfekcyjnym, szczególnie przed jedzeniem i przygotowywaniem posiłku oraz po każdorazowym skorzystaniu z toalety. Do mycia zębów używaj wody mineralnej lub przegotowanej.
  • Przestrzegaj zasady „ugotuj, upiecz, obierz lub zapomnij” w przypadku przygotowywania lub jedzenia posiłków w krajach o niskim poziomie higieny sanitarnej.

Bezpieczne pokarmy i napoje

Niewskazane pokarmy i napoje

butelkowane i zamknięte napoje (woda, soki, napoje gazowane)

woda niebutelkowana i z kranu lub studni

woda przegotowana lub uzdatniona preparatami jodu lub chloru

lód niewiadomego pochodzenia (np. z wody z kranu)

pokarmy upieczone lub ugotowane, podawane na ciepło

niepasteryzowane mleko i jego przetwory

owoce i warzywa własnoręcznie umyte w czystej wodzie i ugotowane lub obrane

sosy wykonane z surowych składników

jajka gotowane na twardo

nieugotowane owoce morza

pasteryzowane mleko i produkty mleczne

surowe, wędzone lub słabo ugotowane wędliny, mięsa i ryby

tzw. „jedzenie suche”, czyli chleb, krakersy

nieumyte i nieobrane owoce i warzywa

całkowicie ugotowane mięso

jedzenie serwowane w temperaturze pokojowej

fabrycznie zamknięte jedzenie

jedzenie od ulicznych sprzedawców

gorąca kawa i herbata

surowe lub lekko ugotowane jajka

 

niepasteryzowane mleko i produkty mleczne

 

lody typu sorbet

 

napoje z dystrybutorów

 

sałatki

Konsultacja merytorycznarozwińzwiń

Lek. Agnieszka Motyl, specjalista epidemiologii, lekarz medycyny podróży

Źródłarozwińzwiń