Zdrowy talerz

X

Warzywa i owoce

Jedz 5 porcji warzyw i 2 porcje owoców w ciągu dnia. 1 porcję owoców możesz zamienić na ¾ szklanki 100 % soku. Dbaj o różnorodność wybieranych produktów.

Co to jest porcja?

Dowiedz się więcej

X

Tłuszcze

Jedz 2 porcje tłuszczów dodanych w ciągu dnia. Wybieraj oleje roślinne np. olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Unikaj tłuszczów zwierzęcych np. smalec, masło.

Co to jest porcja?

Dowiedz się więcej

X

Mleko i jego przetwory

Jedz 2 porcje mleka w ciągu dnia. Możesz je zastąpić również jogurtem naturalnym, kefirem, maślanką i częściowo serem.

Co to jest porcja?

Dowiedz się więcej

X

Mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych

Jedz 3 porcje produktów z tej grupy w ciągu dnia. Ogranicz spożycie mięsa, wędlin, kiełbas itp. do 1 porcji dziennie (max. 0,5 kg w tygodniu). W zamian za to jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.

Co to jest porcja?

Dowiedz się więcej

X

Produkty zbożowe

Jedz 6 porcji produktów zbożowych w ciągu dnia. Pamiętaj, że co najmniej połowę powinny stanowić produkty pełnoziarniste. Są to m.in. chleb razowy, ryż brązowy, makaron z mąki razowej, kasze, płatki.

Co to jest porcja?

Dowiedz się więcej

X

Przyprawy

Nie dosalaj potraw. Wybieraj produkty z niską zawartością soli. Zamiast niej używaj przypraw.

X

Płyny

Pij 8 szklanek dziennie (1,5 l) niesłodzonych napojów, najlepiej wody. Unikaj słodzonych napojów. Pamiętaj, że soki owocowe też zawierają dużo cukru, pij ich maksymalnie 1 szklankę dziennie.

Czy wiesz jak komponować zbilansowane posiłki? Sprawdź co kryją poszczególne elementy zdrowego talerza. Kliknij w oznaczone pola i zobacz jakie to proste!