Dieta w dnie moczanowej

Dna moczanowa (nazywana też podagrą lub artretyzmem) to choroba, która może doprowadzić nawet do niepełnosprawności, ponieważ uszkadza narząd ruchu i narządy wewnętrzne. Dieta jest bardzo ważnym czynnikiem w leczeniu dny moczanowej.

Dna moczanowa 

Choroba dotyka układ kostno-mięśniowy i tkankę łączną.  Dnę moczanową wywołują kryształki moczanu sodu, które osadzają się najczęściej w stawach. Stan ten wynika ze zwiększonego stężenia kwasu moczowego (hiperurykemii) w organizmie. Jest to skutek jego nadmiernej produkcji lub zmniejszonego wydalania.

Dieta w dnie moczanowej

Kwas moczowy jest końcowym produktem przemian związków purynowych, które są wytwarzane przez nasz organizm oraz dostarczane w produktach spożywczych. Gdy puryn jest za dużo, tworzy się nadmiar kwasu, którego nerki nie są w stanie wydalić i trafia on np. do stawów wywołując bolesny stan zapalny. Ograniczając puryny w diecie, będziemy przeciwdziałać temu procesowi.

Jeśli chorujesz na dnę moczanową, kontroluj masę ciała

Jeżeli masz nadwagę lub otyłość pracuj nad zdrowym redukowaniem masy ciała! Im więcej ważysz, tym mniej wydajnie usuwany jest kwas moczowy z Twojego organizmu. Pamiętaj, że nadmierna ilość tkanki tłuszczowej, szczególnie w pasie brzusznym, może przyczyniać się do hiperurykemii.

Dna moczanowa: produkty wskazane i produkty zakazane

Co może jeść chory na dnę moczanową?

  • niskotłuszczowy nabiał: chude twarogi, sery i mleko (białka mleka mają wpływ na obniżanie poziomu kwasu moczowego w organizmie)
  • warzywa owoce (szczególnie polecane są te, o niskiej zawartości cukru: wiśnie, maliny, truskawki, porzeczki)
  • wywary warzywne
  • orzechy laskowe, ziemne, włoskie oraz ziarna słonecznika, sezamu
  • pełnoziarniste produkty zbożowe (makarony razowe, kasze, ryż brazowy)
  • oliwy i oleje (np. lniany, rzepakowy, oliva extra virgine)
  • słaba herbata, kawa a przede wszystkim woda- conajmniej 2l/dobę)
  • witamina C

Czego nie może jeść chory na dnę moczanową?

  • podroby i wywary mięsne
  • konserwy
  • owoce morza
  • cukier, miód i inne naturalne substancje słodzące, np. syrop z agawy, poliole, np. ksylitol, fruktoza oraz syrop glukozowo-fruktozowy, słodzone napoje i soki owocowe
  • alkohol, szczególnie piwo
  • miso i sos sojowy, sos rybny oraz żywność z dodatkiem drożdży
  • suplementy spiruliny i chlorelli

 Jedz w bardzo ograniczonej ilości (50g-100g/dobę)

  • mięso i jego przetwory (wędliny, kiełbasy)

Zalecenia przy diecie

  • Regularnie spożywaj posiłki
  • Nie jedz tuż przed
  • Gotuj zamiast smażyć czy piec
  • Stosuj wyłącznie wywary warzywne
  • Zrezygnuj z mięsa, a jeśli nie jesteś w stanie tego zrobić, spożywaj je po ugotowaniu w dużej ilości wod
  • Nawadniaj się - wypijaj 2–3 litrów płynów dziennie
  • Ćwicz
  • Utrzymuj prawidłową wagę
  • Unikaj alkoholu
  • Rzuć palenie
  • Unikaj stresu

Dowiedz się więcej o dnie moczanowej.